jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Zapiekane! Wariacje na temat jesiennych zapiekanek

Coraz krótsze dni, chandra, deficyt słońca – czy tylko z tym musi kojarzyć się jesień? Oczywiście, że nie! Rozpocznijmy nową porę roku z energią i dobrym samopoczuciem. Chcąc oszczędzić sobie trochę czasu, a przy tym dostarczyć organizmowi witamin i niezbędnych składników, stwórzmy dania z wykorzystaniem produktów sezonowych – tych najbardziej wartościowych. 

Coraz krótsze dni, chandra, deficyt słońca – czy tylko z tym musi kojarzyć się jesień? Oczywiście, że nie! Rozpocznijmy nową porę roku z energią i dobrym samopoczuciem. Chcąc oszczędzić sobie trochę czasu, a przy tym dostarczyć organizmowi witamin i niezbędnych składników, stwórzmy dania z wykorzystaniem produktów sezonowych – tych najbardziej wartościowych.

Świetnym pomysłem na połączenie tego co zdrowe i pożywne są jesienne zapiekanki. Niezliczona ilość kolorów na talerzu, wyborny smak oraz oszczędność czasu i pieniędzy. Przepisy na najlepsze zapiekanki poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Do dzieła!

Na pomarańczowo, czyli zapiekanka z dynią

Jesień to czas, kiedy na naszych stołach nie powinno zabraknąć dyni – znanej ze względu na swoje dobroczynne właściwości. „Posiada dużą zawartość błonnika pokarmowego, a jej intensywny pomarańczowy kolor świadczy o dużej ilości beta-karotenu. Warzywo to bogate jest w witaminy z grupy B, PP czy C, a także wapń, żelazo, magnez oraz cynk. Ze względu na swoją niską kaloryczność może zagościć w naszej kuchni na długo”, opowiada Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.

Ciekawą propozycją na jesienny obiad jest zapiekanka z wykorzystaniem tego warzywa. Dynia to świetny dodatek do makaronów, ziemniaków czy mięs. Idealnie sprawdzi się także w połączeniu z grzybami czy serem. Ze względu na swoją uniwersalność, smakuje wyjątkowo w każdym wydaniu. Zapieczona, przyprawiona gałką muszkatołową czy curry, doda potrawom wyrazistości i niezwykłego aromatu. Takie danie jak znalazł na chłodniejsze popołudnia!

Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i suszonymi grzybami

Zapiekanka makaronowa z szynką, dynią i suszonymi grzybami Knorr

Składniki:

  • świeże lub mrożone grzyby (prawdziwki, podgrzybki, kurki) - 100 gramów
  • dynia bez skóry - 200 gramów
  • Fix Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie
  • makaron świderki - 200 gramów
  • szalotki - 6 sztuk
  • oliwa – 0,5 łyżki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • śmietana 18% - 200 mililitrów
  • tarty parmezan - 4 łyżki
  • kiełbasa chorizo - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  • Na patelni podsmaż paprykową kiełbasę, dodaj przekrojone na pół cebulki i pokrojone w plastry grzyby, posiekany ząbek czosnku oraz pokrojone w gruba kostkę dynie. Całość smaż chwilę.
  • Następnie na patelnie dodaj surowy makaron oraz Knorr Naturalnie smaczne pomieszany ze śmietaną i szklanką wody. Produkt nada zapiekance odpowiedni ziołowy smak oraz sprawi, że wszystkie składniki doskonale się połączą.
  • Składniki na patelni zagotuj, a następnie dodaj świeże lub mrożone grzyby (prawdziwki, podgrzybki, kurki). Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, a na wierzchu posyp tartym serem.
  • Zapiekankę dokładnie przykryj folia aluminiową a następnie wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię tak, aby ser mógł się zapiec.
 

Zapiekany makaron z kurczakiem i dynią

Zapiekany makaron z kurczakiem i dynią Knorr

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 300 gramów
  • makaron cellentani (rurka skręcana) - 1 opakowanie
  • Fix Spaghetti Napoli Knorr - 1 opakowanie
  • boczek wędzony - 200 gramów
  • dynia - 400 gramów
  • woda - 800 mililitrów
  • bułka tarta - 150 gramów
  • starty ser cheddar - 150 gramów
  • olej - 40 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente i odcedź.
  2. Boczek, kurczaka i dynię pokrój w kostkę. Wszystko usmaż razem na patelni, aż dynia lekko zmięknie i składniki zrobią się rumiane.
  3. Wlej wodę i dodaj zawartość opakowania Fix Spaghetti Napoli Knorr, dzięki któremu sos nabierze odpowiedniej konsystencji i smaku.
  4. Teraz dodaj jeszcze lekko twardy makaron i całość gotuj ok. 10 minut.
 

Najedz się do syta – czyli zapiekanka z ziemniakami

Sympatię do ziemniaków deklaruje większość Polaków. Stanowią niewyczerpalne źródło kulinarnych inspiracji. W polskiej kuchni ciężko wyobrazić sobie bez nich codzienne posiłki. Ich uniwersalność pozwala na stworzenie przeróżnych dań. Świetną opcją mogą być zapiekanki, w których w połączeniu z bukietem kolorowych warzyw, przypraw czy mięs, zaspokoją apetyt całej rodziny.

Zapiekanka z ziemniakami i brukselką

Zapiekanka z ziemniakami i brukselką Knorr

Składniki:

  • brukselka - 300 gramów
  • ziemniaki - 500 gramów
  • Fix Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 sztuka
  • średnia cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • kiełbasa np. śląska - 500 gramów
  • śmietana 18% - 200 mililitrów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 4 łyżki
  • gałązka tymianku - 1 sztuka
  • tarty parmezan lub inny ser - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Brukselkę obierz z zewnętrznych liści, nadetnij na krzyż od strony głąba. Gotuj około 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedź i przelej zimną wodą. Brukselkę przetnij na pół, wytnij głąb, a następnie rozdziel od siebie wszystkie liście kapusty.
  2. Obraną cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na patelni na rozgrzanej Ramie. Dodaj pokrojone na pół plastry kiełbasy, smaż chwilę, po czym dodaj posiekany czosnek, tymianek i ziemniaki pokrojone w cienkie plastry. Smaż około 2-3 minut cały czas mieszając.
  3. Po tym czasie ziemniaki zalej śmietaną wymieszaną z Knorr Naturalnie smaczne, dodaj liście brukselki i dokładnie wymieszaj. Produkt nada zapiekance ziołowy smak oraz sprawi, że wszystkie składniki połączą się ze sobą.
  4. Ziemniaki przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp po wierzchu tartym serem. Całość zwiń w folię aluminiowa i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 35 minut. Po tym czasie usuń folie i dopiecz zapiekankę jeszcze około 8 minut - do momentu zarumienienia się sera.
 

Zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem

Zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem Knorr

Składniki:

  • ziemniaki - 500 gramów
  • mrożony szpinak - 400 gramów
  • Fix Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie
  • ser feta - 150 gramów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • ostra papryka chilli - 1 sztuka
  • suszone pomidory - 100 gramów
  • śmietana 18% - 200 mililitrów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 4 łyżki
  • średnia cebula - 1 sztuka
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • tarty parmezan lub inny ser - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Na dwóch łyżkach Ramy podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj do niej posiekany czosnek i chilli. Dodaj pokrojone w kosteczkę suszone pomidory i odciśnięty z soku rozmrożony szpinak. Całość dopraw do smaku pokruszonym serem feta i gałką muszkatową. Szpinak odłóż na bok.
  2. W garnku na pozostałej Ramie obsmaż pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki. Smaż je chwilę po czym zalej śmietaną wymieszaną z Knorr Naturalnie smaczne i dokładnie wymieszaj. Produkt nada zapiekance ziołowy smak oraz sprawi, że wszystkie składniki połączą się ze sobą.
  3. Połowę ziemniaków przełóż do żaroodpornego naczynia, dołóż wcześniej podsmażony szpinak i przykryj pozostałymi ziemniakami. Całość posyp po wierzchu tartym parmezanem. Zapiekankę zawiń w folie aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 35 minut. Po tym czasie usuń folię i dopiecz zapiekankę jeszcze około 8 minut - do momentu zarumienienia się sera.
 

Zielono mi, czyli zapiekanka z cukinią

Sezon na cukinię rozpoczyna się na początku wakacji i trwa aż do jesieni. Lekkostrawna, zawiera potas, żelazo, magnez, liczne witaminy i beta karoten. Warzywo to można poddać licznym procesom kulinarnym, m.in. duszenia, gotowania, marynowania czy pieczenia. Ze względu na łagodny smak, cukinię można łączyć z wieloma innymi produktami. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zapiekanek, np. tych z makaronu. Oto łatwa w wykonaniu, idealna na obiad, kolację czy jako przekąska do lunchboxa – zapiekanka z cukinią!

Zapiekanka z cukinią i kurczakiem

Zapiekanka z cukinią i kurczakiem Knorr

Składniki:

  • makaron wstążki, np. tagliatelle lub papardelle - 200 gramów
  • filet z kurczaka - 200 gramów
  • Fix Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie
  • cukinia - 1 sztuka
  • cebule dymki - 2 sztuki
  • mleko - 300 mililitrów
  • jajka - 2 sztuki
  • żółty tarty ser - 100 gramów
  • oliwa - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź. Pokrój mięso w kostkę. Pokrój cukinię na plasterki. Zetrzyj ser. Pokrój dymki.
  2. Podsmaż kurczaka na 1 łyżce rozgrzanej oliwy aż się zarumieni (3-4 min.). Dodaj cukinię i smaż dalej na średnim ogniu przez 3-4 min.
  3. Wymieszaj mleko z Knorr Naturalnie smaczne i delikatnie ubitymi jajkami. Produkt nada potrawie odpowiedniej konsystencji.
  4. Wymieszaj makaron z kurczakiem, serem, cukinią i szczypiorkiem.
  5. Całość umieść w naoliwionej brytfannie. Polej sosem. Piecz przez 35 min. lub do momentu aż danie się zarumieni.
 

Zapiekanka z cukinii z makaronem

Zapiekanka z cukinii z makaronem Knorr

Składniki:

  • makaron penne - 250 gramów
  • gotowana szynka - 200 gramów
  • cukinia - 1 sztuka
  • Fix Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • mleko - 250 mililitrów
  • ser żółty twardy - 100 gramów
  • oliwa - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź.
  2. Pokrój szynkę w kostkę. Pokrój cukinię i paprykę. Posiekaj drobno czosnek i podsmaż go na 1 łyżce rozgrzanej oliwy, aż zacznie pachnieć. Dodaj szynkę i smaż przez 2 min. Dodaj warzywa i smaż dalej na średnim ogniu przez 3-4 min.
  3. Wymieszaj mleko z Knorr Naturalnie smaczne, który nada potrawie odpowiedniego smaku i aromatu. Następnie wymieszaj makaron, szynkę i warzywa.
  4. Całość umieść w naoliwionej brytfannie. Polej sosem. Posyp tartym serem. Piecz przez 25-30 min. lub do momentu aż danie się zarumieni.
 

Aromatycznie, czyli zapiekanka z grzybami

Grzyby stanowią bazę lub dodatek do wielu tradycyjnych dań. Nadadzą potrawom charakter i niepowtarzalny aromat. Wykorzystajmy sezon na grzyby i stwórzmy jesienną zapiekankę. Nadadzą się do tego kurki czy prawdziwki. Dobra wiadomość dla miłośników pieczarek – te także dobrze smakują w wersji zapieczonej. Uniwersalność grzybów oraz ich niepowtarzalny aromat to główne powody, dla których nie może ich zabraknąć w jesiennej zapiekance:

Zapiekanka z leśnymi grzybami

Zapiekanka z leśnymi grzybami Knorr

Składniki:

  • duże prawdziwki - 100 gramów
  • kurki - 100 gramów
  • ziemniaki - 300 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • Sos grzybowy Knorr - 1 sztuka
  • gęsta śmietana - 200 gramów
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • starty parmezan - 50 gramów
  • woda - 50 mililitrów
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój grzyby i cebulę w plastry, podsmaż na oliwie. Ziemniaki pokrój w plastry.
  2. Przełóż całość do żaroodpornego naczynia, posyp pietruszką oraz startym parmezanem. Piecz około 45 minut w 180°C.
  3. Wymieszaj Sos grzybowy Knorr, który wzbogaci smak dania, z wodą i śmietaną. Zalej nim wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.

Smacznego!