google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 22.01.2018
    1 USD
    3.4036
    0.0042
    1 EUR
    4.1696
    -0.0054
    1 CHF
    3.5472
    -0.0104
    1 GBP
    4.7304
    0.0003
    1 RUB
    0.0602
    0.0001
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Roladki z indyka z bekonem i sałatką z dresingiem musztardowym na bazie oleju Rapso

    Roladki z indyka z bekonem i sałatką z dresingiem musztardowym na bazie oleju Rapso to przepis na pyszne i sycące danie.

    Roladki z indyka z bekonem i sałatką z dresingiem musztardowym na bazie oleju Rapso
    Roladki z indyka z bekonem i sałatką z dresingiem musztardowym na bazie oleju Rapso.
    Fot.VOG Polska Sp. z o.o.

    Składniki na roladki:

    • 16 sznycli z indyka
    • 32 plastry boczku wędzonego
    • ok. 200 g moreli suszonych Kresto
    • 4–5 dużych ząbków czosnku
    • 4 ostre papryczki (opcjonalnie)
    • 250 ml wina białego wytrawnego
    • 1 łyżka masła
    • olej
    • sól, pieprz

    Składniki na sałatkę:

    • mix sałat
    • sałata lodowa, papryka, marchewka
    • składniki na dresing: orzechy piniowe Kresto, miód, musztarda, olej Rapso, sól, pieprz, czosnek

    Wykonanie:

    1. Sznycle z indyka rozbijamy między dwoma arkuszami folii.
    2. Czosnek obieramy, ścieramy. Nacieramy nim roladki, które także solimy i pieprzymy.
    3. Morele kroimy w wąskie paseczki.
    4. Nakładamy porcję moreli na płat indyka i zawijamy. Owijamy 1 plastrem bekonu, a następnie kolejnym tak, aby zaczynały i nie kończyły się w tym samym miejscu (dzięki temu niepotrzebne będą nitki).
    5. Rozgrzewamy 5 łyżek oleju i na średnim ogniu podpiekamy ze wszystkich stron roladki.
    6. Dodajemy pozostałe morele oraz papryczki (jeśli chcemy, aby danie było pikantne). Całość zalewamy winem, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 15 minut. Gdy płyn jest już mocno zredukowany, dodajemy masło, mieszamy i doprawiamy do smaku.
    7. Ugotowane kluski wyciągamy łyżką cedzakową, dodajemy oliwę, sól, pieprz, natkę i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
    8. Przygotowujemy dresing. 2 łyżki musztardy (np. rosyjską), 1 starty ząbek czosnku, 1 łyżka miodu, ok. 1/2 łyżeczki soli, pieprz, olej (ok. 5–7 łyżek). Całość dokładnie mieszamy na jednolitą emulsję.
    9. Warzywa i sos podajemy w osobnych miseczkach.
    10. Jako dodatek możemy przygotować np. gnocchi, ziemniaki lub kopytka.
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.