jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Kuskus izraelski marki Halina z grillowanym łososiem i warzywami

Kuskus izraelski marki Halina z grillowanym łososiem i warzywami to przykład pysznego i pełnowartościowego posiłku.

Kuskus izraelski marki Halina z grillowanym łososiem i warzywami to przykład pysznego i pełnowartościowego posiłku.

Kuskus izraelski marki Halina z grillowanym łososiem i warzywami Fot. „Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k.
Kuskus izraelski marki Halina z grillowanym łososiem i warzywami
Fot. „Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k.

Składniki (4 porcje)

  • kuskus izraelski marki Halina, 2 woreczki
  • 1 kg łososia (filet)
  • 2 średnie bakłażany
  • 2 papryki
  • olej
  • oliwa
  • świeży tymianek (3–4 łyżki)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 200 g humusu (wyrób własny lub kupiony np. w sklepie ze zdrową żywnością)
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka pieprzu czerwonego w całości

Wykonanie:

  1. Rybę umyj, pokrój, usuń ewentualne ości, wyfiletuj.
  2. Wymieszaj 2 łyżki tymianku, 1 starty ząbek czosnku, 2 łyżki oleju, sól, pieprz i łyżkę soku z cytryny –odstaw na 5 minut, następnie natrzyj tym rybę. Odstaw na 10 minut.
  3. Bakłażana pokrój w plastry, paprykę np. w grubsze cząstki.
  4. Rozgrzany ruszt grilla lub patelnię grillową posmaruj olejem. Ułóż rybę, po 2 minutach warzywa.
  5. Grilluj na niewielkim ogniu, po ok. 5–7 minut z każdej strony.
  6. W międzyczasie ugotuj kaszę według zaleceń producenta.
  7. Ugotowaną kaszę połącz z 2 łyżkami oliwy, otartą skórką z cytryny (ok. 1 łyżeczka), drobno pokrojoną resztą czosnku oraz resztą tymianku. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
  8. Rybę oraz warzywa podawaj z kaszą, humusem oraz cząstkami cytryny i pokrojonym tymiankiem.

Kuskus izraelski marki Halina z grillowanym łososiem i warzywami to przykład dania, które możemy zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Wystarczy przygotować nieco mniejszą porcję lub większą ilość, którą przełożymy do pudełek i będziemy przechowywać w lodówce lub zamrażalniku. Wieczorem należy wyjąć pudełko, aby danie się rozmroziło i rano wziąć je ze sobą wychodząc z domu.