google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 16.08.2018
    1 USD
    3.7871
    0.0103
    1 EUR
    4.3105
    0.0104
    1 CHF
    3.8131
    0.0104
    1 GBP
    4.8135
    -0.0097
    1 RUB
    0.0568
    0.0003
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Wytrawna, bezglutenowa tarta z fetą, szparagami, pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim, na spodzie z tartego słonecznika

    Wytrawna, bezglutenowa tarta z fetą, szparagami, pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim, na spodzie z tartego słonecznika

    Maj i czerwic to sezon na czosnek niedźwiedzi. Dodany do tarty stworzy wytrawną kompozycję.

    Tarta bezglutenowa z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Fot. VOG Polska  Sp. z o.o.
    Tarta bezglutenowa z dodatkiem
    czosnku niedźwiedziego
    Fot. VOG Polska  Sp. z o.o.

    Składniki na ciasto (foremka na tartę 27 cm)

    • 1/2 szklanki oleju Rapso
    • 1 i 1/2 szklanki słonecznika tartego Kresto
    • 2 jajka L
    • 5 łyżek mąki ryżowej
    • sól

    Nadzienie

    • 600 g jogurtu greckiego
    • 3 jajka L
    • 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
    • 1 i 1/2 łyżki pieprzu czerwonego (całego)
    • sól

    Dodatki

    • 1 pęczek szparagów zielonych
    • 100 g pomidorów koktajlowych
    • ser sałatkowy typu feta

    Wykonanie

    1. Utrzyj jajka z olejem Rapso na puszysty krem. Dodaj tarty słonecznik oraz przesianą mąkę i migdały. Całość dokładnie wymieszaj.
    2. Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia. W tym celu odwróć foremkę i odrysuj na papierze okrąg. Foremkę wysmaruj olejem, połóż na dno papier i wyłóż ciasto.
    3. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 175°C przez ok. 25 minut do lekkiego zarumienienia. Fo-remkę wyciągnij i odstaw na 5 minut.
    4. Jajka przeznaczone do nadzienia zmiksuj z jogurtem. Dodaj umyty, pokrojony czosnek niedźwiedzi, pieprz czerwony i 1/2 łyżeczki soli.
    5. Całość wylej na ciasto w foremce.
    6. Szparagi dokładnie umyj. Odłam zdrewniałe końcówki. Wyłóż na tartę. Pomidory umyj, poprze-krawaj na pół. Ułóż między szparagami.
    7. Tartę zapiekaj w piekarniku w temp. 175°C przez ok. 30 minut, do lekkiego zarumienienia. Podczas pieczenia masa może się lekko wybrzuszyć. Ale po ostygnięciu powinna opaść.

    Poleca się spożywać tartę następnego dnia lub po ostudzeniu, posypaną serem feta.

    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.