google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 12.12.2018
    1 USD
    3.7934
    0.0171
    1 EUR
    4.2993
    0.0011
    1 CHF
    3.8191
    -0.0075
    1 GBP
    4.7556
    -0.0091
    1 RUB
    0.0571
    0.0003
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Jaja zapiekane w Ryżu Białym i sosie pieczarkowym

    Jaja zapiekane w Ryżu Białym marki Britta i sosie pieczarkowym to sposób na pożywny i pełnowartościowy posiłek.

    Jaja zapiekane w Ryżu Białym marki Britta i sosie pieczarkowym

    Składniki:

    • 8 jaj
    • 2 torebki Ryżu Białego Britta (po 100 g)
    • łyżka masła
    • nieduża cebula
    • 1/2 szklanki startego żółtego sera
    • łyżka posiekanej natki pietruszki
    • łyżka masła do naczynia żaroodpornego
    • 20 dag pieczarek
    • łyżka masła
    • łyżka mąki
    • szklanka słodkiej śmietanki 12-proc.
    • sok cytrynowy
    • sól, pieprz

    Wykonanie:

    Ugotować jaja na półtwardo (4-5 min od momentu gdy woda zacznie wrzeć), ostudzić, obrać ze skorupek. Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu, ostudzić, wysypać z torebek i wymieszać. Na łyżce masła podsmażyć bardzo drobno posiekaną cebulę, połączyć z ryżem i natką, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Łyżką stołową uformować wgłębienia i powkładać w nie jaja. Przygotować sos pieczarkowy: na maśle podsmażyć pokrojone drobno pieczarki, odparować nadmiar płynu, wsypać mąkę, chwilę przesmażyć razem, wlać śmietankę. Mieszając doprowadzić do zagęszczenia sosu, doprawić go solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Potrawę zalać sosem, posypać startym serem. Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.