google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 22.01.2018
    1 USD
    3.4036
    0.0042
    1 EUR
    4.1696
    -0.0054
    1 CHF
    3.5472
    -0.0104
    1 GBP
    4.7304
    0.0003
    1 RUB
    0.0602
    0.0001
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Zdrowy smak natury: Gryczane naleśniki ze szpinakiem, fetą i hummusem Pyszne danie na gorąco lub pomysłowa przekąska na zimno idealna na karnawał!

    Gryczane naleśniki ze szpinakiem, fetą i hummusem to świetne urozmaicenie codziennego menu w ciekawe i oryginalne danie. Naleśniki można zwijać i serwować na wiele sposobów. Doskonale sprawdzą się podawane na gorąco w roli dania obiadowego lub lunchu. Świetnie smakują również jako przekąska - pokrojone w dwucentymetrowe paski przypominające małe roladki na jeden kęs, lub przekrojone na 3 lub 4 części i serwowane w półmisku w formie przystawki. Naleśniki w formie przekąski można podawać na ciepło i zimno, to świetny pomysł na karnawałowe danie, idealne zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian.

    SKŁADNIKI

    Zdrowy smak natury:  Gryczane naleśniki ze szpinakiem, fetą i hummusem  Pyszne danie na gorąco lub pomysłowa przekąska na zimno idealna na karnawał!Na ciasto:

    • 200 g mąki gryczanej
    • 50 g mąki pszennej
    • 1 jajko
    • 2 łyżki oliwy
    • 300 ml wody
    • sól
    • olej do smażenia

    Na farsz:

    • 3 opakowania Hummusu klasycznego Well Well
    • 500 g mrożonego szpinaku (całe liście)
    • 100 g serka typu feta
    • 2 szalotki
    • 3-4 ząbki czosnku
    • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

    PRZYGOTOWANIE:

    Mąkę dokładnie rozprowadzamy w wodzie, dodajemy jajko, sól, oliwę. Odstawiamy na pół godziny. Szpinak gotujemy w osolonej wodzie i odsączamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę (czosnek nie powinien się przypalić, gdyż gorzknieje). Dodajemy szpinak i ponownie lekko podsmażamy.

    Na dużej patelni smażymy cienkie naleśniki, następnie smarujemy je warstwą hummusu, na to nakładamy warstwę szpinaku i pokrojoną w drobną kosteczkę fetę. Zwijamy naleśniki w roladki i tniemy po skoście na 3-4 części.

    • CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 min
    • LICZBA PORCJI: 4 porcje

    WSKAZÓWKA: Przed zawinięciem naleśników warto chwilę odczekać – po ułożeniu jeden na drugim stają się bardziej elastyczne.

    Gotowe! Wszystkiego Smacznego!

    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.