google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 20.06.2018
    1 USD
    3.7352
    0.0036
    1 EUR
    4.3171
    0.0058
    1 CHF
    3.7470
    0.0008
    1 GBP
    4.9159
    -0.0043
    1 RUB
    0.0588
    0.0005
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • 26 maja - upiecz Mamie radość!

    26 maja to wyjątkowa data, która wymaga odpowiedniej oprawy. To właśnie tego dnia swoje święto obchodzą nasze ukochane Mamy. Idealnym prezentem, który pomoże nam wyrazić całą naszą miłość i wdzięczność do nich, może być własnoręcznie przygotowane ciasto lub tort. W takiej słodkiej atmosferze, dzień ten stanie się jeszcze piękniejszy!

    Królewski tort

    W każdym domu Mama odgrywa wyjątkową rolę – i zasługuje na wyjątkowe traktowanie. By wywołać na jej twarzy uśmiech, przygotujmy pyszny tort truskawkowy z mascarpone. Ten iście królewski tort, świetnie sprawdzi się na tę niezwykłą okazję. Lekki, idealny na ciepłe dni - smakować będzie wyśmienicie.

    Letni torcik truskawkowy

    Letni torcik truskawkowy Kasia

    Składniki:

    • ½ opakowania kostki do pieczenia Kasia
    • 2 jajka
    • 150 g cukru
    • 120 g mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 250 g serka mascarpone
    • 400 ml śmietany 30%
    • 100 g cukru pudru
    • 25 g żelatyny
    • 800 g truskawek
    • 50 g cukru pudru
    • 25 g żelatyny

    Wskazówki pieczenia:

    • Czas pieczenia - 20 minut - 180°C
    • Tortownica - 24 cm

    Sposób przygotowania:

    1. Utrzyj miękką kostkę do pieczenia Kasia z cukrem – dodając kolejno oba jajka. Dorzuć do tego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    2. Ciasto wyłóż następnie do przygotowanej formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Następnie wstaw je do nagrzanego do 180⁰C piekarnika i przez 20 minut piecz.
    3. Do przygotowania masy serowej i truskawkowej wykorzystaj żelatynę – dwie porcje zalej oddzielnie 1/3 szklanki zimnej wody i pozostaw do momentu, aż napęcznieje. Kiedy będzie już gotowa, podgrzej ją w kąpieli wodnej tak, by się rozpuściła.
    4. Cukier puder, żelatynę i serek mascarpone zmiksuj. Śmietankę ubij na sztywno. Obie masy dokładnie wymieszaj.
    5. Wyłóż przygotowaną masę śmietanową na ciasto. By uzyskać efekt „ząbków” (jak na zdjęciu) - kiedy masa zacznie tężeć, „przejedź” po niej grzebieniem cukierniczym lub szerokim widelcem, by nadać jej odpowiedniego kształtu na wierzchu.
    6. Umyj i osusz truskawki, a następnie usuń z nich szypułki - kilka pozostaw do dekoracji. Resztę zmiksuj z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatyną. Powstałą masę wyłóż na stężałą masę śmietanową, a następnie odłóż na jakiś czas do lodówki, by całość dobrze stężała.
    7.  Gotowe ciasto przyozdób pozostałymi truskawkami.
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.