google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 25.09.2018
    1 USD
    3.6511
    -0.0109
    1 EUR
    4.2939
    -0.0153
    1 CHF
    3.7773
    -0.0404
    1 GBP
    4.7987
    -0.0053
    1 RUB
    0.0555
    0.0001
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Masło orzechowo-sezamowe

    Masło orzechowo uwielbiane nie tylko przez najmłodszych to doskonały dodatek do kanapek, naleśników czy placków. W wersji z sezamem będzie stanowić nie tylko smaczną, ale i pożywną przekąskę.

    Kanapki z masłem orzechowo-sezamowym to pożywna alternatywa dla tradycyjnych słodyczy Fot. VOG Polska  Sp. z o.o.
    Kanapki z masłem orzechowo-sezamowym to pożywna alternatywa dla tradycyjnych słodyczy
    Fot. VOG Polska  Sp. z o.o.

    Składniki:

    • 300 g orzechów laskowych KRESTO
    • 100 g sezamu KRESTO
    • 40 ml oleju Rapso
    • sól

    Wykonanie:

    1. Orzechy przesypujemy na suchą patelnię i prażymy do czasu, aż nabiorą delikatnego, brązowego koloru.  Cały czas potrząsamy patelnią, żeby nie przywarły.
    2. Sezam prażymy na suchej patelni do czasu bardzo delikatnego zarumienienia.
    3. Ostudzone orzechy, garstka po garstce pozbawiamy brązowej skórki, pocierając je dłońmi. Postępujemy tak ze wszystkimi orzechami.
    4. Obrane orzechy, sezam i olej przekładamy do blendera o dużej mocy i blendujemy na jednolity krem lub pozostawiając odrobinę niezmielonych kawałków.
    5. Solimy do smaku.
    6. Gotowe masło przekładamy do słoika, zakręcamy i przechowujemy do miesiąca w lodówce.
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.