jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Świąteczny tort piernikowo-makowy – przepis

Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w misce miksera.

Świąteczny tort piernikowo-makowy

Biszkopt (okrągła foremka ok. 28 cm średnicy, ok. 20 porcji) - składniki:

  • 6 jajek L (w temp. pokojowej)
  • 6 łyżek oleju Rapso
  • 150 g cukru drobnego do wypieków
  • 165 g mąki tortowej
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w misce miksera.
  2. Ubij białka na sztywno, dodaj sól.
  3. Dodawaj po 1 łyżce cukru, cały czas miksując (ok. 1 minuta na 1 łyżkę cukru).
  4. Dodawaj po 1 żółtku, cały czas miksując. Miksując dodaj olej.
  5. Mąkę, kakao i proszek przesiej. Dodaj przyprawę do pierników, wymieszaj. Dodaj tę mieszankę do białek, wymieszaj delikatnie szpatułką.
  6. Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruj. Wyłóż ciasto. Piecz je w nagrzanym do 170°C piekarniku przez ok. 35 minut lub do suchego patyczka.
  7. Upieczony biszkopt ostudź na kratce. Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Krem makowy - składniki:

  • 1 litr śmietany 36%
  • 6 łyżek maku mielonego marki BackMit
  • 750 ml serka mascarpone (serek i śmietana przed ubiciem powinny 1 dobę przebywać w lodówce)
  • 2–3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Wykonanie:

  1. Serek i śmietanę umieść w misce miksera, dodaj cukier puder oraz cukier z wanilią i ubij na sztywno.
  2. Dodaj mak, wymieszaj

Dodatki do toru:

  • czekoladki kokosowe (według uznania)
  • ciemny winogrono (według uznania)
  • świeża żurawina (ok. 100 g)
  • 100 ml nalewki orzechowej lub pomarańczowej
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 6 łyżek masy plastycznej niebieskiej (opcjonalnie)
  • 10 łyżek drobnego cukru do wypieków
  • ok. 200 ml przegotowanej, chłodnej wody

Wykonanie:

  1. Biszkopt przekrój na 3–4 blaty.
  2. Pierwszy blat ułóż na paterze, nasącz wodą wymieszaną z alkoholem. Wyłóż porcję masy, wyrównaj. Tak samo postępuj z kolejnymi warstwami.
  3. Wysmaruj boki ciasta wymieszanym kremem z masą plastyczną (opcjonalnie).
  4. Winogron oraz żurawinę otocz sokiem z cytryny, a następnie otocz owoce cukrem.
  5. Na wierzch ciasta wyłóż owoce oraz czekoladki. Ciasto schłodź przed podaniem.

Smacznego!