google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 16.08.2018
    1 USD
    3.7871
    0.0103
    1 EUR
    4.3105
    0.0104
    1 CHF
    3.8131
    0.0104
    1 GBP
    4.8135
    -0.0097
    1 RUB
    0.0568
    0.0003
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Lody chałwowe z solonym karmelem i orzechami pecan

    Lody to jedna z najbardziej lubianych form letnich deserów. Dodatkowo, kiedy są naturalne i wzbogacone zdrowymi dodatkami, będą stanowić przepyszny sposób na słodkie orzeźwienie gorących dni.

    Domowej roboty słodkie lody ze słoną nutą Fot. VOG Polska  Sp. z o.o.
    Domowej roboty słodkie lody ze słoną nutą
    Fot. VOG Polska  Sp. z o.o.

    Lody:

    • 500 g serka mascarpone
    • 250 g śmietany 36%
    • 100 g chałwy waniliowej
    • solony karmel
    • garstka Kresto orzechów pecan

    Solony karmel:

    • 4 łyżki cukru
    • 60 ml wody
    • 100 ml śmietany 30%
    • 2 łyżki masła
    • 50 g Kresto orzechów pecan
    • 1/3 łyżeczki soli

    Wykonanie:

    Najpierw przygotowujemy karmel, studzimy do temperatury pokojowej (ok. 1 godziny), następnie przygotowujemy lody.

    Solony karmel:

    1. Cukier przesypujemy cienką warstwą do garnka. Ogrzewamy go na średnim ogniu, aż nabierze złocistego koloru. Można kilkukrotnie potrząsnąć garnkiem, ale nie mieszając.
    2. Dodajemy wodę, energicznie mieszamy. Gotujemy 3–4 minuty.
    3. Dodajemy śmietanę, gotuj ok. 1 minutę.
    4. Dodajemy masło i pokrojone orzechy oraz sól. Gotujemy ok. 1 minutę.
    5. Garnek zdejmujemy z ognia. Karmel studzimy.

    Lody:

    1. Schłodzony przez noc ser mascarpone i śmietanę przekładamy do misy miksera i ubijamy na najszybszych obrotach.
    2. Chałwę drobno siekamy, dodajemy do kremu i dokładnie mieszamy.
    3. Połowę masy wykładamy do pojemnika, a na nią wylewamy połowę karmelu.
    4. Wykładamy na karmel pozostałą część masy. Na jej wierzch wylewamy ponownie karmel i posypujemy orzechami.
    5. Pojemnik z lodami przykrywamy i chowamy na ok. 5 godzin do zamrażalnika.

     

    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.