google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 23.05.2018
    1 USD
    3.6693
    0.0441
    1 EUR
    4.3037
    0.0225
    1 CHF
    3.7007
    0.0622
    1 GBP
    4.9034
    0.022
    1 RUB
    0.0596
    0.0004
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Karnawałowe przekąski z nutą egzotyki

    Przed nami końcówka karnawału i kolejna okazja do świętowania – ostatki! Ten czas kojarzy się wszystkim z tańcem, zabawą, kostiumami i dekoracjami. Ale ich nieodłącznym towarzyszem jest zawsze dobre jedzenie, o które dbamy nie tylko na wystawnych przyjęciach, ale także na domówkach i prywatkach. Chociaż okres karnawału i zbliżające się ostatki w naszym rejonie przypadają na najzimniejsze miesiące roku, to przecież nie wszędzie tak jest.

    Wiele zakątków świata kusi swoim ciepłem i egzotyką oraz świetną karnawałową zabawą podczas noworocznych pobytów. Nie wszyscy możemy sobie na nie pozwolić, dlatego doskonałym pomysłem są domowe imprezy w egzotycznym klimacie, na które możemy przygotować się także kulinarnie. Z pomocą przychodzą nowe smakowe warianty Ramy oraz przepisy, dzięki którym rozgrzejemy atmosferę karnawałowych dni i przywołamy same ciepłe i przyjemne skojarzenia.

    Awokado, kokos i orzech włoski kojarzą się naszym podniebieniom wyjątkowo przyjemnie. Przywołują na myśl ciepłe i słoneczne chwile, swoimi kolorami pobudzają kubki smakowe, a gdy na nie patrzymy, widzimy gwarancję wyjątkowego smaku. Są także idealną inspiracją do skorzystania z połączeń smakowych, na które często sami byśmy nie wpadli. Zachęcają do kreatywnego tworzenia przekąsek, kanapek, tostów, tortilli, na słodko, słono, wytrawnie – wedle uznania, gustu i motywu przewodniego imprezy!

    Idealnym pomysłem na ich wykorzystanie, do tego praktycznym i doskonale sprawdzającym się na wszelkiego rodzaju imprezach, są przekąski typu finger food. Dosłownie – do zjedzenia palcami, na jeden raz. Nie trzeba brudzić ogromnej ilości talerzy i sztućców, podgrzewać i przekładać, wystarczy podać je na dużej tacy czy drewnianej desce i zaprosić gości do stołu. Z pewnością wszystkie znikną z niego w mgnieniu oka!

    Poniżej znajduje się kilka praktycznych i oryginalnych pomysłów na imprezowe, kanapkowe kompozycje, które bez problemu można przeobrazić w niezapomniane przekąski finger food.

    Idealny duet

    Połączenie, które na wielu przyjęciach, bankietach, domówkach jest jednym z ulubionych – sery i orzechy. Pasujące zwłaszcza do czerwonego wina. Nie potrzeba wiele, aby zachwycić nim gości – każdą kromkę bagietki z serem i orzechami wystarczy udekorować listkami mięty, aby nabrała apetycznego i świeżego wyglądu.

    Bagietka z serem pleśniowym i orzechami włoskimi

    Bagietka z serem pleśniowym i orzechami włoskimi Rama

    Składniki:

    • bagietka z ziarnami
    • Rama z olejem z orzechów włoskich
    • ser pleśniowy typu blue
    • listki świeżej mięty
    • garść orzechów włoskich

    Przygotowanie:

    1. Bagietkę z ziarnami pokrój na małe kromki.
    2. Następnie posmaruj je Ramą z olejem z orzechów włoskich.
    3. Orzechy upraż na suchej patelni, a ser pleśniowy pokrój w trójkąty.
    4. Na kromki połóż ser, a całość posyp garścią uprażonych orzechów i udekoruj listkami świeżej mięty.
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.