google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 16.08.2018
    1 USD
    3.7871
    0.0103
    1 EUR
    4.3105
    0.0104
    1 CHF
    3.8131
    0.0104
    1 GBP
    4.8135
    -0.0097
    1 RUB
    0.0568
    0.0003
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • OD FINANSOWANIA DO MODERNIZACJI - KONFERENCJA FOOD AUTOMATION

    konferencja Food Automation

    Finansowanie inwestycji w przedsiębiorstwach branży spożywczej oraz optymalizacja produkcji – oto główne tematy konferencji Food Automation, która odbyła się w dniach 19-20.04.2018 w Toruniu.

    W trzeciej edycji wydarzenia udział wzięło blisko 100 uczestników reprezentujących przedsiębiorstwa produkcyjne z branży spożywczej, firmy technologiczne oraz stowarzyszenia branżowe. Konferencję otworzył Andrzej Gantner, Dyrektor Generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności – Związku Pracodawców.

    „Przemysł spożywczy obecnie działa w warunkach bardzo silnej konkurencji. Istnieje ona  zarówno na rynku własnym jak i rynkach eksportowych – mówi Andrzej Gantner. Praktycznie trudno sobie wyobrazić w tej chwili wzmocnienie pozycji konkurencyjnej polskich przedsiębiorstw bez inwestycji w automatyzację, digitalizację i robotyzację procesu produkcji. Obecnie właściwie wszyscy na świecie inwestują w ten obszar, a polskie przedsiębiorstwa, które chcą zdobywać nowe rynki, praktycznie nie mają wyboru. Takie inwestycje na pewno przyczynią się do optymalizacji kosztów produkcji, a w efekcie na zwiększenie konkurencyjności polskich przedsiębiorstw” – dodaje Andrzej Gantner.

    Merytoryczna część konferencji została podzielona na trzy bloki tematyczne poświęcone finansowaniu inwestycji, digitalizacji procesów produkcyjnych oraz analizie nowoczesnych rozwiązań wdrożonych w przedsiębiorstwach branży spożywczej. Swoje prezentacje przedstawiło trzynastu prelegentów wśród których szczególnym zainteresowaniem uczestników cieszyła się prezentacja Sebastiana Perza z firmy KUKA, w której przedstawiono wpływ robotyzacji procesu produkcyjnego na zwiększenie wydajności produkcji oraz optymalizację jej kosztów.

    Pozytywne oceny uczestników konferencji uzyskała również prezentacja Piotra Danielskiego z firmy DB Energy. W swoim wystąpieniu zaprezentował on sposób w jaki można realizować inwestycje ograniczające energochłonność z wykorzystaniem kontraktów typu ESCO. W takiej współpracy zewnętrzna firma wprowadzająca innowację przejmuje na siebie ryzyko związane z jej wprowadzeniem, rozliczając się jedynie na podstawie uzyskanych oszczędności.

    Bardzo dobrze zostało przyjęte wystąpienie Mariusza Pajkowskiego z firmy Lapp Kabel, w którym przedstawiono różne koncepcje serwisowania  instalacji elektrycznej w zakładach produkcyjnych. W prezentacji przeanalizowano zależność pomiędzy kosztami materiałów oraz czasem pracy działów utrzymania ruchu przeprowadzających serwisowanie, z wykorzystaniem komponentów do tworzenia własnych rozwiązań, prefabrykowanych półproduktów oraz gotowych rozwiązań wymagających jedynie szybkiego montażu.

    „Dużym atutem konferencji jest jej przekrój tematyczny poruszający zagadnienia z różnych sfer działania przedsiębiorstwa –  mówi  Cezary Mychlewicz z firmy Siemens. – Poza przykładami rozwiązań konkretnych problemów natury technicznej z jakimi mierzą się zakłady produkcyjne uczestnicy konferencji mieli również szansę poznać instrumenty finansowe, pozwalające na wprowadzenie takich modernizacji w ich zakładach produkcyjnych” – dodaje Cezary Mychlewicz

    Partnerem Strategicznym konferencji była Polska Federacja Producentów Żywności – Związek Pracodawców. Partnerem Głównym była firma ATER Logic. Partnerami konferencji były firmy Automatech, Balluff, DB Energy KUKA, Lapp Kabel, Rittal, TheusLED oraz Stoltronic.

    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.