google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 16.08.2018
    1 USD
    3.7871
    0.0103
    1 EUR
    4.3105
    0.0104
    1 CHF
    3.8131
    0.0104
    1 GBP
    4.8135
    -0.0097
    1 RUB
    0.0568
    0.0003
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Ryżowe krokiety z nadzieniem z tuńczyka

    Ryżowe krokiety z nadzieniem z tuńczyka to pomysł na pyszną potrawę w iście włoskim stylu.

    Ryżowe krokiety z nadzieniem z tuńczyka

    Składniki:

    • 500 g ryżu ( najlepiej typu Carnaroli do risotto)
    • 80 g cebulki szalotki
    • 100g seru typu parmezan
    • 15 g masła
    • 30 g oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
    • 100 ml soku z cytryn Limmi
    • olej ryżowy Olitalia ( do smażenia)
    • 2 słoiki tuńczyka w sosie własnym Callipo 160g
    • 100 ml soku z cytryn Limmi
    • 1l wody
    • 10 g pieprzu ( w ziarenkach)
    • 1 marchewka
    • 100 g selera
    • 1 biała cebula średniej wielkości
    • 2 jajka
    • 150 g bułki tartej
    • sól i pieprz

    Przygotowanie:

    1. Zacznij od przygotowania wywaru warzywnego. Umyte, obrane i pokrojone warzywa umieść
    2. w garnku z wodą, dodaj sok z cytryny i pieprz. Zagotuj, dodaj sól. Gotuj pod przykryciem około półtorej godziny, a następnie odcedź bulion tak, aby nie zawierał kawałków warzyw.
    3. Przygotuj nadzienie ryżowe: posiekaj bardzo drobno cebulkę szalotkę i dodaj do rozgrzanej wcześniej w dużym garnku oliwy. Podsmażaj na małym ogniu przez około 5 minut, a następnie zalej bulionem. Do bulionu dodaj ryż, a następnie 100 ml soku z cytryny. Gotuj (około 20 minut) na małym ogniu aż płynny bulion się zredukuje, a ryż zaabsorbuje wodę. Po ugotowaniu dodaj masło i parmezan. Przełóż ryż na dużą patelnię, przykryj i pozostaw do ostudzenia.
    4.  Schłodzony ryż podziel na 15 równych porcji. Każdą z porcji uformuj w dłoniach w płaski okrągły kształt, który wypełnisz porcją (wielkości małej łyżeczki) tuńczyka. Przykryj tuńczyka ryżem, formując charakterystyczne krokieciki.
    5. Każdy z krokietów obtocz w rozbitym jajku i bułce tartej. Smaż na głębokim tłuszczu, oleju ryżowym, w wysokiej temperaturze. Kiedy panierka krokietów się zarumieni, wyjmij je z patelni i połóż na kuchennym papierowym ręczniczku, aby odcedzić nadmiar tłuszczu.
    6. Podawaj na gorąco i ciesz się smakiem włoskiej przystawki.
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.