jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Polskie Normy dotyczące branży spożywczej - październik 2017

Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej - październik 2017

Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej

- październik 2017


 

PN-EN 13871:2015-02 - wersja polska

Data publikacji: 09-10-2017

Maszyny dla przemysłu spożywczego -- Kostkownice -- Wymagania z zakresu bezpieczeństwa i higieny

Zakres

1.1 Postanowienia ogólne

Niniejsza Norma Europejska ma zastosowanie do kostkownic (patrz od Rysunek 1 do Rysunek 6 i Rysunek 12 do Rysunek 18) i określono w niej wymagania dotyczące projektowania i produkcji.

Maszyny opisane w niniejszej Normie Europejskiej są stosowane do rozdrabniania świeżego mięsa, produktów mięsnych i podobnych produktów (np. ryby, warzywa i sery) przez cięcie w komorze cięcia.

W niniejszej Normie Europejskiej podano wszystkie zagrożenia znaczące, sytuacje zagrożeń i zdarzenia niebezpieczne odnoszące się do maszyn, zastosowań i urządzeń, gdy są one używane zgodnie z przeznaczeniem oraz w warunkach użytkowania nieprawidłowego, które daje się przewidzieć przez producenta (patrz Rozdział 4).

W niniejszej Normie Europejskiej podano zagrożenia, które mogą pojawiać się podczas całego okresu żywotności maszyny, łącznie z transportem, montażem, działaniem, konserwacją, wyłączaniem z eksploatacji, demontażem i złomowaniem maszyny.

Niniejsza Norma Europejska nie ma zastosowania do kostkownic wyprodukowanych przed datą opublikowania niniejszego dokumentu przez CEN.

1.2 Typy kostkownic objęte niniejszą normą

Niniejsza Norma Europejska obejmuje następujące typy kostkownic:
-kostkownice z suwakowym urządzeniem podającym, trakiem i nożem sierpowym/wielosegmentowym z ładowaniem ręcznym (patrz Rysunek 2);
- kostkownice z suwakowym urządzeniem podającym, trakiem, nożem sierpowym/wielosegmentowym, koszem zasilającym i urządzeniem ładującym (patrz Rysunek 1);
- kostkownice z obrotowym narzędziem tnącym, nożem sierpowym/wielosegmentowym i przenośnikiem zasilającym (patrz Rysunek 3 i Rysunek 5);
- kostkownice z obrotowym narzędziem tnącym i ładowaniem produktu z wykorzystaniem siły odśrodkowej (patrz Rysunek 6);
- kostkownice z lub bez zintegrowanych systemów podawania.

1.3. Konstrukcja maszyny

Kostkownice zbudowane są z ramy maszyny, komory zasilającej/zasobnika, suwakowego urządzenia podającego lub rolki przechwytującej, traka lub obrotowego narzędzia tnącego, noża sierpowego/ wielosegmentowego, towarzyszącego napędu oraz – zależnie od typu maszyny – elementów elektrycznych, hydraulicznych lub pneumatycznych.

Kostkownice objęte zakresem niniejszej Normy Europejskiej mogą być wyposażone w:
- pokrywę nad komorą zasilającą/zasobnikiem;
- wózek transportowy dla noża sierpowego/wielosegmentowego, noża tnącego i traka;
- urządzenie ładujące;
- przenośnik zasilający.

1.4 Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem

Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem (jak zdefiniowano w EN ISO 12100:2010, 3.23) kostkownic objętych niniejszym dokumentem opisano w 1.1.

Produkt przeznaczony do cięcia jest podawany ręcznie lub za pomocą urządzenia ładującego/przenośnika zasilającego do komory zasilającej. Produkt jest podawany do narzędzia tnącego z wykorzystaniem suwakowego urządzenia podającego i/lub rolki przechwytującej, lub siły odśrodkowej i poddany rozdrabnianiu.

 


Zestawienie zostało opracowane przez Redakcję Jedzenie.info.pl
na podstawie ogólnodostępnych informacji publikowanych przez PKN.