google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 20.07.2018
    1 USD
    3.7170
    0.0007
    1 EUR
    4.3275
    0.012
    1 CHF
    3.7199
    0.0078
    1 GBP
    4.8376
    0.0028
    1 RUB
    0.0586
    0
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Medaliony z indyka w panierce z orzechów nerkowca i grillowanymi warzywami

    Indyka można robić na wiele sposobów – dodając do niego odrobinę warzyw i orzechów nerkowca, zyskujemy nie tylko sposób na nietuzinkowe danie, ale również i zdrowy posiłek.

    Medaliony z indyka z panierce z orzechów nerkowca Fot. VOG Polska  Sp. z o.o.
    Medaliony z indyka z panierce z orzechów nerkowca
    Fot. VOG Polska  Sp. z o.o.

    Składniki (2 porcje)

    • 2 medaliony indycze (po ok. 150 g każdy)
    • ok. 100 g orzechów nerkowca Kresto
    • olej Rapso
    • 1 jajko
    • 1 średnia cukinia
    • 1 pomidor
    • 1/2 średniej papryki
    • 300 g groszku cukrowego
    • 1 mała cytryna
    • 1 ząbek czosnku
    • szparagi
    • sól, pieprz

    Wykonanie

    1. Indyka umyj, osusz, dopraw solą i pieprzem.
    2. Orzechy zmiksuj pulsacyjnie, aby za mocno ich nie rozdrobnić – mają pozostać niewielkie kawałki orzechów.
    3. Roztrzep jajko, obtocz mięso w jajku, a następnie w orzechach.
    4. Cukinię i paprykę pokrój według własnych preferencji. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj 1 łyżkę oleju Rapso i wymieszaj.
    5. Groszek cukrowy połącz z pokrojonym w kostkę czosnkiem oraz z 1/3 łyżeczki startej skórki z cytryny. Dodaj 1 łyżkę soku z cytryny, sól, pieprz oraz 2 łyżki oleju Rapso. Całość wymieszaj.
    6. Na patelnię wlej 4 łyżki oleju i lekko rozgrzej. Smaż mięso  na małym ogniu do uzyskania lekko rumianego koloru z obu stron, w ten sposób mięso się upiecze, a orzechy się nie przypalą.
    7. Rozgrzej patelnię grillową, posmaruj ją olejem i grilluj warzywa z obu stron (cukinię, paprykę oraz szparagi).
    8. Mięso podawaj z sałatką z groszku, pomidorem oraz grillowanymi łyżki oleju i rozgrzej lekko.
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.