jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Modne kanapki na ciepło

Włoskie panini, a może zapiekanka z polskim akcentem? Kanapki na ciepło to klasyk na śniadania, podwieczorek, kolację czy jako przystawka na wieczór ze znajomymi. Są pyszne, zdrowe i nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych. 

Włoskie panini, a może zapiekanka z polskim akcentem? Kanapki na ciepło to klasyk na śniadania, podwieczorek, kolację czy jako przystawka na wieczór ze znajomymi. Są pyszne, zdrowe i nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych. Coraz modniejsze są te w wersji slow, z mnóstwem zdrowych dodatków. Jakie z nich można z łatwością przygotować w domu? Oto odpowiedź.

Na każdą okazję

Są najpopularniejszym posiłkiem na śniadanie i kolację. Zwykle ich nie doceniamy – robimy na szybko i zjadamy w biegu. Ale kanapka nie musi być wcale nudnym posiłkiem. Można przygotować ją na wiele sposobów: na słodko, słono, z mięsem, bez mięsa, na ciepło lub zimno. Coraz częściej wychodzimy poza schematy i po kanapkowe inspiracje sięgamy do innych krajów np. słonecznych Włoch. Jeśli należysz więc do miłośników południowego klimatu, a bez kanapki nie wyobrażasz sobie choćby jednego dnia, to sprawdź przepisy na modne sandwiche na ciepło we włoskim stylu, ale z polskim akcentem.

Panini z szynką i ogórkiem małosolnym

Modne kanapki na ciepło

Składniki

  • kilka plastrów szynki z wędzarni Konspol
  • łyżka majonezu
  • kilka plastrów sera żółtego np. Goudaświeża bazylia
  • duży ogórek małosolny
  • masło
  • ciabatta

Przygotowanie

Ciabattę przekrajamy na pół w poziomie, ale nie rozcinamy jej do końca, musimy mieć możliwość rozłożenia jej jak książki oraz ponownego zamknięcia. Bułkę smarujemy masłem, ogórka kroimy w plasterki, a bazylię myjemy i osuszamy listki. Na dolnej części układamy ser żółty, ogórka, część listków bazylii, a następnie dodajemy plasterki szynki, które układamy w literę S, aby kanapka była w smaku „lżejsza”. Układamy resztę listków bazylii, a szynkę smarujemy majonezem. Następnie rozgrzewamy patelnię grillową i podgrzewamy kanapkę po około 3 minuty z każdej strony.

 

Zapiekanka z kiełbaskami śląskimi i sosem czosnkowym

Modne kanapki na ciepło

Składniki:

  • kiełbaski śląskie Konspol (opakowanie)
  • masło
  • kawałek sera żółtego
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, suszone oregano i słodka papryka do smaku
  • bułka paryska

Składniki na sos czosnkowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Czosnek potrzebny do przygotowania sosu przeciskamy przez praskę i dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy je ze sobą. Jeśli potrzeba – doprawiamy do smaku. Sos najlepiej jest przygotować z wyprzedzeniem, aby smaki się przegryzły. Przecier pomidorowy mieszamy z oregano, papryką, pieprzem i solą. Bułkę przekrajamy wzdłuż i obie jej części smarujemy masłem, a następnie sosem pomidorowym. Ser żółty trzemy na grubych oczkach tarki i lekko posypujemy, układamy kiełbaski pokrojone w plasterki i znów delikatnie posypujemy serem. Tak przygotowane kanapki wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego na 200°C.

Smacznego!