google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 20.06.2018
    1 USD
    3.7352
    0.0036
    1 EUR
    4.3171
    0.0058
    1 CHF
    3.7470
    0.0008
    1 GBP
    4.9159
    -0.0043
    1 RUB
    0.0588
    0.0005
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Jakie szkło i naczynia sprawdzą się w restauracji?

    Jakie szkło i naczynia sprawdzą się w restauracji?Większość restauratorów zapytanych o to, co przyciąga klientów do ich lokali gastronomicznych, najczęściej odpowiada, że menu. Trudno się z tym nie zgodzić – w końcu Polacy coraz częściej poszukują nowych smaków. Niemniej jednak równie istotne jest także to, na jakich naczyniach, oraz w jaki sposób są one podawane. Poniżej podpowiadamy, jakie szkło i naczynia powinny znaleźć się w każdej restauracji.

    Naczynia do zapiekania

    Jaki jest obecnie najmodniejszy trend w serwowaniu dań? Bez wątpienia podawanie ich na oryginalnych naczyniach do zapiekania. Gdzie można nabyć tego typu zastawę stołową do gastronomii? W sklepach specjalizujących się w sprzedaży akcesoriów i urządzeń do wyposażenia restauracji, barów, kawiarni i hotelów. Ceny uzależnione są od wielkości naczynia. Dostępne są zarówno te niewielkie, idealnie sprawdzające się do deserów lub ciast podawanych na ciepło (np. gorących szarlotek z lodami), jak i spore misy, w których fantastycznie prezentują się zapiekanki, pizza na grubym cieście oraz sałatki w stylu kalifornijskiego cobb salad.

    Szklane karafki

    Równie stylowo jak naczynia do zapiekania wyglądają także szklane karafki. Oprócz ponadczasowego i klasycznego stylu wyróżniają się przede wszystkim użytecznością i funkcjonalnością. Fantastycznie sprawdzają się do przechowywania napojów – win, soków, wody, napojów musujących. Karafki wyposażone w korek można wykorzystać również do oliwy z oliwek lub różnego rodzaju dodatków. Co więcej, tego typu naczynie pasuje do każdego wnętrza, bez względu na to, czy serwuje nadmorskie przysmaki i utrzymane jest w stylistyce Hamptons, czy podawane są w nim teksańsko-meksykańskie steaki.

    Pastelowe talerze

    W tym sezonie niepodzielnie rządzą kolory pastelowe. Odcienie takie jak róż, błękit, mięta, beż czy delikatny fiolet cieszą się nie tylko zainteresowaniem projektantów mody, ale dekoratorów. W tym tych zajmujących się aranżacjami wnętrz restauracji i innego typu lokalów gastronomicznych. Pasteli nie może zabraknąć więc na restauracyjnych stołach. Ostatnio na topie są pastelowe talerze, a już zwłaszcza te w stylu wabi sabi, z nieregularnymi zakończeniami. Świetnie komponują się ze wszystkimi rodzajami dań, od tych mięsnych, po desery. Co więcej, dzięki swojej uniwersalności sprawdzają się bez względu na porę roku i okazję.

    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.