google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 25.09.2018
    1 USD
    3.6511
    -0.0109
    1 EUR
    4.2939
    -0.0153
    1 CHF
    3.7773
    -0.0404
    1 GBP
    4.7987
    -0.0053
    1 RUB
    0.0555
    0.0001
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Budyń z ryżu Białego marki Britta z jabłkiem

    Budyń z ryżu Białego marki Britta z jabłkiem to przykłąd smacznego i pełnowartosciowego deseru.

    Budyń z ryżu Białego marki Britta z jabłkiem
    Budyń z ryżu Białego marki Britta z jabłkiem.
    Fot. „Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k.

    Składniki:

    • 1 szklanka ryżu białego marki Britta
    • 3 szklanki mleka
    • sól
    • 3 dag masła
    • 2 jaja
    • 0,5 szklanki cukru
    • 4 duże winne jabłka
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 10 dag rodzynków
    • masło i tarta bułka do formy
    • syrop owocowy lub śmietana do polania

    Wykonanie:

    Ryż z dodatkiem mleka, masła i szczyptą soli gotować ok. 15 min w szybkowarze. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać cukier waniliowy, rodzynki, wymieszać z ryżem i z oczyszczonymi, pokrojonymi w cienkie plasterki jabłkami. Z białek ubić sztywną pianę, ostrożnie wymieszać z masą.

    Formę budyniową wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką, napełnić masą, przykryć, wstawić do szybkowaru, do którego wlać 1-2 szklanki wody. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 12-15 minut od momentu „zagotowania”. Następnie szybkowar otworzyć, okroić nożem formę budyniową, masę wyłożyć na okrągły półmisek i polać syropem owocowym lub śmietaną.

    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.