jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Weź to na chłodno! Chłodnik na kilka sposobów

Pełne słońce, gorące wieczory, wręcz tropikalne noce, rozgrzany piasek pod stopami… W ciągu ostatnich kilku dni lato dało się nam poznać ze swojej najgorętszej strony. Teraz ostatnią rzeczą, o jakiej myślimy, jest żmudne przygotowywanie posiłków. 

Pełne słońce, gorące wieczory, wręcz tropikalne noce, rozgrzany piasek pod stopami… W ciągu ostatnich kilku dni lato dało się nam poznać ze swojej najgorętszej strony. Teraz ostatnią rzeczą, o jakiej myślimy, jest żmudne przygotowywanie posiłków. To oznacza, że… czas na chłodniki! Szybkie, proste w przygotowaniu, przynoszą chwilę ochłody i orzeźwienia. W formie obiadu, przekąski bądź kolacji – smakują zawsze i wszędzie. Oto idealny wakacyjny posiłek!

Tradycyjnie smaczny

Niech tradycji stanie się zadość! Na pierwszy ogień idą rodzime wersje zup na zimno. Prosto z polskiego stołu wita nas rumiany chłodnik litewski, którego tradycyjne receptury pochodzą z rejonów Kresów Wschodnich. Zupa szybko podbiła podniebienia zarówno dworskich kucharzy, jak i zwykłych zjadaczy chleba. Przepis przez lata modyfikowano, dodając do niego najróżniejsze składniki, na przykład żur, wodę z kiszonych ogórków, bulion rybny, różnorodne rodzaje mięsa, a nawet rakowe szyjki. To apetyczne danie nie może się jednak obyć bez ugotowanej botwinki w towarzystwie zsiadłego mleka, jogurtu albo kwaśniej śmietany. Do dziś potrawa chętnie króluje na polskich talerzach. Jak przygotować rewelacyjny chłodnik po litewsku, podpowiada szef kuchni Knorr.

Chłodnik po litewsku

Chłodnik po litewsku Knorr

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 200 g posiekanej botwiny
  • 1 zielony ogórek
  • 1 Bulionetka wołowa Knorr
  • 1 pęczek rzodkwi
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 300 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. W małym garnku zagotuj 300 ml wody, dodaj do niej posiekaną botwinkę i gotuj przez około 10 minut, by buraczki stały się miękkie.
  2. Do powstałego w ten sposób wywaru dodaj Bulionetkę Knorr, wymieszaj i zagotuj. Całość odstaw na bok, aby wystygła.
  3. Dodaj starte warzywa.
  4. Zetrzyj ogórka i rzodkiewki na tarce o grubych oczkach. Zimny wywar wymieszaj z jogurtem.
  5. Chłodnik dopraw do smaku szczyptą zmielonego pieprzu i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo, z którymi podawaj zupę.
 

Sezon w pełni

Lato to bez wątpienia ich czas! Chłodniki nie tylko doskonale smakują, ale i znakomicie orzeźwiają w upalne dni. Zimne zupy możemy zrobić zarówno z warzyw, jak i owoców. Warto sięgać po najbardziej wartościowe składniki, czyli te sezonowe. Stawiajmy na moc świeżych ogórków, pomidorów, cukinii czy szczawiu. Podczas przygotowania chłodników pomogą także maliny lub truskawki. Polecamy wypróbować rewelacyjną zupę z zielonych ogórków. Niebo w gębie!

Chłodnik z zielonych ogórków

Chłodnik z zielonych ogórków Knorr

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 2 ogórki
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 1 Bulionetka warzywna Knorr
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koperku
  • 115 g orzechów włoskich
  • 1 szczypta soli do smaku
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych
  • 400 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Bulionetkę zagotuj z 400 ml wody. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Ogórki obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę.
  3. Jogurt wymieszaj dokładnie z bulionem, dodaj posiekany koper, czosnek i olej orzechowy.
  4. Dodaj pokrojone ogórki i dokładnie wymieszaj.
  5. Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje schłodzony w lodówce przez około 4 godziny. Przed podaniem udekoruj resztą posiekanego koperku i orzechami.
 

Z chłodnikiem dookoła świata

Można śmiało rzec, że co kraj, to… inny pyszny chłodnik, bowiem zupy serwowane na zimno odnaleźć można w menu wielu kuchni świata. Ta bałkańska ugości nas smakowitym taratorem, czyli chłodnikiem z zielonych ogórków. Za to romantyczne wakacje we Francji ochłodzi vichyssoise – apetyczna zupa z białej części pora. Palce lizać! Będąc w Turcji, nie sposób z kolei nie spróbować tamtejszego caciku. To doskonałe połączenie tradycyjnego jogurtu naturalnego i ogórków. Czasami do dania dodaje się też listki suszonej mięty. Z cacikiem żaden upał niestraszny! Co ciekawe, Turcy spożywają chłodnik niemal przez cały rok. W chłodniejsze dni stanowi on dodatek do potraw z bakłażana. Natomiast na Wschodzie ugoszczą nas rosyjską okroszką, skomponowaną z jajek, musztardy, kwasu chlebowego, ogórków oraz kawałków z cielęcego mięsa.

Chłodniki umiłowali sobie również Hiszpanie. Przygotowują oni zimne zupy o nazwie ajoblanco oraz salmorejo, lecz prym od zawsze wiedzie legendarne gazpacho. Co kryje się pod tymi zagadkowymi nazwami? Ajoblanco w tłumaczeniu oznacza „biały czosnek” i to właśnie on gra tam główną rolę. Ciekawego smaku zupie dodają migdały oraz towarzystwo zielonych winogron. Po słodkie migdały sięgnęli także twórcy przepisu na chłodnik salmorejo, łącząc je z pomidorami. Andaluzyjskie niebo w gębie! Jednak flagowym hiszpańskim chłodnikiem jest gazpacho.

Szef kuchni Knorr zdradza przepis na chłodnik z pomidorów w najlepszym wydaniu! Kulinarne podróże czas start!

Gazpacho

Gazpacho Knorr

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 6 pomidorów
  • 1 opakowanie Sosu pomidorowego Knorr
  • 200 ml wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ogórek świeży
  • 1 papryka czerwona
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 selery naciowe
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 60 ml octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 cytryna
  • 1 l soku pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • 1 łyżeczka sosu worcester
  • 1 szczypta soli do smaku
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 60 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Umyj wszystkie warzywa, obierz ogórek, oczyść paprykę, pokrój je w duże kawałki i przełóż do malaksera.
  2. Pomidory zanurz na 1 minutę we wrzątku, po czym obierz ze skórki i przełóż do malaksera.
  3. Sos pomidorowy Knorr wymieszaj z 200 ml wody, zagotuj i odstaw do ostygnięcia.
  4. Połącz wszystkie składniki w malakserze, aż uzyskasz gładką konsystencję.
  5. Dodaj pozostałe składniki, sos pomidorowy wraz z sokiem z cytryny, po czym wymieszaj w malakserze jeszcze raz.
  6. Przełóż gazpacho do niemetalowego pojemnika i chłodź w lodówce przez noc.
  7. Warzywne i owocowe – chłodniki to danie idealne na letnią pogodę! Znakomicie chłodzą i orzeźwiają organizm, a przy tym są bardzo smaczne. Czego chcieć więcej? Już dziś rozsmakuj się w rewelacyjnych przepisach na chłodnik. Będzie zimno!