google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 18.10.2018
    1 USD
    3.7302
    0.0179
    1 EUR
    4.2966
    0.003
    1 CHF
    3.7543
    0.0087
    1 GBP
    4.8906
    0.0112
    1 RUB
    0.0569
    0.0001
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Wybieramy najlepsze naczynia do gotowania

    Wybieramy najlepsze naczynia do gotowaniaEmaliowane, żeliwne, aluminiowe, a może wykonane ze stali nierdzewnej? Wybór naczyń do gotowania na rynku jest bardzo duży. Z łatwością można więc dobrać takie, które dobrze wpiszą się w nasze gusta i upodobania. Powinny doskonale pasować do wystroju kuchni i świetnie spełniać swoje podstawowe zadanie, czyli dawać komfort użytkowania. Jeśli z ich pomocą uda nam się przygotować smaczny posiłek, który nie będzie się przypalał ani przejmował zapachu naczynia, wybór będzie można uznać za udany.

    Decydując się na użytkowanie naczyń wykonanych z określonego materiału, już na etapie ich zakupu warto wiedzieć, czym się charakteryzują i jakie mają właściwości. Warto też poczytać co nieco o warunkach ich użytkowania oraz metodach pielęgnacji i konserwacji. Tylko w ten sposób, nawet jeśli wybraliśmy garnki z wyższej półki, będziemy mogli w pełni cieszyć się właściwościami naczyń i maksymalnie wydłużyć ich żywotność.

    Zatem, czym charakteryzują się poszczególne naczynia?

    Garnki aluminiowe

    Te naczynia są lekkie, trwałe i doskonale przewodzą ciepło. Mają jednak i wadę. Jak wskazują badania, w czasie gotowania cząsteczki aluminium przedostają się do potraw. To natomiast nie wróży dobrze naszemu zdrowiu. Aluminium może powodować rozmaite dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Może być też przyczyną zachorowań na Alzheimera.

    Garnki aluminiowe dawniej były dość popularne, dziś wybierane są przez konsumentów znacznie rzadziej. Nie znaczy to jednak, że całkowicie zniknęły ze sklepowych półek. Producenci naczyń do gotowania zadbali o to, by mogły być nadal stosowane, podnosząc jednocześnie ich bezpieczeństwo. W jaki sposób? Współczesne garnki aluminiowe pokrywa się bezpieczną dla zdrowia, nieprzepuszczającą powłoką i wykonuje z aluminium anodowego. Nadal jednak wiele osób obawia się garnków aluminiowych jako potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia.

    Garnki ze stali nierdzewnej

    Ten rodzaj naczyń cieszy się obecnie największą popularnością. W sprzedaży są zarówno pojedyncze egzemplarze, jak i komplety garnków DoGotowania.pl. Wyróżniają się trwałością, wytrzymałością oraz odpornością na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Ich ogromną zaletą jest to, że stal nie wchodzi w reakcje chemiczne z jedzeniem.

    Garnki ze stali nierdzewnej wolno nagrzewają się, ale też powoli oddają ciepło. Dzięki temu pozostawiona w nich potrawa stygnie znacznie dłużej. Wolne nagrzewanie może niekiedy powodować przypalanie się potraw. Producenci wypuścili więc na rynek garnki ze stali nierdzewnej z potrójnym dnem, które ograniczają przywieranie jedzenia do dna naczynia.

    Garnki ze stali nierdzewnej wykonuje się ze stopu chromu, niklu i domieszki innych metali. Oznaczenia 18/8 lub nieco częściej spotykane 18/10 wskazują na procentową zawartość chromu (pierwsza liczba) oraz niklu (druga liczba). Osoby uczulone na nikiel powinny szukać naczyń z symbolem 18/0.

    Garnki emaliowane

    Ten rodzaj naczyń do gotowania wykonuje się z mieszaniny sproszkowanych minerałów. Dawniej były w naszych domach znacznie częściej stosowane, dziś są nieco mniej popularne. Nadal jednak można spotkać wiernych zwolenników garnków emaliowanych, którzy podnoszą ich zalety. Mówią między innymi o tym, że naczynia są tanie, lekkie, a przy gotowaniu nie wchodzą w reakcję z jedzeniem.

    Podstawową wadą garnków emaliowanych jest ich nietrwałość. Podatne na uszkodzenia mechaniczne i wgniecenia, wymagają szczególnej ostrożności podczas stosowania. Odpryskująca emalia, co może być spowodowane właśnie uszkodzeniem mechanicznym, sprawia, że naczynie nie jest zdatne do dalszego użytkowania. Podczas gotowania w naczyniach z uszkodzoną powłoką szkodliwe związki chemiczne mogą przedostawać się do jedzenia.

    Na co zwracać uwagę podczas wyboru tego rodzaju naczyń? Przede wszystkim na to, czy były anodyzowane, co zapobiega odpryskiwaniu emalii i czyni je trwalszymi.

    Warto zapamiętać

    Nie są to jeszcze wszystkie dostępne na rynku rodzaje naczyń do gotowania. Producenci oferują nam znacznie szerszy wachlarz produktów. Spotkacie się także z garnkami żeliwnymi, miedzianymi, ceramicznymi oraz szybkowarami. W artykule omówiono natomiast te, które są najczęściej wybierane przez konsumentów. Jeśli zdecydujecie się na wybór którychkolwiek z nich, poczytajcie wcześniej dokładnie, jakie są ich wady i zalety.

    Reklama sponsorowana: Zamów reklamę
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.