google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 16.08.2018
    1 USD
    3.7871
    0.0103
    1 EUR
    4.3105
    0.0104
    1 CHF
    3.8131
    0.0104
    1 GBP
    4.8135
    -0.0097
    1 RUB
    0.0568
    0.0003
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Słodkie TOP 5 - walentynkowe wariacje na temat deserów

    Świece, romantyczna muzyka, pyszna kolacja… to sprawdzony przepis na spędzenie cudownego czasu we dwoje, szczególnie w Walentynki. A że jak mówi znane przysłowie - przez żołądek do serca, 14 lutego nie mógłby się obyć bez słodkiego deseru, który pomoże nam rozbudzić zmysły i podbić serce ukochanej osoby.

    Ti amo, czyli włoskie wyznanie miłości

    Wyraziste kakao, kremowa, serowa konsystencja i kwaskowaty smak świeżych owoców – to kwintesencja popularnego włoskiego deseru, który bardzo łatwo przygotujemy także w naszym domu. Wystarczy biszkopt, kostka do pieczenia, zmielony twaróg, bita śmietana i kilka innych dodatków, by wyczarować wypiek, który będzie wspaniale wyglądać i smakować. By poszczególne słodkie warstwy były dobrze widoczne, najlepiej serwować go w wysokich, przezroczystych szklankach lub deserowych pucharkach.

    Tiramisu z malinami

    Tiramisu z malinami Kasia

    Składniki:

    • ser 3-krotnie mielony – 300 gramów
    • żółtka - 2 sztuki
    • cukier puder - 100 gramów
    • mała cytryna - 1 sztuka
    • kostka do pieczenia Kasia - 60 gramów
    • śmietanka 30% - 250 mililitrów
    • kawa rozpuszczalna – 1 łyżka
    • likier kawowy - 1 łyżka
    • cukier - 2 łyżeczki
    • okrągłe biszkopty - 30 sztuk
    • maliny

    Sposób przygotowania:

    1. Kasię utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami. Cytrynę umyj i zetrzyj z niej skórkę.
    2. Kawę zalej szklanką gorącej wody, dodaj cukier i wymieszaj. Gdy przestygnie, wymieszaj z likierem.
    3. Śmietankę ubij na sztywno. Masę żółtkową wymieszaj z serem, łyżeczką skórki ze startej cytryny skórki i ubitą śmietanką.
    4. W otrzymanym ponczu kawowym mocz biszkopty i ułóż po kilka na dnie każdego z pucharków.
    5. Na biszkoptach ułóż część masy serowej i warstwę malin. Przykryj ponownie masą serową i moczonymi w ponczu biszkoptami.
    6. Całość przykryj resztą masy serowej. Oprósz kakao i udekoruj owocami i biszkoptami.
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.