google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 19.10.2018
    1 USD
    3.7601
    0.0299
    1 EUR
    4.3049
    0.0083
    1 CHF
    3.7746
    0.0203
    1 GBP
    4.9014
    0.0108
    1 RUB
    0.0572
    0.0003
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Kaszotto gryczane z botwinką, kurczakiem, marchewką i ziołami

    Kaszotto gryczane z botwinką (burakami poza sezonem), kurczakiem, marchewką i ziołami to sposób na smaczny i pełnowartościowy obiad.

    Kaszotto gryczane z botwinką, kurczakiem, marchewką i ziołami

    Składniki (4 porcje):

    • 200 g kaszy gryczanej prażonej Halina
    • 1 duży pęczek botwinki wraz z buraczkami
    • 1 duża szalotka
    • 1 duży ząbek czosnku
    • 2 średnie marchewki
    • 2 piersi z kurczaka (ok. 400 g)
    • 3 łyżki masła
    • liście kopru włoskiego
    • świeży cząber
    • ok. 1 litra bulionu drobiowego
    • ok. 70 g parmezanu
    • szparagi (opcjonalnie)
    • sól, pieprz

    Wykonanie:

    1. Kurczaka umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej 2 łyżki masła i smaż kurczaka do lekkiego zarumienienia.
    2. Dodaj pokrojoną w kostkę szalotkę i smaż ok. 2 minut. Dodaj kaszę i cały czas mieszając smaż kolejne 2 minuty.
    3. Dodawaj stopniowo, chochelka po chochelce, bulion, aż poprzedni odparuje. Często mieszaj.
    4. W międzyczasie obierz marchewkę i pokrój w plasterki (2–3 mm).
    5. Umyj botwinkę. Odetnij buraczki, obierz je i pokrój w kostkę. Łodyżki botwinki pokrój w kostkę. Liście botwinki pokrój w średniej wielkości kostkę.
    6. Cały czas pamiętaj o patelni i podlewaj bulionem. Po ok. 30 minutach od rozpoczęcia robienia kaszotto dodaj marchewkę i buraczki. Mieszaj cały czas. Po ok. 10 minutach dodaj łodyżki botwinki i duś ok. 5 minut. Dodaj liście botwinki i duś ok. 2 minuty. Kaszotto powinno być już prawie gotowe.
    7. Dodaj starty parmezan oraz masło, wymieszaj. Dodaj świeże zioła.
    8. Jeśli chcesz użyć do dania szparagów, ugotuj je w odrębnym garnku, aby nie nabrały różowego koloru. Jeśli nie jest to dla Ciebie problemem dodaj je pokrojone wraz z marchewką i buraczkami.
    9. Dobrze przygotowane kaszotto nie powinno być rozgotowane, kasza powinna stawiać niewielki opór podczas jedzenia. Kaszotto dopraw na końcu po dodaniu parmezanu.
    Reklama sponsorowana: Zamów reklamę
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.