jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Tradycyjnie czy nowocześnie – w jakiej formie ziemniaki goszczą na polskich stołach?

Prawie 70% badanych, biorących udział w sondażu przeprowadzonym na potrzeby kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, deklaruje sympatię do tych produktów. 

Logo Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz

Prawie 70% badanych, biorących udział w sondażu przeprowadzonym na potrzeby kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, deklaruje sympatię do tych produktów. Pomimo, że stwarzają one szerokie możliwości kulinarne – jak twierdzi ponad połowa respondentów – najczęściej spożywane są w formie tradycyjnych ziemniaków z wody. Czy brakuje nam pomysłów na ich wykorzystanie? O tym, jak zerwać z nudą w kuchni, powiedzą blogerzy kulinarni – eksperci kampanii.

Okryte złą sławą ziemniaki, uważane przez wielu za tuczące, są dla nas źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych (np. witaminy C, potasu czy błonnika). Odznaczają się wysoką zawartością węglowodanów, a także zawierają wysokiej jakości białko, dlatego mogą pomóc bilansować codzienną dietę, a zatem wspierać nasze zdrowie. Zachęcam do spożywania ich w formie gotowanej lub pieczonej, ale nie tylko – znakomicie sprawdzą się również jako baza do kopytek lub zapiekanek – przekonuje Urszula Somow, dietetyk, ekspert kampanii „Ziemniaki czy kartofle”.

Ponad 85% ankietowanych wskazało, iż spożywa ziemniaki przede wszystkim w formie tradycyjnej – z wody. Relatywnie duży odsetek respondentów zadeklarował, że wykorzystuje je także w zupie (69%) czy w formie placków ziemniaczanych (62%). Stosunkowo często polscy konsumenci jedzą kartofle również w postaci frytek (54%) i kopytek (48%).

Tradycyjnie czy nowocześnie – w jakiej formie ziemniaki goszczą na polskich stołach?

Odkrywanie kolejnych smaków kartofli to naprawdę dobra zabawa. Są one wdzięcznym produktem, gdyż mogą zostać wykorzystane do przygotowania wielu niestandardowych dań. Czy przyszłoby Wam do głowy, aby zrobić z kartofli torcik czekoladowy? Tymczasem to ziemniaki w całkiem nowym i wyjątkowo smacznym, acz zaskakującym wydaniu – zachęca Beata Pawlak, autorka bloga „Wypieki Beaty”, której przepisy biorą udział w ziemniaczano-kartoflanym pojedynku na stronie internetowej kampanii.

W dobie kultu gotowania i samodzielnego przyrządzania posiłków, zastanawiający jest fakt, że niespełna ¼ ankietowanych przyrządza z ziemniaków tak popularne sałatki warzywne, a jedynie 20% respondentów spożywa te produkty w formie zapiekanki czy knedli (15%).

Porzućmy rutynę i nudę na talerzu, zaskoczmy domowników! Odejdźmy od standardowej formy podawania ziemniaków jako dodatku do mięsa i przyrządźmy z nich danie główne. Polecam chaczapuri, które jest specjałem kuchni gruzińskiej. Tradycyjnie jest to placek podawany z mieszanką serów zapieczoną w środku, lecz ja dodałam do niego prostą masę z ziemniaków i twarogu, bardzo podobną do tej, jakiej używam do pierogów ruskich. Serwujmy ziemniaki w formie rogalików lub uwielbianej przez prawie wszystkich pizzy, przyozdobionej świeżym rozmarynem – przekonuje Adriana Kalinowska, autorka bloga „Bullio”, również uczestnicząca w pojedynku ziemniaczano-kartoflanym.