jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Polskie Normy dotyczące branży spożywczej - grudzień 2017

Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej - grudzień 2017

Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej

- grudzień 2017

 

PN-EN 1406:2017-12 - wersja angielska

Data publikacji: 05-12-2017

Chemikalia stosowane do uzdatniania wody przeznaczonej do spożycia -- Skrobie zmodyfikowane

Zakres

W niniejszej Normie Europejskiej podano rodzaje skrobi zmodyfikowanych, stosowanych do uzdatniania wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Określono charakterystykę skrobi zmodyfikowanych, wymagania oraz odpowiadające im metody badań. Podano informację o pochodzeniu, zastosowaniu i sposobie postępowania ze skrobiami zmodyfikowanymi

 

PN-EN 16801:2016-05 - wersja polska

Data publikacji: 15-12-2017

Artykuły żywnościowe -- Oznaczanie pierwiastków śladowych i ich form chemicznych -- Oznaczanie metylortęci w artykułach żywnościowych pochodzenia morskiego metodą rozcieńczania izotopowego GC-ICP-MS

Zakres

W niniejszej Normie Europejskiej opisano metodę oznaczania monometylortęci (MMHg) w artykułach żywnościowych pochodzenia morskiego. Metoda była walidowana zgodnie z ISO 5725-2 [1] w badaniu międzylaboratoryjnym z użyciem mięsa małży, mięsa kalmarów, mięsa ze szczypiec krabów, wątroby rekinka, mięsa wieloryba, mięsa dorsza i mięsa halibuta grenlandzkiego (wszystkie liofilizowane) o zawartości, jako ułamek masowy, od 0,04 mg/kg do 3,6 mg/kg suchej masy.

Doświadczenia laboratoryjne wykazały, żemetoda ta może być stosowana również dla próbek świeżych [2].

 

PN-EN 16802:2016-05 - wersja polska

Data publikacji: 15-12-2017

Artykuły żywnościowe -- Oznaczanie pierwiastków śladowych i ich form chemicznych -- Oznaczanie arsenu nieorganicznego w artykułach żywnościowych pochodzenia morskiego i roślinnego metodą anionowymiennej HPLC-ICP-MS

Zakres

W niniejszej Normie Europejskiej opisano procedurę oznaczania zawartości arsenu nieorganicznego w artykułach żywnościowych pochodzenia morskiego i roślinnego metodą anionowymiennej HPLC-ICP-MS po ekstrakcji na łaźni wodnej.

Metoda ta była walidowana w badaniu międzylaboratoryjnym z użyciem ryżu białego, ryżu z pełnego przemiału, porów, omułków jadalnych, mięsa ryb oraz wodorostów o zawartości arsenu nieorganicznego (jako ułamek masowy) od 0,073 mg/kg do 10,3 mg/kg [1].

 

PN-EN ISO 22964:2017-06 - wersja francuska

Data publikacji: 04-12-2017

Mikrobiologia łańcucha żywnościowego -- Horyzontalna metoda wykrywania Cronobacter spp.

Zakres

W niniejszym dokumencie określono horyzontalną metodę wykrywania Cronobacter spp.

Biorąc pod uwagę ograniczenia omówione we wprowadzeniu niniejszy dokument ma zastosowanie do:
— środków spożywczych i składników przeznaczonych do żywienia ludzi i zwierząt, i
— próbek środowiskowych z obszaru produkcji żywności i obrotu żywnością.
 

 


Zestawienie zostało opracowane przez Redakcję Jedzenie.info.pl
na podstawie ogólnodostępnych informacji publikowanych przez PKN.