google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 21.11.2017
    1 USD
    3.6060
    0.0151
    1 EUR
    4.2296
    -0.0055
    1 CHF
    3.6313
    0.0005
    1 GBP
    4.7738
    0.0067
    1 RUB
    0.0607
    0.0001
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Kolorowe i pachnące, czyli przepis na leczo idealne

    Leczo to danie, którego przedstawiać nie trzeba chyba nikomu. Pochodzi z Węgier, gdzie podawane jest w formie warzywnego ragout, przyrządzonego ze świeżych pomidorów, papryki, z dodatkiem słoniny i podsmażonej cebuli.

    Charakterystyczny smak tego przysmaku zawdzięcza się sproszkowanej papryce. Na Węgrzech potrawa ta serwowana jest częściej jako dodatek do mięsa niż podawane solo. Na gruncie polskim przyjęła się znakomicie, jednakże w nieco innej odsłonie – w postaci licznych wariacji. W odróżnieniu od typowo węgierskiego przepisu, leczo serwowane w naszym kraju wykorzystuje warzywa sezonowe, takie jak cukinia czy patison. To co łączy obie wersje, to fakt, że leczo to pyszne danie jednogarnkowe, które stanowi urozmaicenie naszego codziennego jadłospisu, a dzięki licznym możliwościom jego podania, nigdy się nie znudzi. Nie czekaj! W pełni wykorzystaj sezon na najlepsze, pełne smaku i waertości odżywczej, a zarazem najtańsze pomidory i paprykę.

    Najedz się do syta! czyli leczo z kiełbasą

    Takie leczo stanowi jedną z możliwości podania. Doskonale smakuje za sprawą sosu, jaki powstaje podczas procesu duszenia kiełbasy i warzyw – tych sezonowych. Pytanie nasuwa się samo – jaką kiełbasę wybrać? Należy zwrócić uwagę przede wszystkim na te rodzaje, w których znajdziemy jak najwięcej mięsa – dzięki temu leczo nabierze unikalnego smaku i stanie się bardzo sycące. „Świetnie sprawdzi się dobrze nam znana kiełbasa śląska, toruńska czy podwawelska”, wskazuje Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

    Leczo z kiełbasą

    Leczo z kiełbasą Knorr

    Składniki:

    • 450 g kiełbasy zwyczajnej
    • 1 opakowanie Fix Leczo Knorr
    • 200 ml bulionu
    • 1 papryka czerwona
    • 1 papryka zielona
    • 1 papryka żółta
    • 1 cebula
    • 1 cukinia
    • 3 pomidory
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka smalcu
    • 250 ml wody

    Sposób przygotowania:

    1. Pomidory sparz, ściągnij z nich skórkę i pozbądź się nasion. Kiełbasę oraz cukinię pokrój w grube półplastry. Papryki, cebulę oraz pomidory pokrój w dużą kostkę.
    2. W szerokim garnku przesmaż na rozgrzanym smalcu kiełbasę, po czym dodaj cebulę i smaż chwilę. Następnie dodaj pozostałe warzywa: cukinię, papryki oraz pomidory.
    3. Zawartość opakowania Fix Knorr rozmieszaj z 250 ml wody, by danie zyskało wyrazisty smak i odpowiednią konsystencję. Całość zalej przygotowanym Fixem, dodaj bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Podawaj z pieczywem.
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.