google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 22.01.2018
    1 USD
    3.4036
    0.0042
    1 EUR
    4.1696
    -0.0054
    1 CHF
    3.5472
    -0.0104
    1 GBP
    4.7304
    0.0003
    1 RUB
    0.0602
    0.0001
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Skyrnik - czyli sernik na zimno w słoiczku z wiśniami

    Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

    Czas przygotowania: 45 minut + 2 h w lodówce
    8 porcji

    Skyrnik - czyli sernik na zimno w słoiczku z wiśniami

    Składniki:

    • herbatniki maślane 50g
    • masa kajmakowa/krówkowa 100g
    • Śmietanka 30% (np. od OSM Piątnica) 300ml
    • cukier puder 4 łyżki
    • cukier waniliowy 2 łyżeczki
    • Jogurt typu islandzkiego Skyr naturalny (np. od OSM Piątnica) 150g 3 szt.
    • żelatyna 30g
    • woda ½ szklanki
    • wiśnie mrożone 150g
    • cukier 2 łyżki
    • mąka ziemniaczana ok. 1 płaska łyżeczka

    Wykonanie:

    1. Masę kajmakową włożyć do rondelka, podgrzewać na małym ogniu i mieszać, aż do rozpuszczenia. Około 2 łyżeczki lejącej masy przelać na dno słoiczków (lub do innego naczynia szklanego), a na górę wyłożyć drobno pokruszone herbatniki i delikatnie wcisnąć je w masę.
    2. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać
    3. 3 opakowania Jogurtu Skyr i dokładnie wymieszać wszystko razem mikserem.
    4. W garnku zagotować 0,5 szklanki wody i wsypać żelatynę. Dokładnie wymieszać, aż do momentu jej rozpuszczenia. Ciepłą żelatynę wlać powoli do powstałej masy i wymieszać dokładnie mikserem. Tak przygotowaną masę sernikową przelać do słoiczków na wcześniej przygotowany spód z masy kajmakowej i ciasteczek.
    5. Wiśnie włożyć do rondelka, dodać cukier i często mieszać na wolnym ogniu, aż do momentu ich rozmrożenia. Połączyć mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami zimnej wody i przygotować zawiesinę do zagęszczenia. Kolejno dodać ją do wiśni, gdy te zaczną się gotować. Odstawić rondelek, odczekać aż owoce ostygną i udekorować nimi serniczki.
    6. Wstawić do lodówki na około 2h.

    Smacznego!

    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.