05-03-2018, 00:00
Większość restauratorów zapytanych o to, co przyciąga klientów do ich lokali gastronomicznych, najczęściej odpowiada, że menu. Trudno się z tym nie zgodzić – w końcu Polacy coraz częściej poszukują nowych smaków. Niemniej jednak równie istotne jest także to, na jakich naczyniach, oraz w jaki sposób są one podawane. Poniżej podpowiadamy, jakie szkło i naczynia powinny znaleźć się w każdej restauracji.
Naczynia do zapiekania
Jaki jest obecnie najmodniejszy trend w serwowaniu dań? Bez wątpienia podawanie ich na oryginalnych naczyniach do zapiekania. Gdzie można nabyć tego typu zastawę stołową do gastronomii? W sklepach specjalizujących się w sprzedaży akcesoriów i urządzeń do wyposażenia restauracji, barów, kawiarni i hotelów. Ceny uzależnione są od wielkości naczynia. Dostępne są zarówno te niewielkie, idealnie sprawdzające się do deserów lub ciast podawanych na ciepło (np. gorących szarlotek z lodami), jak i spore misy, w których fantastycznie prezentują się zapiekanki, pizza na grubym cieście oraz sałatki w stylu kalifornijskiego cobb salad.
Szklane karafki
Równie stylowo jak naczynia do zapiekania wyglądają także szklane karafki. Oprócz ponadczasowego i klasycznego stylu wyróżniają się przede wszystkim użytecznością i funkcjonalnością. Fantastycznie sprawdzają się do przechowywania napojów – win, soków, wody, napojów musujących. Karafki wyposażone w korek można wykorzystać również do oliwy z oliwek lub różnego rodzaju dodatków. Co więcej, tego typu naczynie pasuje do każdego wnętrza, bez względu na to, czy serwuje nadmorskie przysmaki i utrzymane jest w stylistyce Hamptons, czy podawane są w nim teksańsko-meksykańskie steaki.
Pastelowe talerze
W tym sezonie niepodzielnie rządzą kolory pastelowe. Odcienie takie jak róż, błękit, mięta, beż czy delikatny fiolet cieszą się nie tylko zainteresowaniem projektantów mody, ale dekoratorów. W tym tych zajmujących się aranżacjami wnętrz restauracji i innego typu lokalów gastronomicznych. Pasteli nie może zabraknąć więc na restauracyjnych stołach. Ostatnio na topie są pastelowe talerze, a już zwłaszcza te w stylu wabi sabi, z nieregularnymi zakończeniami. Świetnie komponują się ze wszystkimi rodzajami dań, od tych mięsnych, po desery. Co więcej, dzięki swojej uniwersalności sprawdzają się bez względu na porę roku i okazję.
Artykuł sponsorowany
Podobne artykuły
Komentarze