google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 22.01.2018
    1 USD
    3.4036
    0.0042
    1 EUR
    4.1696
    -0.0054
    1 CHF
    3.5472
    -0.0104
    1 GBP
    4.7304
    0.0003
    1 RUB
    0.0602
    0.0001
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Polskie Normy dotyczące branży spożywczej - grudzień 2017

    Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej

    - grudzień 2017

     

    PN-EN 1406:2017-12 - wersja angielska

    Data publikacji: 05-12-2017

    Chemikalia stosowane do uzdatniania wody przeznaczonej do spożycia -- Skrobie zmodyfikowane

    Zakres

    W niniejszej Normie Europejskiej podano rodzaje skrobi zmodyfikowanych, stosowanych do uzdatniania wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Określono charakterystykę skrobi zmodyfikowanych, wymagania oraz odpowiadające im metody badań. Podano informację o pochodzeniu, zastosowaniu i sposobie postępowania ze skrobiami zmodyfikowanymi

     

    PN-EN 16801:2016-05 - wersja polska

    Data publikacji: 15-12-2017

    Artykuły żywnościowe -- Oznaczanie pierwiastków śladowych i ich form chemicznych -- Oznaczanie metylortęci w artykułach żywnościowych pochodzenia morskiego metodą rozcieńczania izotopowego GC-ICP-MS

    Zakres

    W niniejszej Normie Europejskiej opisano metodę oznaczania monometylortęci (MMHg) w artykułach żywnościowych pochodzenia morskiego. Metoda była walidowana zgodnie z ISO 5725-2 [1] w badaniu międzylaboratoryjnym z użyciem mięsa małży, mięsa kalmarów, mięsa ze szczypiec krabów, wątroby rekinka, mięsa wieloryba, mięsa dorsza i mięsa halibuta grenlandzkiego (wszystkie liofilizowane) o zawartości, jako ułamek masowy, od 0,04 mg/kg do 3,6 mg/kg suchej masy.

    Doświadczenia laboratoryjne wykazały, żemetoda ta może być stosowana również dla próbek świeżych [2].

     

    PN-EN 16802:2016-05 - wersja polska

    Data publikacji: 15-12-2017

    Artykuły żywnościowe -- Oznaczanie pierwiastków śladowych i ich form chemicznych -- Oznaczanie arsenu nieorganicznego w artykułach żywnościowych pochodzenia morskiego i roślinnego metodą anionowymiennej HPLC-ICP-MS

    Zakres

    W niniejszej Normie Europejskiej opisano procedurę oznaczania zawartości arsenu nieorganicznego w artykułach żywnościowych pochodzenia morskiego i roślinnego metodą anionowymiennej HPLC-ICP-MS po ekstrakcji na łaźni wodnej.

    Metoda ta była walidowana w badaniu międzylaboratoryjnym z użyciem ryżu białego, ryżu z pełnego przemiału, porów, omułków jadalnych, mięsa ryb oraz wodorostów o zawartości arsenu nieorganicznego (jako ułamek masowy) od 0,073 mg/kg do 10,3 mg/kg [1].

     

    PN-EN ISO 22964:2017-06 - wersja francuska

    Data publikacji: 04-12-2017

    Mikrobiologia łańcucha żywnościowego -- Horyzontalna metoda wykrywania Cronobacter spp.

    Zakres

    W niniejszym dokumencie określono horyzontalną metodę wykrywania Cronobacter spp.

    Biorąc pod uwagę ograniczenia omówione we wprowadzeniu niniejszy dokument ma zastosowanie do:
    — środków spożywczych i składników przeznaczonych do żywienia ludzi i zwierząt, i
    — próbek środowiskowych z obszaru produkcji żywności i obrotu żywnością.
     

     


    Zestawienie zostało opracowane przez Redakcję Jedzenie.info.pl
    na podstawie ogólnodostępnych informacji publikowanych przez PKN.

    Źródło:
    Polski Komitet Normalizacyjny
    www.pkn.pl
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.