google

    jedzenie, firmy spożywcze, branża spożywcza

    Kursy walut 12.12.2018
    1 USD
    3.7934
    0.0171
    1 EUR
    4.2993
    0.0011
    1 CHF
    3.8191
    -0.0075
    1 GBP
    4.7556
    -0.0091
    1 RUB
    0.0571
    0.0003
    Newsletter
    Otrzymuj wiadomości o nowościach w branży
    Podaj imię i nazwisko:
    Twój adres email:
     
    Zobacz na mapie
    Chcę dodać:
    W zasięgu km

    • 6 sierpnia - Międzynarodowy Dzień Musztardy

    Sarepska, francuska, stołowa, a może dijon? Znajduje się niemal w każdym polskim domu, a na świecie istnieje blisko 4 tysiące jej rodzajów i smaków. Musztarda, bo o niej mowa, jest jednym z najpopularniejszych dodatków na świecie. Dziś - 6 sierpnia obchodzi swoje międzynarodowe święto. I choć nie jest wybitnym dodatkiem, to mimo prostej receptury, do dziś powstaje mnóstwo wariacji na jej temat.

    Jej wysokość - musztarda

    Nie da się ukryć, że za zimnym sosem składającym się głównie z gorczycy, bez którego nie wyobrażamy sobie typowego hamburgera, stoi wielka historia. Musztarda jest tak popularna, że w Ameryce jej miłośnicy otworzyli muzeum, a od 1991 roku w pierwszą niedzielę sierpnia obchodzi swoje międzynarodowe święto. Niegdyś była afrodyzjakiem i lekiem na reumatyzm, dziś nie wyobrażamy sobie bez niej spotkania z grillem w roli głównej. Jadamy ją latem z pieczonymi kiełbaskami, aromatyczną karkówką czy dodajemy do sosów vinaigrette. Miłośnikom łagodnych smaków poleca się musztardę delikatesową, stołową lub francuską, z kolei wszyscy wielbiciele ostrych i wyrazistych smaków powinni zdecydować się na musztardę sarepską lub rosyjską.

    Warto skorzystać z pięknej pogody i zorganizować przyjęcie na świeżym powietrzu. Oto garść inspiracji na smakowite dania z grilla z dodatkiem królowej polskich stołów – musztardy!

    Kiełbaski z sosem bazyliowo-musztardowym

    Kiełbaski z sosem bazyliowo-musztardowym Konspol

    Składniki:

    • 8 Kiełbasek śląskich marki Konspol
    • 4 łyżki musztardy
    • 3 łyżeczki miodu
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • kilka listków bazylii

    Przygotowanie:

    Rozgrzewamy ruszt do wysokiej temperatury, kiełbaski nacinamy i grillujemy przez około 15 minut, obracając je co jakiś czas na drugą stronę. Następnie szykujemy sos. W miseczce łączymy musztardę z miodem, dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek i mieszamy do momentu aż powstanie jednolita konsystencja. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i drobno posiekane liście bazylii.  Tak przygotowany sos podajemy w towarzystwie grillowanych kiełbasek.

    Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność portalu
    wymień swoją przeglądarkę na nowszą wersję.