jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Dorsz na parze z sosem koperkowym i kaszą jaglaną

Dorsz na parze z sosem koperkowym i kaszą jaglaną to pyszny i delikatny obiad dla całej rodziny.

Dorsz na parze z sosem koperkowym i kaszą jaglaną to pyszny i delikatny obiad dla całej rodziny*.

* danie odpowiednie dla dzieci od 11 miesiąca życia

Dorsz na parze z sosem koperkowym i kaszą jaglaną
 Dorsz na parze z sosem koperkowym i kaszą jaglaną.
Fot. Mama i ja

Składniki:

  • 1,5 litra wody niegazowanej Mama i ja
  • 2 polędwiczki z dorsza (każda po około 150 g)
  • 1 woreczek kaszy jaglanej
  • 1 brokuł
  • 1 marchewka

Sos koperkowy:

  • 3 łyżki świeżego koperku
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 40 ml mleka
  • łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • łyżka mąki pszennej

Wykonanie:

  1. Brokuły myjemy, rozdzielamy w różyczki i gotujemy na parze przez około 15 minut.
  2. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w paski (możemy również użyć temperówki do warzyw), a następnie gotujemy na parze przez około 25 minut.
  3. Rybę dokładnie myjemy i sprawdzamy, czy nie ma ości. Następnie gotujemy ją na parze (do miękkości – około 10 minut).
  4. W międzyczasie w wodzie Mama i ja gotujemy kaszę jaglaną (według przepisu z opakowania).
  5. Przygotowujemy sos koperkowy. 150 ml bulionu warzywnego wlewamy do rondla i doprowadzamy do wrzenia. Do pozostałej części dodajemy mąkę, mleko, olej oraz koperek. Całość dokładnie mieszamy, przelewamy do wrzącego wywaru i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
  6. Rybę polewamy sosem i podajemy wraz z ugotowanymi warzywami.