google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 23.05.2018
    1 USD
    3.6693
    0.0441
    1 EUR
    4.3037
    0.0225
    1 CHF
    3.7007
    0.0622
    1 GBP
    4.9034
    0.022
    1 RUB
    0.0596
    0.0004
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Pavlova z brzoskwiniami i granatem

    Pavlova z brzoskwiniami i granatem to deser zachwycający prostotą wykonania i wyjątkowym smakiem.

    Pavlova z brzoskwiniami i granatem
    Pavlova z brzoskwiniami i granatem
    Fot. VOG Polska Sp. z o.o.

    Składniki:

    • 4 jajka L (w temp. pokojowej)
    • 250 g drobnego cukru do wypieków
    • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
    • 1 łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej
    • szczypta soli
    • śmietana  36% (400 ml)
    • brzoskwinie w puszce Beach Flower
    • świeży owoc granatu

    Wykonanie:

    1. Piekarnik nagrzej do 130°C. Wyłóż na blaszkę papier do pieczenia i odrysuj okrąg o średnicy 19–20 cm.
    2. Żółtka oddziel od białek. Białka wbij do misy miksera. Dodaj sól i ubijaj na sztywną masę.
    3. Wymieszaj cukier z cukrem waniliowym.
    4. Cały czas miksując dodawaj, co ok. 1 minutę cukier, łyżka po łyżce. Po ostatniej łyżce piana powinna być błyszcząca, a pod palcami nie powinno się wyczuwać cukru.
    5. Pianę wyłóż na środek narysowanego okręgu i uformuj odpowiadający ci kształt. Należy jednak pamiętać, aby na górze pozostawić miejsce na bitą śmietanę. Umieść blaszkę w piekarniku i trzymaj w temp. 130°C przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temp. do 100°C i susz przez ok. 1 godzinę. Upieczoną pavlovą ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
    6. Owoce brzoskwini pokrój, owoc granatu obierz i wydobądź ziarenka.
    7. Śmietanę ubij na  sztywno i wyłóż na wierzch ciasta.
    8. Na sam koniec wyłóż owoce.

    Smacznego!

    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.