google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 20.06.2018
    1 USD
    3.7352
    0.0036
    1 EUR
    4.3171
    0.0058
    1 CHF
    3.7470
    0.0008
    1 GBP
    4.9159
    -0.0043
    1 RUB
    0.0588
    0.0005
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Polskie Normy dotyczące branży spożywczej - luty 2018

    Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej

    - luty 2018

     

    PN-EN ISO 6571:2009/A1:2018-02 - wersja angielska

    Data publikacji: 01-02-2018

    Przyprawy i zioła -- Oznaczanie zawartości olejku eterycznego (metoda hydrodestylacji)

    Zakres

    Zmieniono tekst w 6.2.1 d) i w odsyłaczu 1)

     

    PN-EN ISO 10272-1:2017-08 - wersja francuska

    Data publikacji: 20-02-2018

    Mikrobiologia łańcucha żywnościowego -- Horyzontalna metoda wykrywania obecności i oznaczania liczby Campylobacter spp. -- Część 1: Metoda wykrywania

    Zakres

    W niniejszym dokumencie opisano horyzontalną metodę wykrywania Campylobacter spp. przez namnażanie lub posiew bezpośredni. Ma zastosowanie do

    — produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi,
    — produktów przeznaczonych do karmienia zwierząt,
    — próbek środowiskowych z obszaru produkcji i obrotu żywnością i paszami, oraz
    — próbek z etapu produkcji pierwotnej, takich jak odchody zwierzęce, kurz i wymazy

     

    PN-EN 17034:2018-02 - wersja angielska

    Data publikacji: 09-02-2018

    Chemikalia do uzdatniania wody przeznaczonej do spożycia -- Chlorek glinu bezwodny, chlorek glinu zasadowy, chlorek pentawodorotlenek diglinu i chlorek wodorotlenek siarczan glinu

    Zakres

    Niniejszy dokument ma zastosowanie w odniesieniu do chlorku glinu bezwodnego, chlorku glinu zasadowego, chlorku pentawodorotlenku diglinu oraz chlorku wodorotlenku siarczanu glinu, stosowanych do uzdatniania wody przeznaczonej do spożycia. Opisano właściwości i określono wymagania w odniesieniu do chlorku glinu zasadowego, chlorku wodorotlenku poliglinu oraz chlorku wodorotlenku siarczanu poliglinu oraz podano odniesienia do odpowiednich metod analitycznych. Podano informacje dotyczące zastosowania substancji w uzdatnianiu wody. Określono również zasady bezpiecznego stosowania i obchodzenia się z tymi solami glinu (patrz Załącznik B).

     

    PN-EN ISO 19340:2018-02 - wersja angielska

    Data publikacji: 22-02-2018

    Jakość wody -- Oznaczanie chloranów(VII) rozpuszczonych -- Metoda chromatografii jonowej (IC)

    Zakres

    W niniejszym dokumencie określono metodę oznaczania chloranów(VII) rozpuszczonych w wodzie (np. wodzie przeznaczonej do spożycia, wodzie mineralnej, wodzie surowej, wodach powierzchniowych, wodzie częściowo uzdatnionej lub wodach z basenów kąpielowych, w ściekach z oczyszczalni wody przeznaczonej do spożycia /z basenów kąpielowych). Odpowiednie wstępne przygotowanie próbki (np. usunięcie matrycy) umożliwia bezpośrednie oznaczanie chloranów(VII) w stężeniach ≥ 1 μg/l. Zakres roboczy jest ograniczony pojemnością jonowymienną kolumny analitycznej. Może być konieczne rozcieńczenie próbki do zakresu roboczego.

     

    PN-EN ISO 9696:2018-02 - wersja angielska

    Data publikacji: 22-02-2018

    Jakość wody -- Całkowita aktywność alfa -- Metoda badania z zatężaniem próbek

    Zakres

    W niniejszej Normie Europejskiej określono metodę oznaczania aktywności alfa w niezasolonych wodach, emitujących promieniowanie alfa radionuklidów, które nie są lotne w temperaturze do 350 ºC. Metodę stosuje się do wód surowych i wody do spożycia. Zakres stosowania zależy od całkowitej ilości rozpuszczonych soli w wodzie oraz charakterystyk licznika (szybkości zliczania tła i efektywności liczenia). W zakresie odpowiedzialności laboratorium leży określenie przydatności metody do badań określonych rodzajów próbek wody.

     


    Zestawienie zostało opracowane przez Redakcję Jedzenie.info.pl
    na podstawie ogólnodostępnych informacji publikowanych przez PKN.

    Źródło:
    Polski Komitet Normalizacyjny
    www.pkn.pl
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.