google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 14.08.2018
    1 USD
    3.7768
    -0.0094
    1 EUR
    4.3001
    -0.0093
    1 CHF
    3.8027
    -0.0027
    1 GBP
    4.8232
    -0.0066
    1 RUB
    0.0565
    0.0007
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Jak rozpoznać zdrową żywność?

    Jak rozpoznać zdrową żywność?Na współczesnym rynku znaleźć można coraz więcej produktów określanych mianem zdrowej żywności. Jest to odpowiedź producentów produktów spożywczych na rosnące potrzeby społeczeństwa. Jedzenie pełne konserwantów i ulepszaczy przestało zadowalać konsumentów, którzy chętnie sięgają po coraz lepsze jakościowo jedzenie. Jak spośród wszystkich dostępnych produktów rozpoznać zdrową żywność i nie dać się nabrać na napis "bio" czy "eko"?

    Wysokoprzetworzona żywność

    Szybki rozwój społeczeństwa i przemysłu spożywczego, jaki nastąpił przez ostatnie 100 lat, przyniósł człowiekowi zarówno wiele korzyści jak i szkód. Jednym z negatywnych skutków postępu technologicznego jest produkcja przetworzonej żywności, która zdominowała rynek rodzimy i zagraniczny. Jest to żywność poddana obróbce przemysłowej, często z dodatkiem substancjami konserwujących.

    Jeszcze w ubiegłym stuleciu żywność naturalna była podstawą żywienia każdej rodziny, dzięki czemu każdy cieszył się dobrym zdrowiem. Zdrowa, naturalna żywność zapewnia bowiem dobre trawienie i wysokie przyswajanie wartości odżywczych. Obecnie ekologiczna żywność, po okresie dominacji przez produkty przetworzone, coraz częściej dostępna jest w polskich sklepach. Jednak, aby mieć pewność najwyższej jakości produktów, najlepiej wybrać sprawdzony sklep ze zdrową żywnością, w którym sprzedawane produkty poddane są dokładnej selekcji.

    Żywność ekologiczna - jak rozpoznać?

    Produkcja żywności ekologicznej ogranicza lub całkowicie likwiduje negatywne oddziaływanie na środowisko naturalne. Żywność ekologiczna wytwarzana jest w gospodarstwach ekologicznych, bez udziału nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin oraz antybiotyków podawanych zwierzętom. Naturalna żywność kosztuje więcej niż sztucznie nawożona, ponieważ jej uprawa jest o wiele droższa. Produkty ekologiczne są mniej zanieczyszczone chemicznie i bogatsze w składniki odżywcze.

    Rolnik, występujący o certyfikat "żywność ekologiczna" musi spełniać restrykcyjne wymogi stawiane przez przepisy Unii Europejskiej. Jednak na rynku spotkać można wiele fałszywych oznaczeń, które sugerują, że kupowany produkt jest ekologiczny. Jeśli zakupy robimy w supermarkecie, ważne jest dokładne sprawdzenie etykiety oraz obecności na produkcie znaku certyfikatu Unii Europejskiej. Wybierając specjalny sklep ze zdrową żywnością problem ten jest zminimalizowany, ponieważ sprzedawcy sami dbają, aby sprzedawane przez nich produkty były najwyższej jakości.

    Certyfikat Unii Europejskiej

    Ekologiczna żywność, posiadająca certyfikat Unii Europejskiej, opatrzona jest specjalnym znakiem towarowym, ułatwiającym jej rozpoznanie. Znak ten posiada symbol listka złożonego z gwiazdek, symbolizujących flagę UE. Zazwyczaj jest zielony, jednak spotkać możemy go również w innych kolorach np. czarnym lub szarym. Pod charakterystycznym logo znajdować się powinien numer identyfikacyjny firmy certyfikującej, którego pierwsze trzy litery oznaczają państwo, z którego pochodzi. Inne, pojawiające się na produktach znaki nie są uregulowane prawnie.

    Artykuł przygotowany we współpracy ze sklepem Przystanek Zdrowia https://przystanek-zdrowia.pl/

    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.