07-02-2018, 00:00
Przed nami końcówka karnawału i kolejna okazja do świętowania – ostatki! Ten czas kojarzy się wszystkim z tańcem, zabawą, kostiumami i dekoracjami. Ale ich nieodłącznym towarzyszem jest zawsze dobre jedzenie, o które dbamy nie tylko na wystawnych przyjęciach, ale także na domówkach i prywatkach. Chociaż okres karnawału i zbliżające się ostatki w naszym rejonie przypadają na najzimniejsze miesiące roku, to przecież nie wszędzie tak jest.
Wiele zakątków świata kusi swoim ciepłem i egzotyką oraz świetną karnawałową zabawą podczas noworocznych pobytów. Nie wszyscy możemy sobie na nie pozwolić, dlatego doskonałym pomysłem są domowe imprezy w egzotycznym klimacie, na które możemy przygotować się także kulinarnie. Z pomocą przychodzą nowe smakowe warianty Ramy oraz przepisy, dzięki którym rozgrzejemy atmosferę karnawałowych dni i przywołamy same ciepłe i przyjemne skojarzenia.
Awokado, kokos i orzech włoski kojarzą się naszym podniebieniom wyjątkowo przyjemnie. Przywołują na myśl ciepłe i słoneczne chwile, swoimi kolorami pobudzają kubki smakowe, a gdy na nie patrzymy, widzimy gwarancję wyjątkowego smaku. Są także idealną inspiracją do skorzystania z połączeń smakowych, na które często sami byśmy nie wpadli. Zachęcają do kreatywnego tworzenia przekąsek, kanapek, tostów, tortilli, na słodko, słono, wytrawnie – wedle uznania, gustu i motywu przewodniego imprezy!
Idealnym pomysłem na ich wykorzystanie, do tego praktycznym i doskonale sprawdzającym się na wszelkiego rodzaju imprezach, są przekąski typu finger food. Dosłownie – do zjedzenia palcami, na jeden raz. Nie trzeba brudzić ogromnej ilości talerzy i sztućców, podgrzewać i przekładać, wystarczy podać je na dużej tacy czy drewnianej desce i zaprosić gości do stołu. Z pewnością wszystkie znikną z niego w mgnieniu oka!
Poniżej znajduje się kilka praktycznych i oryginalnych pomysłów na imprezowe, kanapkowe kompozycje, które bez problemu można przeobrazić w niezapomniane przekąski finger food.
Idealny duet
Połączenie, które na wielu przyjęciach, bankietach, domówkach jest jednym z ulubionych – sery i orzechy. Pasujące zwłaszcza do czerwonego wina. Nie potrzeba wiele, aby zachwycić nim gości – każdą kromkę bagietki z serem i orzechami wystarczy udekorować listkami mięty, aby nabrała apetycznego i świeżego wyglądu.
Bagietka z serem pleśniowym i orzechami włoskimi
Składniki:
Przygotowanie:
Moc krewetek!
Wzbudzają zainteresowanie na każdym przyjęciu. Lubią być w centrum uwagi. Chętnie eksponują się na kanapce. Krewetki! Jeśli są jeszcze tacy, którzy nie mogą się do nich przekonać, powinni spróbować ich na kanapce, w połączeniu z awokado, czerwoną cebulą i sałatą. Mogą szybko zmienić zdanie!
Kanapka żytnia z awokado i krewetkami
Składniki:
Przygotowanie:
Śledzik lubi… być na kanapce!
Wcale nie musi kojarzyć się staromodnie i sztampowo. Może zaskoczyć swoim smakiem i formą podania, gdy połączymy go z odpowiednimi dodatkami. Świetnie sprawdzą się w tej roli awokado, pomidory, cebula. Tatar ze śledzia na kanapce – to propozycja na domówki i imprezy zorganizowanie, która zawsze pasuje i do tego świetnie smakuje.
Kanapki ze śledziem, awokado i cebulką
Składniki:
Przygotowanie:
TIP: Z pumpernikla możesz wykroić niewielkie kółka, na których ułożysz tatara ze śledzia. Będą nie tylko oryginalnie wyglądać, ale będą także poręczne do chwycenia w rękę.
Ananas? Już pora!
Ananas na kanapce? Dlaczego nie! Najchętniej w towarzystwie kurczaka i świeżej ciabatty. To słodko-wytrawne połączenie sprawdzi się doskonale w czasie karnawałowych przyjęć, nadając nutę egzotyki przygotowanemu menu. Te pyszne kanapeczki najlepiej postawić na stole w okolicy drinków z palemką – pasują do siebie doskonale.
Kanapka z piersią z kurczaka i ananasem
Składniki:
Przygotowanie:
TIP: Całość możesz pokroić na ćwiartki – powstaną wtedy idealne na imprezę przekąski finger food.
Kęs słodki, kęs wytrawny
Słodko-wytrawne połączenia często budzą nasz niepokój. Zupełnie niepotrzebnie! Kto raz spróbuje tej kompozycji, nie będzie mógł o niej zapomnieć. Owoce świetnie sprawdzają się na kanapkach, zwłaszcza w towarzystwie serów, orzechów i ziół. Goście na pewno będą zaskoczeni i… poproszą o więcej!
Kanapka z serem kozim i nektarynką
Składniki:
Przygotowanie:
TIP: Kromki możesz także wczesnej zgrillować na patelni i udekorować prażonymi orzeszkami nerkowca.
Podobne artykuły
Komentarze