google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 12.12.2018
    1 USD
    3.7934
    0.0171
    1 EUR
    4.2993
    0.0011
    1 CHF
    3.8191
    -0.0075
    1 GBP
    4.7556
    -0.0091
    1 RUB
    0.0571
    0.0003
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Weź to na chłodno! Chłodnik na kilka sposobów

    Pełne słońce, gorące wieczory, wręcz tropikalne noce, rozgrzany piasek pod stopami… W ciągu ostatnich kilku dni lato dało się nam poznać ze swojej najgorętszej strony. Teraz ostatnią rzeczą, o jakiej myślimy, jest żmudne przygotowywanie posiłków. To oznacza, że… czas na chłodniki! Szybkie, proste w przygotowaniu, przynoszą chwilę ochłody i orzeźwienia. W formie obiadu, przekąski bądź kolacji – smakują zawsze i wszędzie. Oto idealny wakacyjny posiłek!

    Tradycyjnie smaczny

    Niech tradycji stanie się zadość! Na pierwszy ogień idą rodzime wersje zup na zimno. Prosto z polskiego stołu wita nas rumiany chłodnik litewski, którego tradycyjne receptury pochodzą z rejonów Kresów Wschodnich. Zupa szybko podbiła podniebienia zarówno dworskich kucharzy, jak i zwykłych zjadaczy chleba. Przepis przez lata modyfikowano, dodając do niego najróżniejsze składniki, na przykład żur, wodę z kiszonych ogórków, bulion rybny, różnorodne rodzaje mięsa, a nawet rakowe szyjki. To apetyczne danie nie może się jednak obyć bez ugotowanej botwinki w towarzystwie zsiadłego mleka, jogurtu albo kwaśniej śmietany. Do dziś potrawa chętnie króluje na polskich talerzach. Jak przygotować rewelacyjny chłodnik po litewsku, podpowiada szef kuchni Knorr.

    Chłodnik po litewsku

    Chłodnik po litewsku Knorr

    Czas przygotowania: 30 minut
    Ilość osób: 4

    Składniki:

    • 200 g posiekanej botwiny
    • 1 zielony ogórek
    • 1 Bulionetka wołowa Knorr
    • 1 pęczek rzodkwi
    • 500 ml jogurtu naturalnego
    • 2 jajka
    • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
    • 300 ml wody

    Sposób przygotowania:

    1. W małym garnku zagotuj 300 ml wody, dodaj do niej posiekaną botwinkę i gotuj przez około 10 minut, by buraczki stały się miękkie.
    2. Do powstałego w ten sposób wywaru dodaj Bulionetkę Knorr, wymieszaj i zagotuj. Całość odstaw na bok, aby wystygła.
    3. Dodaj starte warzywa.
    4. Zetrzyj ogórka i rzodkiewki na tarce o grubych oczkach. Zimny wywar wymieszaj z jogurtem.
    5. Chłodnik dopraw do smaku szczyptą zmielonego pieprzu i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo, z którymi podawaj zupę.
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.