jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Szaszłyki z paluszkami surimi i sałatką na ciepło

Szaszłyki z paluszkami surimi i sałatką na ciepło to pyszna propozycja na sylwestrowe przyjęcie.

Szaszłyki z paluszkami surimi i sałatką na ciepło 
to pyszna propozycja na sylwestrowe przyjęcie.

Szaszłyki z paluszkami surimi i sałatką na ciepło
Szaszłyki z paluszkami surimi i sałatką na ciepło.
Fot. Index Food

Składniki:

  • 250 g paluszków surimi
  • 1 pierś z kurczaka (ok. 300 g)
  • 1 średnia cukinia
  • małe pomidorki (ok. 250 g)
  • 700 g ugotowanych ziemniaków (w mundurkach)
  • 500 g fasolki szparagowej ugotowanej al dente
  • kilka moreli, fig
  • 100 g szpinaku baby
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki bułki tartej
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Składniki na cytrynowy dressing:

  • 4 łyżki oliwy Olitalia
  • 1 cytryna
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Kurczaka umyj, oczyść z błon, pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i łyżką oliwy. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  2. Cukinie pokrój w kostkę.
  3. Paluszki surimi pokrój w ok. 2 cm kawałki.
  4. Owoce pokrój w grubsze kawałki.
  5. Nadziewaj naprzemiennie: paluszki, pomidory, cukinię, owoce, kurczaka na patyczki do szaszłyków. Grilluj na patelni grillowej ze wszystkich stron.
  6. Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój. Fasolkę pokrój. Rozgrzej 4 łyżki oliwy, przełóż ziemniaki, smaż kilka minut często mieszając. Dodaj fasolkę i smaż 3–4 minuty mieszając. Na koniec dodaj bułkę tartą, sól, pieprz. Mieszając zarumień całość.
  7. Szaszłyki podawaj z ziemniaczaną sałatką, porcją szpinaku, sera oraz orzechów.
  8. Całość skrop dresingiem. Skórkę z cytryny zetrzyj na drobnych oczkach. Połącz oliwę ze skórką, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, bazylią. Wymieszaj. Polej danie tuż przed podaniem.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska