jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Ryżowe krokiety z nadzieniem z tuńczyka

Ryżowe krokiety z nadzieniem z tuńczyka to pomysł na pyszną potrawę w iście włoskim stylu.

Ryżowe krokiety z nadzieniem z tuńczyka to pomysł na pyszną potrawę w iście włoskim stylu.

Ryżowe krokiety z nadzieniem z tuńczyka

Składniki:

  • 500 g ryżu ( najlepiej typu Carnaroli do risotto)
  • 80 g cebulki szalotki
  • 100g seru typu parmezan
  • 15 g masła
  • 30 g oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • 100 ml soku z cytryn Limmi
  • olej ryżowy Olitalia ( do smażenia)
  • 2 słoiki tuńczyka w sosie własnym Callipo 160g
  • 100 ml soku z cytryn Limmi
  • 1l wody
  • 10 g pieprzu ( w ziarenkach)
  • 1 marchewka
  • 100 g selera
  • 1 biała cebula średniej wielkości
  • 2 jajka
  • 150 g bułki tartej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania wywaru warzywnego. Umyte, obrane i pokrojone warzywa umieść
  2. w garnku z wodą, dodaj sok z cytryny i pieprz. Zagotuj, dodaj sól. Gotuj pod przykryciem około półtorej godziny, a następnie odcedź bulion tak, aby nie zawierał kawałków warzyw.
  3. Przygotuj nadzienie ryżowe: posiekaj bardzo drobno cebulkę szalotkę i dodaj do rozgrzanej wcześniej w dużym garnku oliwy. Podsmażaj na małym ogniu przez około 5 minut, a następnie zalej bulionem. Do bulionu dodaj ryż, a następnie 100 ml soku z cytryny. Gotuj (około 20 minut) na małym ogniu aż płynny bulion się zredukuje, a ryż zaabsorbuje wodę. Po ugotowaniu dodaj masło i parmezan. Przełóż ryż na dużą patelnię, przykryj i pozostaw do ostudzenia.
  4.  Schłodzony ryż podziel na 15 równych porcji. Każdą z porcji uformuj w dłoniach w płaski okrągły kształt, który wypełnisz porcją (wielkości małej łyżeczki) tuńczyka. Przykryj tuńczyka ryżem, formując charakterystyczne krokieciki.
  5. Każdy z krokietów obtocz w rozbitym jajku i bułce tartej. Smaż na głębokim tłuszczu, oleju ryżowym, w wysokiej temperaturze. Kiedy panierka krokietów się zarumieni, wyjmij je z patelni i połóż na kuchennym papierowym ręczniczku, aby odcedzić nadmiar tłuszczu.
  6. Podawaj na gorąco i ciesz się smakiem włoskiej przystawki.