jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Polędwiczki w boczku z koprem włoskim i śliwkami

Polędwiczki w boczku z koprem włoskim i śliwkami to idealna propozycja na syte i rozgrzewające danie.

Polędwiczki w boczku z koprem włoskim i śliwkami to idealna propozycja na syte i rozgrzewające danie.

Polędwiczki w boczku z koprem włoskim i śliwkami Fot. VOG
Polędwiczki w boczku z koprem włoskim i śliwkami
Fot. VOG

Składniki (4 porcje)

  • ok. 500 g polędwicy wieprzowej
  • 10 plastrów boczku wędzonego
  • olej rzepakowy Rapso
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 wędzonych śliwek
  • 3/4 szklanki wina wytrawnego białego
  • szklanka wody
  • 1 łyżka masła
  • rozmaryn (suszony lub świeży)
  • sól, pieprz

Surówka

  • 1 duży koper włoski (fenkuł)
  • kapusta czerwona
  • 1 duża cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek (2 łyżki)
  • olej rzepakowy Rapso (2–3 łyżki)
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 10 kawałków sznurka

Przygotowanie:

  1. Polędwiczkę umyj, oczyść z błon. Pokrój na 10 kawałków.
  2. Mięso posól, popieprz oraz posyp rozmarynem ze wszystkich stron.
  3. Owiń kolejne kawałki boczkiem oraz sznurkiem, zawiąż.
  4. Wlej na patelnię 3 łyżki oleju Rapso, rozgrzej. Przełóż na patelnię mięso i smaż ze wszystkich stron na lekko brązowo.
  5. W międzyczasie posiekaj szalotkę, czosnek. Śliwki pokrój drobno.
  6. Zdejmij z patelni usmażone mięso. Na patelnię przełóż cebulę, czosnek oraz śliwki. Smaż ok. 1 minutę cały czas mieszając.
  7. Przełóż na patelnię mięso. Wlej wino i 1 szklankę wody. Całość duś pod przykryciem, mieszając, aż płyn się zredukuje do 5–6 łyżek.
  8. Dodaj na patelnię masło, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem oraz szczyptą rozmarynu. Wyłącz kuchenkę.
  9. Fenkuł oczyść z zewnętrznych warstw. Pokrój koper oraz kapustę (kapusty ok. 1 szklanka).
  10. Przygotuj dresing. Cytrynę wyszoruj, sparz, zetrzyj skórkę. Czosnek obierz i drobno pokrój. Przełóż do miseczki skórkę cytryny, czosnek, pokrojony koper. Wyciśnij 1/2 cytryny. Sok dodaj do miseczki. Wsyp do miseczki sól (troszkę mniej niż 1/2 łyżeczki oraz pieprz (według preferencji). Całość wymieszaj. Wlej olej i wymieszaj.
  11. Połącz warzywa z sosem.
  12. Mięso podawaj wraz surówką i wybranym dodatkiem (makaronem, ziemniaki, kluskami lub kaszą).