google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 22.01.2018
    1 USD
    3.4036
    0.0042
    1 EUR
    4.1696
    -0.0054
    1 CHF
    3.5472
    -0.0104
    1 GBP
    4.7304
    0.0003
    1 RUB
    0.0602
    0.0001
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Świąteczne inspiracje laureatów programu „Doceń polskie”

    Klasyczny barszcz idealny na wigilijny stół i kaczka, która zachwyci rodzinę w święta, a także rozgrzewająca herbata oraz wyjątkowy makowiec. Laureaci programu promocyjnego „Doceń polskie” dzielą się przepisami na smakołyki idealne na bożonarodzeniowe spotkania.

    Producenci, których artykuły spożywcze zdobyły godła jakości „Doceń polskie” kolejny raz dzielą się kulinarnymi inspiracjami. Tym razem zachęcamy do przetestowania przepisów na świąteczne dania oraz słodkości odpowiednie na mroźne dni.

    Składnikiem każdej propozycji jest produkt posiadający certyfikat Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Charakterystyczny znak dowodzi, że sygnowana nim żywność została pozytywnie oceniona przez specjalistów z branży spożywczej, którzy tworzą Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”. Jury ocenia smak, wygląd oraz stosunek jakości wyrobu do jego ceny.

    Więcej informacji na temat przedsięwzięcia można znaleźć pod adresem www.DocenPolskie.pl, zaś przepisy kulinarne laureatów programu są zawarte w e-booku dostępnym w formacie PDF pod linkiem http://blog.docenpolskie.pl/ebook_v1.pdf.

    I. Klasyczny barszcz czerwony z uszkami

    Kulinarna inspiracja firmy Ogródek Dziadunia.

    Klasyczny barszcz czerwony z uszkami Doceń polskie

    Składniki barszczu czerwonego:

    • 1,5 l bulionu warzywnego
    • 1 Koncentrat barszczu czerwonego firmy Ogródek Dziadunia Czesław Ślusarczyk Sp. J. (Loża Ekspertów przyznała mu certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
    • 1 szklanka kwasu z gotowania kapusty
    • 3-4 szt. ziela angielskiego
    • 2-3 listki laurowe
    • pieprz kolorowy w ziarnach
    • majeranek

    Składniki farszu do uszek:

    • Kapusta kiszona z grzybami leśnymi firmy Ogródek Dziadunia (kapusta zdobyła certyfikat „Doceń polskie”)
    • sól, pieprz

    Składniki ciasta do uszek:

    • 550 g mąki pszennej
    • 300 ml gorącej wody
    • 3 łyżki oleju
    1. Przygotowujemy farsz. Kapustę przekładamy do garnka i podlewamy wodą do wysokości 1/3 garnka. Gotujemy krótko, bo kapusta dość szybko będzie miękka. Następnie odciskamy nadmiar soku i wody, siekamy kapustę i doprawiamy do smaku. Uwaga! Sok przecedzamy przez gęste sito i odstawiamy - przyda się do barszczyku.
    2. Pora przygotować ciasto na uszka: mąkę wsypujemy do miski, wlewamy gorącą wodę i mieszamy widelcem. Dodajemy olej i ręcznie wyrabiamy ciasto na gładką i elastyczną masę. Ciasto umieszczamy w foliowym woreczku i odstawiamy na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
    3. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy cienko ciasto. Małą szklanką lub szerokim kieliszkiem wycinamy koła, na każde nakładamy pół łyżeczki farszu. Sklejamy brzegi, a potem owijamy wokół palca i łączymy końce.
    4. Gotujemy w osolonej wodzie przez 4 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane układamy na półmiskach pojedynczo, żeby się nie posklejały. Uszka można zrobić nawet sporo wcześniej i zamrozić.
    5. Czas na barszcz. Bulion wlewamy do garnka, dodajemy koncentrat, a także czysty, przecedzony sok z kapusty i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu 5 min. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem.

    Więcej przepisów kulinarnych dostarcza strona internetowa www.ogrodekdziadunia.pl.

    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.