jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Co wpływa na jakość produktów nabiałowych?

Wysokojakościowe produkty nabiałowe są zasługą pracy wielu sektorów. Cały proces rozpoczyna się od prawidłowego przygotowania farmy oraz hodowli zwierząt, a kończy dopiero na dystrybucji i sprzedaży gotowego wyrobu. Najważniejszym komponentem jest oczywiście mleko, którego skład zadecyduje o końcowej wartości artykułów.  

Wysokojakościowe produkty nabiałowe są zasługą pracy wielu sektorów. Cały proces rozpoczyna się od prawidłowego przygotowania farmy oraz hodowli zwierząt, a kończy dopiero na dystrybucji i sprzedaży gotowego wyrobu. Najważniejszym komponentem jest oczywiście mleko, którego skład zadecyduje o końcowej wartości artykułów.

Warto wiedzieć, że mleko, niezależnie od jakiego zwierzęcia pochodzi, zawiera te same składniki. Przede wszystkim są to: tłuszcz, laktoza, białko, składniki mineralne (fosfor, wapń), witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K) oraz substancje biologicznie czynne.

Ich zawartość tylko w 30% zależy od czynników genetycznych, a aż w 70% od środowiska. Dlatego tak ważne jest to, co spożywają zwierzęta oraz warunki, w jakich żyją. Dbałość o te czynniki będzie decydowała o jakości pozyskiwanego mleka, a także o wydajności oraz kondycji hodowli.

Najważniejsze zwierzęta hodowlane w branży mleczarskiej to krowy. Zarówno u nich, jak i w przypadku kóz czy owiec, na skład chemiczny mleka mają wpływ: rasa, okres mleczności, odstępy pomiędzy dojeniem oraz jego sposoby, a nawet pora roku. Wartość mleka ocenia się po ilości suchej masy, czyli tego, co pozostanie po odparowaniu wody. Im więcej suchej masy, tym bogatszy skład mleka. Z takiego produktu powstaną najlepsze wyroby mleczarskie i nabiałowe. 

Z wysokich standardów prowadzenia hodowli zwierząt i upraw słynie Holandia. Większość krajów europejskich = korzysta z dorobku Holendrów i bazuje na ich osiągnięciach w tej dziedzinie. Tradycyjne podejście do zwierząt w połączeniu z nowocześnie rozwiniętą farmą, pozwala na zachowanie wysokiej wydajności oraz jakości pozyskiwanego mleka. Dodatkowym atutem są niepowtarzalne walory holenderskiej trawy – na skutek odbierania ziemi morzu i przeznaczaniu jej na pastwiska, rosnąca na niej roślinność jest bogatsza w sole i minerały niż na innych terenach.

Dzięki dbałości o warunki, w jakich żyją holenderskie krowy, na przestrzeni lat zwiększyła się ich długowieczność. Co ważniejsze, zwierzęta są bardziej wydajne, a skład mleka bogatszy.

W holenderskim mleku znajduje się największa zawartość suchej masy. Tak samo jest z białkiem – procentowa zawartość tego składnika wynosi w granicach 3,5 i więcej średnio w całej populacji hodowlanej. Do tej pory jest to wynik nieosiągalny dla innych krajów Europy.

W trosce o zachowanie najwyższych standardów marka Debic prowadzi swoje hodowle bydła w Holandii, która jest najlepiej przystosowanym do tego celu krajem. Tuż za nią znajduje się Belgia oraz Niemcy. Marka należy do największej spółki z branży mleczarskiej na świecie – FrieslandCampina – z którą współpracuje już 19 000 rolników – mówi Olga Andrzejewska, Key Account Manager w FrieslandCampina Polska, producenta marki Debic.

Spółka ma prawie 140-letnie doświadczenie w opracowywaniu i produkcji szerokiego asortymentu produktów nabiałowych. Wszystkie wyroby zawierają składniki o zaawansowanych parametrach. Jest to możliwe dzięki dbałości zarówno o zwierzęta, jak również o rośliny pastewne.

Hodowle w Holandii osiągają tak dobre wyniki, ponieważ tamtejsi farmerzy zapewniają odpowiednie warunki dla bydła. Ważnym aspektem jest prawidłowe żywienie, które ma wpływ zarówno na długość życia, jak również na skład mleka. Krowy mają możliwość swobodnego przebywania na zielonej trawie. Rośliny pastewne są odpowiednio przygotowywane, tak aby zaspokoić wysokie wymagania pokarmowe stad. Jest to kraj wzorcowy pod względem hodowli zwierząt, dlatego warto czerpać z doświadczenia Holendrów i przenosić te pozytywne aspekty na nasz rodzimy rynek. 

Spółki takie jak Friesland Campina oferują atrakcyjne warunki współpracy dla posiadaczy gospodarstw mleczarskich. Producent marki Debic dzieli się ponadto swoim doświadczeniem z hodowcami bydła w Azji, Afryce oraz Europie Wschodniej w celu poprawy zarządzania farmą, a także zwiększenia jakości mleka w tych regionach. Dzięki podobnym działaniom spółka zachęca młodych rolników do działania w branży mleczarskiej. Jeżeli chodzi o polski rynek, sytuacja w chwili obecnej wydaje się stabilna. Warto jednak skupić się na rozwoju gospodarstw, aby jak najbardziej zbliżyć się do światowych standardów.