Świece, romantyczna muzyka, pyszna kolacja… to sprawdzony przepis na spędzenie cudownego czasu we dwoje, szczególnie w Walentynki. A że jak mówi znane przysłowie - przez żołądek do serca, 14 lutego nie mógłby się obyć bez słodkiego deseru, który pomoże nam rozbudzić zmysły i podbić serce ukochanej osoby.
Świece, romantyczna muzyka, pyszna kolacja… to sprawdzony przepis na spędzenie cudownego czasu we dwoje, szczególnie w Walentynki. A że jak mówi znane przysłowie - przez żołądek do serca, 14 lutego nie mógłby się obyć bez słodkiego deseru, który pomoże nam rozbudzić zmysły i podbić serce ukochanej osoby.
Ti amo, czyli włoskie wyznanie miłości
Wyraziste kakao, kremowa, serowa konsystencja i kwaskowaty smak świeżych owoców – to kwintesencja popularnego włoskiego deseru, który bardzo łatwo przygotujemy także w naszym domu. Wystarczy biszkopt, kostka do pieczenia, zmielony twaróg, bita śmietana i kilka innych dodatków, by wyczarować wypiek, który będzie wspaniale wyglądać i smakować. By poszczególne słodkie warstwy były dobrze widoczne, najlepiej serwować go w wysokich, przezroczystych szklankach lub deserowych pucharkach.
Tiramisu z malinami
Składniki:
-
ser 3-krotnie mielony – 300 gramów
-
żółtka - 2 sztuki
-
cukier puder - 100 gramów
-
mała cytryna - 1 sztuka
-
kostka do pieczenia Kasia - 60 gramów
-
śmietanka 30% - 250 mililitrów
-
kawa rozpuszczalna – 1 łyżka
-
likier kawowy - 1 łyżka
-
cukier - 2 łyżeczki
-
okrągłe biszkopty - 30 sztuk
-
maliny
Sposób przygotowania:
-
Kasię utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami. Cytrynę umyj i zetrzyj z niej skórkę.
-
Kawę zalej szklanką gorącej wody, dodaj cukier i wymieszaj. Gdy przestygnie, wymieszaj z likierem.
-
Śmietankę ubij na sztywno. Masę żółtkową wymieszaj z serem, łyżeczką skórki ze startej cytryny skórki i ubitą śmietanką.
-
W otrzymanym ponczu kawowym mocz biszkopty i ułóż po kilka na dnie każdego z pucharków.
-
Na biszkoptach ułóż część masy serowej i warstwę malin. Przykryj ponownie masą serową i moczonymi w ponczu biszkoptami.
-
Całość przykryj resztą masy serowej. Oprósz kakao i udekoruj owocami i biszkoptami.
Mus to mus – szczególnie czekoladowy!
Czekoladowy mus to idealna propozycja dla wszystkich, którzy jednak nie są wyjątkowo przekonani do pieczenia. Kruchy spód z pokruszonych ciastek lub herbatników, a na nim trzy warstwy delikatnej pianki na bazie czekolady… czy jest ktoś, kto byłby się w stanie temu oprzeć? Schłodzone ciasto wystarczy przyozdobić odrobiną kakao lub startą czekoladą i mieszanką ulubionych owoców. Mmm, aż ślinka cieknie!
Ciasto z musem czekoladowym
Składniki:
-
kruche ciastka - 200 gramów
-
kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
-
czekolada deserowa – 150 gramów
-
czekolada mleczna – 150 gramów
-
czekolada biała – 200 gramów
-
śmietana 36% - 1200 mililitrów
-
żelatyna - 6 łyżeczek
-
woda - 1 szklanka
-
kakao lub starta czekolada do posypania
Sposób przygotowania:
-
Ciastka kruszymy ręcznie lub miksujemy blenderem i mieszamy ze 100 g roztopionej kostki do pieczenia Kasia. Całość zagniatamy i wyklejamy ciastem spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
-
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę deserową z kostką do pieczenia Kasia (50 g).
-
W mniejszej misce mieszamy 2 łyżeczki żelatyny z 1/3 szklanki wody. Kiedy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy ją w gorącej kąpieli.
-
Ubijamy 400 ml śmietany, ale nie na sztywno. Dodajemy 2-3 łyżki śmietany do podgrzanej żelatyny, mieszamy i dodajemy wszystko do roztopionej czekolady i mieszamy z ubitą śmietaną.
-
Gotową masę przelewamy na kruchy spód do formy i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut, aby stężało. W tym czasie przygotowujemy kolejne warstwy czekolady – najpierw mleczną, a na koniec białą. Mus powinien być gotowy po 2-3 godzinach, ale najlepiej zostawić go w lodówce na całą noc. Przed podaniem deser posypujemy kakao lub startą czekoladą.
Malinowa manna
Kasza manna i maliny – to sposób na smaczny, oryginalny, a przy tym lekki deser. Wystarczy dodać kakao, mleko i kostkę do pieczenia, a gotowe już ciasto polać syropem malinowym. Prosto, łatwo i przyjemnie – a na dodatek bez pieczenia! Specjalnie na walentynki.
Deser z kaszą manną i malinami
Składniki:
-
mleko - 750 mililitrów
-
cukier - 1 szklanka
-
kakao - 3 łyżki
-
kasza manna - 290 gramów
-
kostka do pieczenia Kasia - pół opakowania
-
płatki migdałowe - 1 opakowanie
-
konfitura malinowa
Sposób przygotowania:
-
Szklankę mleka wymieszać z kaszą manną. Resztę mleka wlać do garnka. Dodać cukier, kakao i Kasię.
-
Gdy całość się zagotuje, dodać kaszę manną z resztą mleka i gotować 3-5 min aż całość zgęstnieje, cały czas mieszając.
-
Zdjąć z ognia i dodać migdały.
-
Przelać do płaskiego naczynia, ostudzić, wstawić do lodówki. Po wyjęciu z lodówki pokroić w prostokąty. Podawać polane sosem malinowym.
W rytmie walca – sernik wiedeński
A gdyby tak w romantyczną, walentynkową podróż wybrać się tym razem do Wiednia? Wilgotny, puszysty sernik bez kruchego spodu to charakterystyczny wypiek, który w swojej klasycznej wersji wywodzi się właśnie ze stolicy Austrii. Kremowe ciasto na bazie twarogu z dodatkiem owoców zasmakuje w szczególności tym, którzy preferują nieco lżejsze, orzeźwiające warianty. Całość dopełni listek mięty, kandyzowane owoce lub sos waniliowy – tak przygotowany deser podbije serca (i podniebienia!) wszystkich miłośników słodkości.
Sernik wiedeński z borówkami
Składniki:
-
ser na sernik - 1 kilogram
-
jajka - 6 sztuk
-
kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
-
cukier - 1 szklanka
-
cukier waniliowy – 1 opakowanie
-
kasza manna - 2 łyżki
-
skórka i sok z 1 pomarańczy
-
borówki - 250 gramów
-
budyń waniliowy – 1 opakowanie
-
mąka - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
-
Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C (bez termo obiegu).
-
W misie ucieramy Kasię z cukrem na jednolita masę i dodajemy pojedynczo jajka w odstępach do połączenia się z masą.
-
Do masy wkładamy zmielony ser i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie wsypujemy budyń i kasze mannę, mieszamy energicznie i bardzo dokładnie aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita masa bez grudek. Na koniec wlewamy sok i skórkę otartą z pomarańczy, mieszamy. Formę smarujemy Kasią i mąką. Masę serową przekładamy do formy. Wierzch posypujemy ½ przygotowanych borówek.
-
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180°C i od razu zmniejszamy temperaturę do 140°C (grzałka góra i dół). Pieczemy 80 minut, studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 20 minut, następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia na kuchennej kratce. Zajmie to około 2-3 godziny. Zimny sernik posypujemy pozostałymi borówkami.
Mini słodkości
Połączenie sernika i czekolady to sposób na przygotowanie wykwintnego deseru. Herbatnikowy spód, serowa masa, a na wierzchu śmietanka przyozdobiona świeżymi owocami – malinami, truskawkami, winogronami lub kawałkami brzoskwiń. Będzie słodko i smacznie, a przy tym elegancko - w sam raz na Walentynki.
Czekoladowe mini serniczki
Składniki:
-
pokruszone herbatniki – 1 szklanka
-
kostka do pieczenia Kasia - 60 gramów
-
cukier - 1 łyżka
-
woda - 1 łyżka
-
kakao - 1 łyżka
-
twaróg sernikowy – 500 gramów
-
kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
-
cukier - 100 gramów
-
cukier wanilinowy - 1 łyżka
-
czekolada deserowa lub mleczna - 1 sztuka
-
mąka ziemniaczana – 25 gramów
-
jajko - 1 sztuka
-
śmietanka 36% - 100 mililitrów
-
maliny - 150 gramów
Sposób przygotowania:
-
Kasię podgrzej w rondelku razem z wodą, cukrem i kakao. Wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Dno foremek do mufinek posmaruj Kasią i wyłóż małymi kółeczkami z papieru do pieczenia.
-
Masę herbatnikową wyłóż na dno foremek i lekko ugnieć łyżeczką. Piekarnik nagrzej do 200°C.
-
Miękką Kasię utrzyj z cukrem, cukrem wanilinowym, jajkiem i twarogiem. Dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
-
Do masy serowej dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i jeszcze raz wymieszaj.
-
Masę serową wyłóż na ciasteczkowy spód. Formę wstaw do większej formy w piecu i piecz 10 minut. Następnie otwórz piekarnik. Do dużej formy w piekarniku wlej szklankę wody i zmniejsz temperaturę w piecu na 150°C i piecz jeszcze 20 minut. Lekko przestudź.
-
Brzegi serniczków oddziel od formy nożem i delikatnie je wyjmij z foremek. Ułóż na desce i odłóż na 2 godziny do lodówki. Śmietankę ubij na sztywno. Schłodzone serniczki udekoruj bitą śmietanką i malinami.