jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Mini tartaletki z kremem z mascarpone i owocami sezonowymi

Soczyste, świeże owoce w połączniu z delikatnym kremem na bazie mascarpone to idealny duet na wiosnę.

Soczyste, świeże owoce w połączniu z delikatnym kremem na bazie mascarpone to idealny duet na wiosnę.

Mini tartaletki z kremem z mascarpone i owocami sezonowymi
Mini tartaletki z kremem i owocami
Fot. VOG Polska  Sp. z o.o.

Składniki (ok. 15 tartaletek w foremkach o średnicy ok. 8 cm)

  • 2 szklanki migdałów tartych
  • 200 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 jajka L
  • olej Rapso do posmarowania foremek
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatki

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 żółtko
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
    (gładkich lub przetartych przez sitko)
  • owoce sezonowe

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki na ciasto dokładnie wyrób. Zawiń w folię i przełóż do lodówki na 30 minut.
  2. Foremki wysmaruj olejem. Wyłóż ciasto, wylepiając nim foremki.
  3. Ciasto w każdej foremce przykryj folią aluminiową i wysyp do nich ryż, drobną fasolę, groch czy najpraktyczniej specjalne kulki ceramiczne. Zapobiegnie to osunięciu się ciasta z boków fore-mek.
  4. Piecz ciastka w temp. 175°C przez ok. 20–25 minut, do lekkiego zarumienienia.
  5. Źółtko utrzyj na krem z olejem. Dodaj mascarpone, powidła oraz otartą skórkę z cytryny (cytrynę wcześniej sparz i wyszoruj). Całość zmiksuj na puszysty krem.
  6. Ostudzone na kratce foremki ciastkowe zapełnij kremem oraz owocami.