jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Gotowanie na parze – najzdrowsza metoda przygotowywania jedzenia

Gotowanie na parze uważa się za najzdrowszy sposób przygotowywania posiłków. Jakie zalety ma ta metoda? Czy wszystkie produkty można gotować na parze? Jakie naczynie do parowania wybrać? Jak prawidłowo gotować na parze, by potrawy były nie tylko zdrowe, ale i smaczne?  

pojemniki do gotowania na parze

Gotowanie na parze uważa się za najzdrowszy sposób przygotowywania posiłków. Jakie zalety ma ta metoda? Czy wszystkie produkty można gotować na parze? Jakie naczynie do parowania wybrać? Jak prawidłowo gotować na parze, by potrawy były nie tylko zdrowe, ale i smaczne?

W trakcie tradycyjnego gotowania większość składników odżywczych zostaje w wodzie, która jest wylewana. Straty witamin i minerałów wynoszą ok. 40%. Warzywa i owoce tracą najwięcej witaminy C oraz witamin z grupy B. Są to witaminy rozpuszczalne w wodzie, a długie gotowanie powoduje ich zniszczenie nawet w 70%. Woda wypłukuje także witaminy A i E, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Strata składników odżywczych ma miejsce nawet podczas blanszowania. Korzystanie z naczyń do gotowania na parze powoduje, że większość witamin i minerałów pozostaje w jedzeniu. Gotowanie na parze to najzdrowszy sposób przyrządzania potraw.

Zalety gotowania na parze

Gotowanie na parze jest najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków, a zatem ma same zalety. Zachowanie cennych składników odżywczych i smak to nie jedyne plusy stosowania tej metody.

Potrawy są sprężyste, a nie rozgotowane.

  • Nie używa się ciężkostrawnego tłuszczu.
  • W parowarze można gotować praktycznie wszystko (warzywa, mięso, ryby, kaszę, ryż, makaron itd.).
  • Jedzenie wygląda dużo apetyczniej niż w przypadku tradycyjnego gotowania.
  • Potrawy są zdrowsze i mniej kaloryczne niż w przypadku smażenia.
  • Ponieważ większość naczyń do gotowania na parze ma kilka pięter, można jednocześnie gotować różne składniki, a więc za jednym zamachem przygotować cały obiad.

Jakie produkty można gotować na parze?

Na parze można gotować prawie wszystko. Warzywa przygotowywane tą metodą są ugotowane al dente, dzięki czemu zachowują swój kolor oraz są smaczne. Można gotować wszystkie warzywa, także liściaste. W parowarze można przygotować także mięso (najlepiej drób i cielęcinę) oraz ryby i owoce morza. Tak przygotowane mięso i ryby są lekkostrawne, gdyż zawierają mniej tłuszczu niż smażone czy pieczone. Świetnie ugotują się także ryż oraz kasza kuskus. W trakcie gotowania na parze temperatura osiąga do 120 stopni, a w wodzie tylko 100 stopni, dlatego potrawy są szybciej gotowe, ale nie rozgotowane, co często zdarza się w przypadku tradycyjnego gotowania, zwłaszcza warzyw.

Naczynia do gotowania na parze

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów naczyń do gotowania na parze, tj. parowary elektryczne, pojemniki do gotowania na parze w mikrofali (przykładowe pojemniki), szybkowary, kombiwary, bambusowe koszyczki, sitka do gotowania parowego, wkłady do gotowania na parze,  kuchenki mikrofalowe z funkcją Steam Cooking czy nawet piekarniki parowe.

Osobom rozpoczynającym przygodę z gotowaniem na parze poleca się zakup wkładów do gotowania na parze, które można dostosować do rozmiaru garnka albo sitka do parowania. Dla bardziej zaawansowanych lepszych rozwiązaniem będzie specjalny garnek do gotowania na parze, czyli szybkowar, który działa dzięki perforowanej wkładce umożliwiającej przenikanie pary do potrawy.  Dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni dużo czasu poleca się parowar elektryczny. Nie wymaga używania kuchenki i umożliwia przygotowanie kilku potraw jednocześnie, dzięki temu że jest piętrowy. Może być metalowy lub szklany. Z kolei pojemnik do gotowania na parze w kuchence mikrofalowej pozwala na szybkie przygotowanie posiłku oraz rozmrażanie. Wykonany jest z silikonu lub szkła. Kombiwar to alternatywa dla piekarnika, gdyż można w nim nie tylko gotować, ale i piec, smażyć, grillować, podgrzewać, opiekać pieczywo, rozmrażać . Najczęściej można kupić kombiwar halogenowy. Kuchenki mikrofalowe Steam Cooking są wyposażone w dwuczęściowe naczynie. Na dół wlewa się wodę, a na górze układa produkty. Z kolei piekarnik parowy daje możliwość przyrządzania kilku potraw jednocześnie na kilku poziomach. Bambusowe koszyczki polecane są do przyrządzania potraw kuchni orientalnej.

Jak prawidłowo przygotowywać posiłki na parze, żeby były smaczne i zdrowe?

Oto kilka porad, do których warto się zastosować, by potrawy przygotowywane na parze były jak najsmaczniejsze.

  • Uważaj na ilość soli! Para wydobywa z produktów naturalny smak i aromat. Jeśli bardzo lubisz solić, uczyń to dopiero po ugotowaniu.
  • Dodaj do potraw aromatyczne przyprawy takie jak: majeranek, oregano czy zioła prowansalskie.
  • Zamarynuj produkty na kilka godzin przed gotowaniem i wlej marynatę do dolnej części naczynia do gotowania na parze zamiast wody.
  • Do gotowania zamiast wody możesz wlać również bulion.
  • Zwróć uwagę na kolejność układania produktów w wielopoziomowych naczyniach. Im niższy poziom, tym szybsze gotowanie.
  • Ułóż produkty równomiernie i tak, by nie stykały się z wodą.
  • Naczynie do gotowania na parze powinno być duże, by było dużo miejsca na parę.
  • Woda nie może gotować się gwałtownie, lecz tylko szumieć. Jeśli się wygotuje, to należy dolać wrzątek.
  • Pokrywka naczynia powinna być dobrze dopasowana, co zapobiegnie utracie pary.

Artykuł sponsorowany