google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 19.10.2018
    1 USD
    3.7601
    0.0299
    1 EUR
    4.3049
    0.0083
    1 CHF
    3.7746
    0.0203
    1 GBP
    4.9014
    0.0108
    1 RUB
    0.0572
    0.0003
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • Kulki mocy – przepis

    Słodka przekąska, która jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa? Takie połączenie tylko z pozoru wydaje się niemożliwe. Kulki mocy na bazie tartych orzechów laskowych i słonecznika to idealna propozycja na pełnowartościowy deser, który swoim smakiem zachwyci niejednego łakomczucha.

    Kulki mocy. Fot. VOG Polska Sp. z o.o.
    Kulki mocy.
    Fot. VOG Polska Sp. z o.o.

    Składniki (ok. 12–15 sztuk)

    • 200 g tartych orzechów laskowych BackMit
    • 200 g słonecznika tartego BackMit
    • wiórki kokosowe Kresto (do obtoczenia pralinek)
    • miód (ilość uzależniona od gęstości miodu, ok. 5 łyżek średnio gęstego miodu)

    Wykonanie:

    1. Orzechy laskowe i słonecznik przesypujemy na dużą patelnię. Cały czas mieszając doprowadzamy do bardzo lekkiego zarumienienia. Studzimy.
    2. Słonecznik i orzechy przesypujemy do miski i dodajemy stopniowo taką ilość miodu, aby pralinki ładnie się kształtowały i nie były zbyt miękkie. Jeśli dodamy zbyt wiele miodu, możemy dosypać tartych orzechów lub słonecznika.
    3. Nabierając łyżeczką masę orzechową tworzymy zgrabne kuleczki. Na koniec otaczany je wiórkami kokosowymi.
    4. Kulki mocy przechowujemy do 2 tygodni w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
       
    Reklama sponsorowana: Zamów reklamę
    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.