jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Zdrowy smak natury: Sałatka z podpiekanej marchewki, czerwonej soczewicy i ziół

Sałatka z podpiekanej marchewki, czerwonej soczewicy i ziół to świetny przepis na pyszne danie, które nie tylko wspaniale smakuje, ale także wyjątkowo efektownie wygląda. 

Sałatka z podpiekanej marchewki, czerwonej soczewicy i ziół to świetny przepis na pyszne danie, które nie tylko wspaniale smakuje, ale także wyjątkowo efektownie wygląda. Jest doskonałym pomysłem na urozmaicenie własnego menu w sycącą zmysły potrawę, bez wątpienia ciesząca zarówno podniebienie i oczy. Niebanalne połączenie składników, aromatyczny sos, moc kolorów i pomysłowe podanie sprawia, że sałatka doskonale nadaję się także do serwowania nawet wymagającym gościom.  Jest idealną propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian, a nawet wegan.  Czas przygotowania sałatki to 45 minut z podanej ilości składników można przygotować 6 porcji pysznej, kolorowej sałatki.

Zdrowy smak natury:  Sałatka z podpiekanej marchewki, czerwonej soczewicy i ziół
fot. well-well.eu

SKŁADNIKI:

Na sałatkę:

  • 6 marchewek
  • 2 korzenie pietruszki
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 100 g pęczaku jęczmiennego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • mały pęczek świeżego tymianku
  • 4 łyżki pestek dyni, słonecznika lub posiekanych orzechów
  • 2-3 łyżki oliwy
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz tłuczony

Na sos:

  • 2 opakowania Pasty z pestkami dyni z marchewką i imbirem Well Well 3 łyżki jogurtu naturalnego

PRZYGOTOWANIE:

Marchewki i pietruszki obieramy, kroimy wzdłuż na grube paski. Przygotowujemy marynatę z oliwy, octu balsamicznego, miodu i kurkumy. Dokładnie obtaczamy w niej pokrojone warzywa, lekko solimy i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na ostatnie 5 minut wrzucamy warzywa na rozgrzany grill, a następnie studzimy. Soczewicę i pęczak gotujemy (osobno) w osolonej wodzie. Grillowane warzywa kroimy w kostkę, łączymy z przestudzoną kaszą i soczewicą, dodajemy posiekane zioła, nasiona, doprawiamy solą i tłuczonym pieprzem. Pastę łączymy z jogurtem naturalnym. Uzyskany sos możemy dodać do sałatki i wymieszać lub podać osobno.

  • CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 min     
  • LICZBA PORCJI: 6 porcji

WSKAZÓWKA: Warzywa można kilka minut dłużej podpiec w piekarniku i zrezygnować z grillowania. 

Podpowiedź: W przepisie wykorzystano Pastę z pestkami dyni z brokułami Well Well.

Gotowe! Wszystkiego Smacznego!