google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 12.12.2018
    1 USD
    3.7934
    0.0171
    1 EUR
    4.2993
    0.0011
    1 CHF
    3.8191
    -0.0075
    1 GBP
    4.7556
    -0.0091
    1 RUB
    0.0571
    0.0003
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Dwudziesta dziewiąta ocena żywności w ramach programu „Doceń polskie”

    Pieczywo, nabiał, alkohole, słodycze, dania gotowe, mięsa, czy wędliny z dziczyzny – to tylko niektóre spośród produktów, które zostały ocenione przez Lożę Ekspertów podczas XXIX atestacji żywności programu promocyjnego „Doceń polskie”. Wydarzenie miało miejsce 25 lipca br. w Sosnowcu. Do udziału w certyfikacji zgłoszono artykuły spożywcze niemal z całej Polski.

    Dwudziesta dziewiąta ocena żywności w ramach programu „Doceń polskie”

    To już trzeci w tym roku audyt produktów spożywczych organizowany w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Przedsięwzięcie jest realizowane od 2011 roku, natomiast w całej jego dotychczasowej historii odbyło się w sumie dwadzieścia dziewięć ocen wyrobów spożywczych.

    Od samego początku funkcjonowania programu patronat honorowy nad atestacjami sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Mimo upływu lat, niezmienny pozostaje także regulamin programu i zasady przyznawania znaku jakości „Doceń polskie”. Każdorazowo żywność jest indywidualnie sprawdzana przez jurorów zasiadających w Loży Ekspertów. Specjaliści zawodowo związani z branżą spożywczą przyznają noty (w skali od 1 do 10) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Do zdobycia godła promocyjnego potrzeba minimum 7,5 pkt., zaś tytułem TOP PRODUKT honoruje się wyroby z maksymalnymi notami.

    Podobnie jak podczas dotychczasowych atestacji, do lipcowej oceny zakwalifikowane zostały artykuły spożywcze różnego typu. Członkowie Loży Ekspertów sprawdzili m.in. nabiał, pieczywo, mięsa, a także słodycze, dania gotowe, przetwory, lody, alkohole, napoje i półprodukty. Członkowie jury sprawdzili także m.in. bezglutenowe pieczywo, hummus, kiełki, przetwory z dziczyzny, soki tłoczone, warzywa i przetwory warzywne, a także wyroby marki własnej. Wszystkie artykuły spożywcze podlegają tym samym zasadom oceny.

    Program „Doceń polskie” ma charakter ogólnopolski; w audytach produktów spożywczych zawsze uczestniczą producenci z całego kraju, reprezentujący zarówno małe miasteczka, jak i duże miasta.

    Nie inaczej było w trakcie niedawnej certyfikacji: jury oceniło propozycje wytwórców z 13 województw. Co ciekawe, połowa z nich to wytwórcy posiadający już znaki jakości „Doceń polskie” - firmy te zgłosiły do oceny kolejne propozycje ze swojego asortymentu lub też zabiegały o ponowne wyróżnienie nagrodzonej już żywności.

    Informacje o firmach przystępujących do certyfikacji są dostępne na blogu programu „Doceń polskie”, pod adresem http://blog.docenpolskie.pl/. Na stronie tej publikowane będą także opisy nagrodzonych produktów oraz ich wytwórców.

    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.