jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Polskie Normy dotyczące branży spożywczej - sierpień 2017

Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej - sierpień 2017

Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej

- sierpień 2017

 

PN-ISO 15322:2017-08 - wersja polska

Data publikacji: 10-08-2017

Mleko w proszku i przetwory mleczne w proszku -- Określanie zachowania się tych produktów w gorącej kawie (Test kawowy)

Zakres

W niniejszej Normie Międzynarodowej opisano metodę określania zachowania się mleka w proszku i przetworów mlecznych w proszku, zarówno instant, jak i nieinstantyzowanych, w gorącej kawie.

 

PN-ISO 8967:2017-08 - wersja polska

Data publikacji: 10-08-2017

Mleko w proszku i przetwory mleczne w proszku -- Oznaczanie gęstości nasypowej

Zakres

W niniejszej Normie Międzynarodowej określono metodę oznaczania gęstości nasypowej mleka w proszku pełnego, mleka w proszku częściowo odtłuszczonego i mleka w proszku odtłuszczonego, jak zdefiniowano w FAO/WHO Standard A-51), zarówno nieinstantyzowanego, jak i instant.

Metoda jest również odpowiednia do serwatki w proszku, maślanki w proszku i żywności w proszku na bazie mleka dla niemowląt, jak i do jakichkolwiek przetworów w proszku wskazanych powyżej, w których tłuszcz mleczny został zastąpiony innym tłuszczem lub które zostały wysuszone metodą walcową zamiast rozpyłową.

 

PN-ISO 11814:2017-08 - wersja polska

Data publikacji: 21-08-2017

Mleko w proszku -- Ocena intensywności obróbki cieplnej -- Metoda z zastosowaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej

Zakres

W niniejszej Normie Międzynarodowej określono metodę wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) jako metodę oceny intensywności obróbki cieplnej zastosowanej podczas produkcji mleka w proszku służącą odróżnieniu mleka w proszku odtłuszczonego ekstra-nisko-ogrzewanego od mleka w proszku odtłuszczonego nisko-ogrzewanego.

 

PN-EN ISO 10272-1:2017-08 - wersja angielska

Data publikacji: 23-08-2017

Mikrobiologia łańcucha żywnościowego -- Horyzontalna metoda wykrywania obecności i oznaczania liczby Campylobacter spp. -- Część 1: Metoda wykrywania

Zakres

W niniejszym dokumencie opisano horyzontalną metodę wykrywania Campylobacter spp. przez namnażanie lub posiew bezpośredni. Ma zastosowanie do
— produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi,
— produktów przeznaczonych do karmienia zwierząt,
— próbek środowiskowych z obszaru produkcji i obrotu żywnością i paszami, oraz
— próbek z etapu produkcji pierwotnej, takich jak odchody zwierzęce, kurz i wymazy.

 

PN-EN ISO 19020:2017-08 - wersja angielska

Data publikacji: 23-08-2017

Mikrobiologia łańcucha żywnościowego -- Horyzontalna metoda immunoenzymatycznego wykrywania enterotoksyn gronkowcowych w żywności

Zakres

Niniejszy dokument opisuje skriningową metodę wykrywania gronkowcowych eneterotoksyn typu SEA, SEB, SECs, SED i SEE w żywności. Procedura składa się z dwóch głównych etapów: a) ekstrakcji z następująca po niej koncentracją wykorzystując zasadę dializy; oraz b) immunoenzymatycznego wykrywania przy zastosowaniu dostępnych handlowo zestawów diagnostycznych.

Niniejszy dokument ma zastosowanie do skriningu enterotoksyn gronkowcowych SEA do SEE w produktach przeznaczonych do spożycia przez człowieka.

Inne enterotoksyny gronkowcowe takich typów jak SEG, SEH, SEI, SER, SES i SET mogą również wywoływać zachorowania. Z powodu braku dostępnych handlowo zestawów do wykrywania niniejszy dokument ma zastosowanie do typu SEA do SEE, chociaż może mieć zastosowanie do innych rodzajów toksyn, z zastrzeżeniem wykonania walidacji metody

 

PN-EN ISO 19343:2017-08 - wersja angielska

Data publikacji: 23-08-2017

Mikrobiologia łańcucha żywnościowego -- Wykrywanie ilościowe i oznaczanie histaminy w rybach i produktach rybnych -- Metoda HPLC

Zakres

W niniejszym dokumencie opisano horyzontalną metodę wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) do analizy histaminy w rybach i produktach rybnych (sosy rybne, ryby enzymatycznie dojrzewające w solance, etc) przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

 

PN-EN ISO 21528-1:2017-08 - wersja angielska

Data publikacji: 23-08-2017

Mikrobiologia łańcucha żywnościowego -- Horyzontalna metoda wykrywania i oznaczania liczby Enterobacteriaceae -- Część 1: Wykrywanie Enterobacteriaceae

Zakres

W niniejszym dokumencie przedstawiono metodę wykrywania Enterobacteriaceae z etapem przednamnażania. Ma ona zastosowanie do:
- produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi i karmienia zwierząt; i
- próbek środowiskowych z obszaru produkcji pierwotnej, produkcji i obrotu żywnością.

Metoda ma zastosowanie:

- gdy zakłada się, że poszukiwane drobnoustroje wymagają regeneracji w czasie przednamnażania; i
- gdy zakłada się, że oczekiwana liczba poszukiwanych drobnoustrojów wynosi poniżej 100 na mililitr lub gram próbki do badań.

Ograniczenie stosowania niniejszego dokumentu wynika z wrażliwości metody na duży stopień zmienności (patrz Rozdział 11).

UWAGA Oznaczanie może być przeprowadzane przez obliczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL) po inkubacji w pożywce płynnej. Patrz Załącznik A.

 

PN-EN ISO 21528-2:2017-08 - wersja angielska

Data publikacji: 23-08-2017

Mikrobiologia łańcucha żywnościowego -- Horyzontalna metoda wykrywania i oznaczania liczby Enterobacteriaceae -- Część 2: Metoda liczenia kolonii

Zakres

W niniejszym dokumencie przedstawiono metodę oznaczania liczby Enterobacteriaceae. Ma ona zastosowanie do:

- produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi i karmienia zwierząt; i
- próbek środowiskowych z obszaru produkcji pierwotnej, produkcji i obrotu żywnością.

Technika ta jest przeznaczona do użytku, gdy zakłada się, że oczekiwana liczba poszukiwanych drobnoustrojów jest wyższa niż 100 na mililitr lub gram próbki do badań.
Technika najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL), jak uwzględniono w ISO 21528-1, jest zazwyczaj stosowana gdy zakłada się, że oczekiwana liczba poszukiwanych drobnoustrojów wynosi poniżej 100 na mililitr lub gram próbki do badań.

 

PN-ISO 11814:2017-08 - wersja polska

Data publikacji: 21-08-2017

Mleko w proszku -- Ocena intensywności obróbki cieplnej -- Metoda z zastosowaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej

Zakres

W niniejszej Normie Międzynarodowej określono metodę wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) jako metodę oceny intensywności obróbki cieplnej zastosowanej podczas produkcji mleka w proszku służącą odróżnieniu mleka w proszku odtłuszczonego ekstra-nisko-ogrzewanego od mleka w proszku odtłuszczonego nisko-ogrzewanego.

 

PN-EN 12485:2017-08 - wersja angielska

Data publikacji: 31-08-2017

Chemikalia do uzdatniania wody przeznaczonej do spożycia -- Węglan wapnia, wapno wysokowapniowe, dolomit prażony, tlenek magnezu, węglan magnezu wapnia oraz wapno dolomitowe -- Metody badań

Zakres

W niniejszej Normie Europejskiej określono metody stosowane w analizie chemicznej i oznaczaniu właściwości fizycznych węglanu wapnia, wapna wysokowapniowego, dolomitu prażonego, tlenku magnezu, węglanu magnezu wapnia oraz wapna dolomitowego stosowanych do uzdatniania wody przeznaczonej do spożycia.

W niniejszym dokumencie określono metody odniesienia oraz, w niektórych przypadkach, metodę alternatywną, która może być rozważana jako równoważna.

Inne metody mogą być stosowane pod warunkiem, że są wywzorcowane w oparciu o metody odniesienia lub zaakceptowane na świecie materiały odniesienia, w celu wykazania ich równoważności.

 


Zestawienie zostało opracowane przez Redakcję Jedzenie.info.pl
na podstawie ogólnodostępnych informacji publikowanych przez PKN.