jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Spring rollsy z tuńczykiem i pikantnym sosem

Spring rollsy z tuńczykiem i pikantnym sosem to idealna propozycja na szybki lunch.

Spring rollsy z tuńczykiem i pikantnym sosem

Spring rollsy z tuńczykiem i pikantnym sosem to idealna propozycja na szybki lunch.

Składniki (dla 4-6 osób):

  • 3 słoiczki tuńczyka w oliwie z oliwek marki Callipo
  • 3 opakowania papieru ryżowego (średnica ok. 22 cm, ok. 30 sztuk)
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża papryka żółta
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża czerwona cebula
  • świeże zioła, np. bazylia, kolendra, mięta, szczypiorek
  • oliwa z tuńczyka
  • opcjonalnie czarny sezam - do podania

Składniki na sos:

  • 1 opakowanie passaty pomidorowej w kartonie 500g marki Valfrutta
  • 2 łyżki glassy sojowej marki Ponti
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sos chilli pikantny (ilość wg uznania)
  • ok. 1 łyżeczka imbiru suszonego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 średniej cebuli czerwonej
  • 2 łyżki oliwy spod tuńczyka

Wykonanie:

1. Warzywa oczyść, umyj i pokrój w paski. Cebulę pokrój w kostkę. Odlej oliwę z tuńczyka.

2. Przygotuj miskę z ciepłą wodą.

3. Przygotuj drewnianą deskę. Aby zapobiec przyklejaniu papieru ryżowego do deski, posmaruj ją oliwą. Krążek papieru ryżowego zamocz przez 3–4 sekundy. Wyciągnij i połóż na desce.

4. Układaj warzywa, zioła i tuńczyka na środku dolnej połowy papieru. Zawiń do środka boczne brzegi i zawiń rulonik.

5. Przygotuj sos. Cebulę, czosnek obierz i pokrój w kostkę.

6. Na patelnię nalej olej i zeszklij cebulę, czosnek. Dodaj imbir, smaż chwilkę.

7. Dodaj na patelnię passatę, glassę, sos sojowy oraz sos chilli. Całość gotuj 7–10 minut do zagęszczenia sosu.

8. Spring rollsy podawaj z sosem..