02-10-2017, 00:00
Sekretem pysznej pizzy jest nie tylko ciasto. Włoskie danie swój smak zawdzięcza również odpowiednio przyrządzonemu sosowi pomidorowemu. Przygotowany z soczystych pomidorów, przekłada się na wyższą jakość pizzy. Poznaj kilka sprawdzonych przepisów, a następnie spróbuj wykonać je samodzielnie.
Pizza w Częstochowie, Lublinie lub każdym innym mieście serwowana w renomowanych pizzeriach charakteryzuje się aromatycznym i bogatym w smaku sosem pomidorowym. Jako że ciężko jest wiernie odwzorować taki przepis (który nierzadko jest tajemnicą szefa kuchni), można pokusić się o własne wariacje w iście włoskim stylu.
To nawiązujący do klasyki przepis na sos pomidorowy. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut.
Składniki:
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pomidory i wymieszaj. Przypraw do smaku: solą, pieprzem i oregano. Dodaj odrobinę cukru do smaku (nie jest to konieczne). Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj jeszcze przez 15 minut – aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
To propozycja na szybki sos z pomidorów z puszki. Jako że nie wymaga gotowania, czas jego przyrządzenia został skrócony do minimum.
Składniki:
Czosnek przeciśnięty przez praskę podsmaż chwilę na odrobinie oliwy z oliwek. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj. Jeżeli sos wyjdzie zbyt rzadki, dodaj kilka świeżych (obranych ze skórki) pomidorów.
Alternatywą dla passaty pomidorowej jest standardowy koncentrat. Decydując się na taki wariant, warto poszukać dobrej jakości produktu – takiego, który będzie dość łagodny w smaku.
Składniki:
Czosnek przeciśnij przez praskę, a następnie podsmaż na patelni. Dodaj koncentrat pomidorowy i zalej go wodą. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Dodaj przyprawy i gotuj dalej – aż sos zgęstnieje.
Klasyczna włoska pizza – tylko z sosem pomidorowym na spodzie
Niezależnie od tego czy pizza w Częstochowie czy w innym mieście serwowana jest z dodatkowymi sosami, Ty staraj się jeść ją bez tego typu dodatków. Pamiętaj, że klasyczna pizza włoska nie wymaga smarowania wierzchu dodatkową warstwą sosu pomidorowego czy czosnkowego.
Podobne artykuły
Komentarze