08-01-2018, 00:00
Data publikacji: 05-12-2017
Chemikalia stosowane do uzdatniania wody przeznaczonej do spożycia -- Skrobie zmodyfikowane
Zakres
W niniejszej Normie Europejskiej podano rodzaje skrobi zmodyfikowanych, stosowanych do uzdatniania wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Określono charakterystykę skrobi zmodyfikowanych, wymagania oraz odpowiadające im metody badań. Podano informację o pochodzeniu, zastosowaniu i sposobie postępowania ze skrobiami zmodyfikowanymi
Data publikacji: 15-12-2017
Artykuły żywnościowe -- Oznaczanie pierwiastków śladowych i ich form chemicznych -- Oznaczanie metylortęci w artykułach żywnościowych pochodzenia morskiego metodą rozcieńczania izotopowego GC-ICP-MS
Zakres
W niniejszej Normie Europejskiej opisano metodę oznaczania monometylortęci (MMHg) w artykułach żywnościowych pochodzenia morskiego. Metoda była walidowana zgodnie z ISO 5725-2 [1] w badaniu międzylaboratoryjnym z użyciem mięsa małży, mięsa kalmarów, mięsa ze szczypiec krabów, wątroby rekinka, mięsa wieloryba, mięsa dorsza i mięsa halibuta grenlandzkiego (wszystkie liofilizowane) o zawartości, jako ułamek masowy, od 0,04 mg/kg do 3,6 mg/kg suchej masy.
Doświadczenia laboratoryjne wykazały, żemetoda ta może być stosowana również dla próbek świeżych [2].
Data publikacji: 15-12-2017
Artykuły żywnościowe -- Oznaczanie pierwiastków śladowych i ich form chemicznych -- Oznaczanie arsenu nieorganicznego w artykułach żywnościowych pochodzenia morskiego i roślinnego metodą anionowymiennej HPLC-ICP-MS
Zakres
W niniejszej Normie Europejskiej opisano procedurę oznaczania zawartości arsenu nieorganicznego w artykułach żywnościowych pochodzenia morskiego i roślinnego metodą anionowymiennej HPLC-ICP-MS po ekstrakcji na łaźni wodnej.
Metoda ta była walidowana w badaniu międzylaboratoryjnym z użyciem ryżu białego, ryżu z pełnego przemiału, porów, omułków jadalnych, mięsa ryb oraz wodorostów o zawartości arsenu nieorganicznego (jako ułamek masowy) od 0,073 mg/kg do 10,3 mg/kg [1].
Data publikacji: 04-12-2017
Mikrobiologia łańcucha żywnościowego -- Horyzontalna metoda wykrywania Cronobacter spp.
Zakres
W niniejszym dokumencie określono horyzontalną metodę wykrywania Cronobacter spp.
Biorąc pod uwagę ograniczenia omówione we wprowadzeniu niniejszy dokument ma zastosowanie do:
— środków spożywczych i składników przeznaczonych do żywienia ludzi i zwierząt, i
— próbek środowiskowych z obszaru produkcji żywności i obrotu żywnością.
Zestawienie zostało opracowane przez Redakcję Jedzenie.info.pl
na podstawie ogólnodostępnych informacji publikowanych przez PKN.
Podobne artykuły
Komentarze