jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Buddha bowl, czyli witaminowa bomba i pyszny smak w jednym

Potrawa o egzotycznej nazwie Buddha bowl jest w istocie zaskakująco prosta, zarówno pod kątem przepisu, jak i przygotowania. Wywodząca się z Chin „miska rozmaitości” zgodnie z tradycyjną recepturą powinna łączyć w sobie minimum 10 wegetariańskich składników. Przepyszne i zdrowe kompozycje możemy niemniej urozmaicić także kawałkami sera, drobiu, ryb czy też wyrazistym sosem, co podniesie ich walory smakowe i odżywcze.

Potrawa o egzotycznej nazwie Buddha bowl jest w istocie zaskakująco prosta, zarówno pod kątem przepisu, jak i przygotowania. Wywodząca się z Chin „miska rozmaitości” zgodnie z tradycyjną recepturą powinna łączyć w sobie minimum 10 wegetariańskich składników. Przepyszne i zdrowe kompozycje możemy niemniej urozmaicić także kawałkami sera, drobiu, ryb czy też wyrazistym sosem, co podniesie ich walory smakowe i odżywcze.

Zbilansowane, sycące oraz doskonałe o dowolnej porze dnia – miski wypełnione rozmaitymi produktami to szybki patent na zdrowy posiłek. Ponadto idealnie sprawdzą się one w sezonie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm potrzebuje większej dawki witamin. Jakie kompozycje możemy przygotować na lunch, obiad czy kolację?

Pomysł #1: Barwy jesieni

Buddha bowl, czyli witaminowa bomba i pyszny smak w jednym

Nasycone barwy na talerzu z pewnością pobudzą nasz apetyt. Najbardziej pożywnym elementem jesiennej miski będzie ciecierzyca przyprawiona po ugotowaniu szczyptą kurkumy, która nada jej przepiękny, złocisty kolor. Dodatkowo, korzystając z sezonu, dodajemy kostki upieczonej w piekarniku dyni. Na krawędzi układamy pokrojoną w piórka czerwoną paprykę i czerwoną cebulę. Swojskim i bardzo apetycznym akcentem staną się marynowane buraczki, a sycącym dodatkiem – rozkrojone na pół jajko ugotowane na twardo. I voilà! Miska pełna jesiennych kolorów i aromatów w komplecie.

Pomysł #2: W słońcu Toskanii

Miskę smakołyków możemy przygotować również inspirując się ulubioną kuchnią, na przykład włoską. W takim wypadku idealną bazą będzie drobny makaron (muszelki, „ryż”, gwiazdki), który mieszamy z pokrojonymi w małe kawałeczki pomidorami suszonymi w oliwie. Dodajemy pomidorki koktajlowe, garść rukoli, kilka oliwek oraz pokrojone w paski awokado. Dodatkowym, bardziej treściwym elementem może stać się poszarpana mozzarella lub utarty ser żółty. Całość dopełni kilka kropli octu balsamicznego i listki świeżej bazylii.

Pomysł #3: Zielono mi

Smakowity i ciekawie prezentujący się posiłek skomponujemy wybierając składniki w jednym tylko kolorze. Zielona miska zdrowych składników w sezonie jesienno-zimowym może zawierać pieczoną brukselkę, listki szpinaku i ugotowane różyczki brokułu. Świeżym i chrupiącym dodatkiem staną się blanszowane strączki groszku cukrowego oraz pokrojony w słupki świeży ogórek zielony. – Jednobarwną miskę warto urozmaicić treściwym sosem na bazie serka topionego, z utartym ząbkiem czosnku i szczyptą posiekanego koperku – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki. Jako źródło węglowodanów możemy wykorzystać kaszę jęczmienną lub gryczaną.


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.