jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Filety z kaczki - 5 powodów, dla których warto je jeść

Filety z kaczki rzadko goszczą na polskich stołach. A to błąd. Kacze mięso odznacza się bowiem szeregiem właściwości odżywczych i pomaga zachować zdrowie organizmu. Chcesz mieć więcej siły i spożywać pełnowartościowe mięso bez hormonów? Jedz kaczkę.

Filety z kaczki - 5 powodów, dla których warto je jeśćFilety z kaczki rzadko goszczą na polskich stołach. A to błąd. Kacze mięso odznacza się bowiem szeregiem właściwości odżywczych i pomaga zachować zdrowie organizmu. Chcesz mieć więcej siły i spożywać pełnowartościowe mięso bez hormonów? Jedz kaczkę. Poznaj 5 najważniejszych powodów, dla których warto jeść filety z kaczki.

Powód numer 1: Mięso z kaczki zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Filety z kaczki obfitują w cenne dla ludzkiego organizmu wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy te obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu, zapobiegają zlepianiu się płytek krwi, obniżają ciśnienie tętnicze, a co za tym idzie- mają działanie lecznicze i profilaktyczne w chorobach niedokrwiennych serca.

Mięsu kaczki zarzuca się, że zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. Jednak to nie obecność kwasów nasyconych, ale stosunek kwasów wielonienasyconych do nasyconych świadczy o tym, czy dane jedzenie jest korzystne, czy niekorzystne dla zdrowia. Według badań przeprowadzonych przez dietetyków na Wydziale Nauk o Żywności SGGW w Warszawie, stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do nasyconych kwasów w mięsie kaczki jest odpowiedni dla ludzkiego organizmu. Dodatkowo, według dietetyka klinicznego Katarzyny Kosałki, nienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w filetach z kaczki są korzystne dla osób, które cierpią na choroby układu krążenia, albowiem wspierają leczenie tego schorzenia.

Powód numer 2: Mięso z kaczki leczy anemię

Mięso z kaczki ma w sobie dużo żelaza (2,1 mg na 100 g). A to właśnie tego pierwiastka brakuje ludziom cierpiącym na anemię. Żelazo jest niezbędnym składnikiem hemoglobiny, która transportuje tlen do komórek. Jeśli zaczyna brakować go w diecie, ludzie stają się osłabieni, mają skłonność do omdleń, odczuwają bóle głowy, mają zaburzenia snu i koncentracji. Niedobór żelaza we krwi stwierdza się na podstawie parametrów hematologicznych, jak również wskaźników metabolizmu tego pierwiastka. Kiedy poziom żelaza, ferrytyny, jak również transferryny jest obniżony, wówczas warto sięgnąć po filety z kaczki i spożywać je przynajmniej dwa razy w tygodniu, aby zwiększyć poziom żelaza we krwi.

Powód numer 3: Mięso z kaczki jest wolne od sztucznych hormonów

Zarówno mięso z kurczaka, jak i z kaczki, zawiera pełnowartościowe białko. Jednak większość ludzi kupuje kurczaki. Dlaczego? Dlatego, że są tańsze. Nikt jednak nie zastanowi się, skąd bierze się tak niska cena tego produktu. A wynika ona z tego, że kurczak rośnie i dojrzewa nienaturalnie szybko, bardzo często z powodu podawanych mu hormonów wzrostu. Co więc spożywamy w takim mięsie oprócz białka? Sztuczne hormony, które niekorzystnie wpływają na naszą gospodarkę hormonalną. Kaczka jest hodowana w sposób bardziej naturalny i jej zjedzenie nie powoduje, tak jak w przypadku jedzenia kurczaka, szybszego dojrzewania dziewczynek, czy też wzrostu gruczołów piersiowych u małych chłopców.

Powód numer 4: Filety z kaczki są odpowiednie dla sportowców

Każdy, kto uprawia sport, wie, jak ważna przy ćwiczeniach jest odpowiednia i zbilansowana dieta. Nie może w niej zabraknąć żadnego składnika. W przeciwnym razie organizm będzie osłabiony, a mięśnie nie będą rosnąć w odpowiednim tempie. Bardzo ważnym składnikiem diety sportowca jest białko. Powinno być ono pełnowartościowe, takie jak w mięsie kaczki, czyli posiadać większość egzogennych aminokwasów (takich, których organizm nie jest sam sobie wyprodukować). Filety z kaczki mają też tę zaletę, że oprócz niezbędnych do wzrostu mięśni aminokwasów, zawierają wiele cennych witamin i mikroelementów takich jak: witaminy z grupy B, żelazo czy fosfor, które wzmacniają organizm i pozwalają na wydłużony czas treningu.

Sportowcy, zwłaszcza ci zawodowi, bardzo często borykają się z problemem nieszczelnych jelit. Aby je uszczelnić, czyli spowodować, że przestrzenie między enterocytami nie będą rozluźnione i nie będą przepuszczać toksycznych substancji, powinni jeść potrawkę z kaczki opartą na gęstym, odżywczym rosole. Przykładowy przepis na potrawkę można znaleźć na blogu mistrzyni karate- Anny Lewandowskiej, żony słynnego piłkarza- Roberta Lewandowskiego. Jest to kolejny dowód na to, że wielcy sportowcy wiedzą, co jest zdrowe i dlatego jedzą mięso z kaczki.

Powód numer 5: Filety z kaczki idealne dla osób niedożywionych

Mięsu z kaczki zarzuca się kaloryczność. Ale czasem bywa ona zbawienna. W przypadku osób niedożywionych: ludzi starszych lub dzieci-niejadków, zjedzenie kilku kęsów kaczki, zaspokaja potrzeby kaloryczne i bilansuje energetycznie ich dietę. Niedożywienie jest poważnym problemem, gdyż osłabiony organizm jest bardziej narażony na choroby, a gdy już do choroby dojdzie, wówczas boryka się z problemami układu krążenia, układem oddechowym, czy skłonnością do stanów septycznych. Zanim więc organizm takiej osoby padnie ofiarą jakiejś infekcji, warto zadbać o dostarczenie jej wysokoenergetycznego jedzenia, które w małym kęsie będzie miało skumulowane witaminy, białko, jak również niezbędne tłuszcze. Dzięki temu organizm szybciej wróci do stanu równowagi.

Źródło:

  • http://www.forumkardiologiczne.pl/artykul/tluszcze-w-profilaktyce-chorob-ukladu-krazenia/18774
  • https://www.menshealth.pl/zdrowie/Prawda-o-kurczakach-i-antybiotykach,7630,4
  • https://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda/active,3023/kurczak-kaczka-czy-indyk-zobacz-co-najlepiej-jesc,173276,1,0.html
  • M. Jarosz, W. Respondek, Wpływ stanu odżywienia na skuteczność i koszty leczenia [w:] Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach, Warszawa 2011, s. 26-27

Artykuł sponsorowany


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.