12-09-2017, 00:00
O cennych właściwościach pomidorów wiadomo już od dawna. Do Polski zostały sprowadzone przez królową Bonę w XVI wieku i do dziś są masowo uprawiane w naszym kraju. Poza tym, że stanowią smaczne urozmaicenie posiłku, to dodatkowo są źródłem różnorodnych witamin i pierwiastków. Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych informacji, dotyczących tego, jaki mają wpływ na zdrowie człowieka.
Właściwości antynowotworowe pomidorów
To popularne w Polsce warzywo zawiera składnik niezwykle wartościowy dla ludzkiego organizmu-likopen. Według badań, powyższy związek chemiczny chroni przed powstawaniem raka układu pokarmowego, nowotworu piersi i prostaty. Ma także korzystny wpływ na układ krwionośny, zapobiega miażdżycy oraz chorobom serca. Dodatkowo, zabezpiecza przed negatywnym działaniem promieniowania słonecznego. Likopen odpowiada także za czerwoną barwę pomidorów.
Nie tylko kremy, czyli młody wygląd dzięki pomidorom
Witaminy i minerały zawarte tym warzywie, hamują powstawanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za procesy starzenia skóry. W taki sposób działa betakaroten oraz witamina C, zaś witamina E zapobiega powstawaniu zmarszczek. Wit. A z kolei wykazuje właściwości nawilżające. Nakładany na skórę wyciąg z pomidorów może także zmniejszyć przebarwienia oraz podrażnienia trądzikowe.
Naturalny zastrzyk witamin
Działalność witaminy B zawartej w pomidorach odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, a co za tym idzie poprawia nastrój, łagodzi stres i wspomaga sprawność intelektualną. Witamina K zapobiega powstawaniu skrzepów we krwi zaś ta z grupy PP zmniejsza cholesterol oraz działa detoksykacyjnie. Pomidory są także bogatym źródłem potasu, który usprawnia pracę mięśni, wspomaga odpowiednie dotlenienie mózgu, a więc i koncentrację. To wartościowe warzywo zawierają także fosfor, magnez, sód, cynk oraz żelazo.
Poza swoimi dobroczynnymi właściwościami, pomidory są także bardzo smaczne i pasują do wielu potraw. W surowej postaci są świetnych uzupełnieniem sałatek oraz kanapek, choć te przetworzone smakują równie dobrze. Pomidorówka jest jedną z najpopularniejszych polskich zup, a soki, przeciery i koncentraty są składnikami często wykorzystywanymi przez wiele gospodyń. Miłośnicy zdrowej żywności mogą także pokusić się o przygotowanie ketchupu własnej roboty. Jest to nie tylko proste, ale także daje gwarancję, że przyrządzony w ten sposób produkt nie posiada żadnych konserwantów.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się jak zrobić smaczny i zdrowy sos pomidorowy w domowym zaciszu, zajrzyj artykuł „Ketchup domowym sposobem”.
Podobne artykuły
Komentarze