google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 22.09.2017
    1 USD
    3.5651
    -0.0324
    1 EUR
    4.2746
    -0.0117
    1 CHF
    3.6807
    -0.0235
    1 GBP
    4.8369
    -0.0171
    1 RUB
    0.0619
    0
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Na pełnym morzu! Jak przyrządzać i wykorzystać w wakacyjnych daniach owoce morza

    Owoce morza, w języku włoskim nazywane „frutti di mare”, stanowią jeden z najpopularniejszych dodatków wykorzystywanych do przygotowania potraw przez mieszkańców krajów śródziemnomorskich. Szczególnym upodobaniem cieszą się one wśród Francuzów, Hiszpanów i Włochów.

    Teraz także my-Polacy coraz częściej sięgamy po łatwo już dziś dostępne owoce morza. Krewetki, ostrygi, małże, kalmary, homary czy kraby – wśród mnogości gatunków każdy znajdzie coś dla siebie i bez problemu przygotuje pyszne i proste danie we własnej kuchni. Najlepsze przepisy oraz kulinarne triki dotyczące przyrządzenia tych szlachetnych morskich skarbów zdradza szef kuchni Knorr – Piotr Murawski.

    Małże – wykwintne i delikatne

    Małże charakteryzuje skorupka wypełniona „mięsem”. Do małży zaliczamy także mule, nazywane inaczej omułkami. „Sięgając po małże czy mule, zwróćmy uwagę na ich świeżość – szybko się psują, dlatego po zakupie powinniśmy je jak najszybciej przyrządzić. Świeże mają zamknięte skorupki. „Przygotowując małże, gotujemy je aż do momentu, gdy skorupki się otworzą”, radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

    „W kuchni śródziemnomorskiej małże podawane są na wiele sposobów. Hiszpanie, Włosi, a także Francuzi wykorzystują je wszechstronnie - dodając do zup, sosów, makaronów czy sałatek. Delikatne, białe mięso o słodkawym smaku może być podstawą zarówno prostych, jak i bardziej wykwintnych dań. Polecam dodanie ich do rybnego gulaszu, który rewelacyjnie sprawdzi się podawany jako wakacyjny obiad. Możemy je także uczynić dodatkiem do przystawki w postaci włoskich crostini”, opowiada Piotr Murawski.

    Gulasz rybny z dorsza

    Gulasz rybny z dorsza Knorr

    Składniki:

    • biała ryba, np. dorsz - 200 g
    • Fix Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie
    • łosoś - 200 g
    • mule - 200 g
    • krewetki - 10 sztuk
    • szalotki - 10 sztuk
    • pomidory pelatti z puszki - 1 opakowanie
    • kapary - 2 łyżki
    • ostra papryka - 1 sztuka
    • świeże zioła (pietruszka, tymianek, oregano, bazylia)
    • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek - 2 łyżki

    Sposób przygotowania:

    1. Na rozgrzanej Ramie Smaż jak szef kuchni podsmaż posiekany czosnek, chili oraz przekrojone na pół cebulki. Wrzuć mule i wszystko razem smaż chwilę.
    2. Następnie zalej pomidorami z puszki, dodaj kapary i Fix Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr, który wzbogaci smak dania, oraz pół szklanki wody. Dokładnie wymieszaj.
    3. Do powstałego w ten sposób sosu dodaj pokrojoną w grubą kostkę rybę oraz krewetki. Gulasz gotuj ok. 5 minut pod przykryciem.
    4. Gotowy gulasz dopraw najlepiej świeżo posiekanymi ziołami.
    Reklama sponsorowana: Zamów reklamę
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.