jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

OD FINANSOWANIA DO MODERNIZACJI - KONFERENCJA FOOD AUTOMATION

Finansowanie inwestycji w przedsiębiorstwach branży spożywczej oraz optymalizacja produkcji – oto główne tematy konferencji Food Automation, która odbyła się w dniach 19-20.04.2018 w Toruniu.

konferencja Food Automation

Finansowanie inwestycji w przedsiębiorstwach branży spożywczej oraz optymalizacja produkcji – oto główne tematy konferencji Food Automation, która odbyła się w dniach 19-20.04.2018 w Toruniu.

W trzeciej edycji wydarzenia udział wzięło blisko 100 uczestników reprezentujących przedsiębiorstwa produkcyjne z branży spożywczej, firmy technologiczne oraz stowarzyszenia branżowe. Konferencję otworzył Andrzej Gantner, Dyrektor Generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności – Związku Pracodawców.

„Przemysł spożywczy obecnie działa w warunkach bardzo silnej konkurencji. Istnieje ona  zarówno na rynku własnym jak i rynkach eksportowych – mówi Andrzej Gantner. Praktycznie trudno sobie wyobrazić w tej chwili wzmocnienie pozycji konkurencyjnej polskich przedsiębiorstw bez inwestycji w automatyzację, digitalizację i robotyzację procesu produkcji. Obecnie właściwie wszyscy na świecie inwestują w ten obszar, a polskie przedsiębiorstwa, które chcą zdobywać nowe rynki, praktycznie nie mają wyboru. Takie inwestycje na pewno przyczynią się do optymalizacji kosztów produkcji, a w efekcie na zwiększenie konkurencyjności polskich przedsiębiorstw” – dodaje Andrzej Gantner.

Merytoryczna część konferencji została podzielona na trzy bloki tematyczne poświęcone finansowaniu inwestycji, digitalizacji procesów produkcyjnych oraz analizie nowoczesnych rozwiązań wdrożonych w przedsiębiorstwach branży spożywczej. Swoje prezentacje przedstawiło trzynastu prelegentów wśród których szczególnym zainteresowaniem uczestników cieszyła się prezentacja Sebastiana Perza z firmy KUKA, w której przedstawiono wpływ robotyzacji procesu produkcyjnego na zwiększenie wydajności produkcji oraz optymalizację jej kosztów.

Pozytywne oceny uczestników konferencji uzyskała również prezentacja Piotra Danielskiego z firmy DB Energy. W swoim wystąpieniu zaprezentował on sposób w jaki można realizować inwestycje ograniczające energochłonność z wykorzystaniem kontraktów typu ESCO. W takiej współpracy zewnętrzna firma wprowadzająca innowację przejmuje na siebie ryzyko związane z jej wprowadzeniem, rozliczając się jedynie na podstawie uzyskanych oszczędności.

Bardzo dobrze zostało przyjęte wystąpienie Mariusza Pajkowskiego z firmy Lapp Kabel, w którym przedstawiono różne koncepcje serwisowania  instalacji elektrycznej w zakładach produkcyjnych. W prezentacji przeanalizowano zależność pomiędzy kosztami materiałów oraz czasem pracy działów utrzymania ruchu przeprowadzających serwisowanie, z wykorzystaniem komponentów do tworzenia własnych rozwiązań, prefabrykowanych półproduktów oraz gotowych rozwiązań wymagających jedynie szybkiego montażu.

„Dużym atutem konferencji jest jej przekrój tematyczny poruszający zagadnienia z różnych sfer działania przedsiębiorstwa –  mówi  Cezary Mychlewicz z firmy Siemens. – Poza przykładami rozwiązań konkretnych problemów natury technicznej z jakimi mierzą się zakłady produkcyjne uczestnicy konferencji mieli również szansę poznać instrumenty finansowe, pozwalające na wprowadzenie takich modernizacji w ich zakładach produkcyjnych” – dodaje Cezary Mychlewicz

Partnerem Strategicznym konferencji była Polska Federacja Producentów Żywności – Związek Pracodawców. Partnerem Głównym była firma ATER Logic. Partnerami konferencji były firmy Automatech, Balluff, DB Energy KUKA, Lapp Kabel, Rittal, TheusLED oraz Stoltronic.