google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 19.10.2018
    1 USD
    3.7601
    0.0299
    1 EUR
    4.3049
    0.0083
    1 CHF
    3.7746
    0.0203
    1 GBP
    4.9014
    0.0108
    1 RUB
    0.0572
    0.0003
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Polskie Normy dotyczące branży spożywczej - maj 2018

    Zestawienie Polskich Norm dotyczących branży spożywczej

    - maj 2018

     

    PN-ISO 11868:2018-05 - wersja polska

    Data publikacji: 15-05-2018

    Mleko po obróbce cieplnej -- Oznaczanie zawartości laktulozy -- Metoda z zastosowaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej

    Zakres

    W niniejszej Normie Międzynarodowej określono metodę oznaczania zawartości laktulozy w mleku ogrzewanym, odtłuszczonym, częściowo odtłuszczonym lub pełnym, z zastosowaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej, w celu odróżnienia mleka sterylizowanego przez ultracieplną obróbkę (UHT) od mleka sterylizowanego w opakowaniach.

    Metoda została zbadana dla zakresu zawartości laktulozy od 200 mg/l do 1 500 mg/l i jest odpowiednia do każdego mleka poddanego obróbce cieplnej.

    Metodę opisaną w niniejszej Normie Międzynarodowej stosuje się w przypadkach spornych

     

    PN-EN 12043:2015-01 - wersja polska

    Data publikacji: 21-05-2018

    Maszyny dla przemysłu spożywczego -- Komory leżakowania -- Wymagania z zakresu bezpieczeństwa i higieny

    Zakres

    1.1 W niniejszej Normie Europejskiej podano wymagania z zakresu bezpieczeństwa i higieny w odniesieniu do projektowania i produkcji komór leżakowania z ruchomymi nośnikami kołysek, jak opisano w Rozdziale 3, stosowanych w przemyśle spożywczym, wytwórniach makaronów, piekarniach itp. przeznaczonych do leżakowania ciasta między różnymi fazami procesu.

    W niniejszej Normie Europejskiej podano wszystkie zagrożenia znaczące, sytuacje zagrożeń i zdarzenia niebezpieczne odnoszące się do instalowania, regulacji, działania, czyszczenia, konserwacji, demontażu i złomowania komór leżakowania z ruchomymi nośnikami kołysek, gdy są one użytkowane zgodnie z przeznaczeniem oraz w warunkach użytkowania nieprawidłowego możliwych do przewidzenia przez producenta (patrz Rozdział 4).

    Hałas nie jest uważany za zagrożenie znaczące w przypadku komór leżakowania. Nie oznacza to, że producent maszyny jest zwolniony ze zmniejszenia hałasu i sporządzenia deklaracji hałasu. W związku z tym w Załączniku A podano procedurę badania hałasu.

    1.2 Niniejsza norma nie dotyczy następujących maszyn:
    - niezależnych systemów automatycznego ładowania niezintegrowanych z maszyną;
    - maszyn stosowanych w celach doświadczalnych i będących na etapie rozwoju, badanych przez producenta;
    - opóźniaczy i komór po leżakowaniu.

    1.3 Niniejsza Norma Europejska nie ma zastosowania do komór leżakowania z ruchomymi nośnikami kołysek wyprodukowanych przed datą jej opublikowania jako EN.

     


    Zestawienie zostało opracowane przez Redakcję Jedzenie.info.pl
    na podstawie ogólnodostępnych informacji publikowanych przez PKN.

    Źródło:
    Polski Komitet Normalizacyjny
    www.pkn.pl
    Reklama sponsorowana: Zamów reklamę
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.