google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 23.05.2018
    1 USD
    3.6693
    0.0441
    1 EUR
    4.3037
    0.0225
    1 CHF
    3.7007
    0.0622
    1 GBP
    4.9034
    0.022
    1 RUB
    0.0596
    0.0004
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Co? Kapusta? Głowa… pełna witamin i kulinarnych inspiracji

    Pochodzenie kapusty jest ściśle związane z krajami Basenu Morza Śródziemnego. To właśnie z tych terenów dotarła do niemal wszystkich państw Europy. Do Polski, za pośrednictwem kuchni niemieckiej, trafiła ok. XIV wieku. Natomiast już setki lat temu poznano jej dobroczynne właściwości.

    Mówiąc o zaletach kapusty, często wymieniamy takie aspekty jak cena i smak. Natomiast nie kojarzymy jej z produktem, z którego można wyczarować specjalne rarytasy. Niesłusznie – różne gatunki kapusty mogą stanowić doskonały element inspirującej kuchni. Zima to idealny czas na przygotowanie pysznych i pożywnych dań z wykorzystaniem kapusty. Zainspiruj się przepisami Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, i rozgrzej swój organizm!

    Ukryty skarb

    Co kryje w sobie ta roślina? Każda odmiana kapusty to skarbnica witamin z grupy B. Zawiera duże ilości witaminy C, dlatego spożywanie dań z wykorzystaniem tego warzywa może przyczynić się do ochrony naszego organizmu przed infekcjami. To także nieocenione źródło witamin E i H. Zawiera również dużo substancji mineralnych, jak potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo i mangan. W Polsce do najbardziej popularnych odmian kapusty należą:

    kapusta włoska – ciemnozielona, o charakterystycznym ostrawym smaku. Warto ją spożywać m.in. ze względu na zawartość luteiny. To właśnie z kapusty włoskiej można przygotować przez wszystkich znane i lubiane gołąbki. „Aby podczas gotowania się nie rozpadały, należy pamiętać o tym, żeby kłaść je „zamknięciem” do dołu, na górze zaś gładką częścią liścia. Gołąbki muszą być ułożone blisko siebie”, radzi szef kuchni Knorr.

    • kapusta biała – najbardziej znana i najczęściej wykorzystywana odmiana tego warzywa. Można jadać ją przez cały rok – zarówno w formie kiszonek, jak i ugotowaną czy smażoną. To właśnie z niej przygotowuje się tradycyjne polskie dania: bigos, łazanki, tradycyjne gołąbki czy farsz do pierogów.
    • kapusta czerwona (modra) – nieodłączny element kuchni śląskiej. Charakteryzuje ją wyrazisty kolor i smak. Stanowi idealny dodatek do większości potraw. Jak wskazuje Piotr Murawski, kulinarny ekspert, najlepiej smakuje ugotowana, w towarzystwie kwaśnych dodatków, np. jabłka czy octu.
    • kapusta pekińska – bardzo popularna w kuchni azjatyckiej. Na gruncie polskim idealnie sprawdza się jako składnik wielu sałatek i surówek. Cechuje ją delikatny smak i niska kaloryczność.
    • brukselka – mimo swoich niewielkich rozmiarów, posiada dużo dobroczynnych składników odżywczych, np. kwas foliowy. Najczęściej wykorzystywana jako dodatek do zup warzywnych czy zapiekanek.

    Jaką kapustę wybrać?

    Bardzo ważne, aby zakupione przez nas warzywo było świeże. Należy zwrócić przede wszystkim uwagę na wygląd liści. Te zwiędnięte, w przypadku kapusty białej w kolorze żółto-brązowym, świadczą o tym, że zalega ona w sklepie czy na bazarze już bardzo długo. Warto spojrzeć też na to, czy liście nie są zbite. W takim wypadku trudno rozdzielić je od siebie.

    W kapuście rodzą się… pomysły!

    Kapusta stanowi nieodłączny element tradycyjnej kuchni polskiej. Potrawy z jej użyciem towarzyszą nam nie tylko na co dzień, lecz także od święta. Zainspiruj się przedstawionymi przepisami i stwórz swoje idealne danie z wykorzystaniem królowej polskich warzyw.

    Pikantny gulasz z kiszoną kapustą

    Pikantny gulasz z kiszoną kapustą

    Czas przygotowania: 55 minut
    Ilość osób: 4

    Składniki:

    • 0,5 kg wołowiny gulaszowej
    • 0,5 kg wieprzowiny
    • 1 Fix Gulasz Naturalnie smaczne! Knorr
    • 2 łyżki pikantnej papryki mielonej
    • 2 cebule
    • 2 marchewki
    • 100 ml czerwonego wina
    • ¼ kg kapusty kiszonej
    • 2 łyżki oleju rzepakowego

    Sposób przygotowania:

    1. Mięso pokrój w ok. 1,5 cm kostkę i posyp papryką. Marchew obierz i pokrój w plastry, a cebulę na małe kawałki. Wlej na patelnię 1 łyżkę oleju i smaż cebulę ok. 5 minut, aż się zrumieni. Dołóż mięso i smaż do momentu zrumienienia z każdej strony – na mocnym lub średnim ogniu ok. 5 minut.
    2. Dołóż marchewkę, wlej wino, szklankę wody i 1 opakowanie Gulasz Naturalnie Smaczne! Knorr, by danie zyskało właściwą konsystencję i wyrazisty smak. Gdy całość będzie wrzeć, zmniejsz ogień i przykryj danie. Gotuj kolejne 30 minut.
    3. Dołóż kiszoną kapustę i od tego momentu danie powinno gotować się jeszcze przez 15 minut. Dodatkiem będą ziemniaki lub kluski.
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.