jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Kuchnia w nowoczesnym wydaniu, czyli ekonomiczne wyposażenie

Z pewnością trudno jest znaleźć kogoś kto nigdy nie korzystał z usług restauracji lub hotelu. Jednak pewnie mało kto zastanawiał się, w jaki sposób funkcjonuje kuchnia w tego typu lokalach.

Kuchnia w nowoczesnym wydaniu, czyli ekonomiczne wyposażenieZ pewnością trudno jest znaleźć kogoś kto nigdy nie korzystał z usług restauracji lub hotelu. Jednak pewnie mało kto zastanawiał się, w jaki sposób funkcjonuje kuchnia w tego typu lokalach. W tym artykule spróbujemy uchylić rąbka tajemnicy i rzucić trochę światła na ten rzadko poruszany temat.

Nie ma wątpliwości, że wyposażenie kuchni hotelowej czy w restauracji musi znacznie się różnić od tego, które znane jest nam ze zwyczajnej kuchni domowej. Wynika to przede wszystkim ze skali, z tego, że kuchnie w lokalach są dużo bardziej obciążone i angażują dużą ilość pracowników. Co związane jest z kolei z faktem, że kuchnie w tego typu lokalach muszą w określonym czasie przygotować i wydać dużą ilość posiłków. Skoro tak właśnie jest to i sprzęt tam używany musi być dużo wydajniejszy niż ten, który spotykamy w kuchni domowej. Zachęcamy do zapoznania się z naszym kuchennym przewodnikiem “Kuchnia w nowoczesnym wydaniu, czyli ekonomiczne wyposażenie.” już teraz!

Wyposażenie kuchni w lokalu

Do najważniejszych elementów wyposażenia kuchni czy to w hotelu czy lokalu bez dwóch zdań można, nawet trzeba zaliczyć ciągi grzewcze i piece konwekcyjne. Urządzenia tego typu są niezbędne do przygotowywania potraw. Piece tego typu pozwalają zarówno na gotowanie, smażenie, duszenie jak i odgrzewanie potraw, co więcej pozwalają na przygotowanie kilku potraw jednocześnie bez obawy o przenikanie się zapachów.

W praktyce ciąg grzewczy jest zestawem elementów, które służą do obróbki termicznej. Na taki zestaw składają się między innymi: trzony kuchenne, płyty grillowe, frytownice, kotły warzelne oraz bemary do gotowania makaronu. Kolejnym niezbędnym w lokalu gastronomicznym urządzeniem będzie z pewnością sprzęt chłodzący, który pozwoli na bezpieczne przechowywanie żywności w niskiej temperaturze. Poza tym konieczne jest posiadanie przez lokal wydajnej zmywarki, która pozwoli na utrzymywanie w czystości naczynia i sztućce. Ostatnim z dużych elementów wyposażenia są meble. Jednak w lokalu gastronomicznym nie są to zwykłe meble, jak w typowej kuchni domowej, a meble wykonane ze stali nierdzewnej.

Po co to wszystko?

Aby zrozumieć, czemu kuchnia w lokalu gastronomicznym musi być wyposażona w tak specyficzny sposób w porównaniu do kuchni domowej, trzeba wiedzieć, że konieczność taka wynika z ogromnego obciążenia kuchni w lokalu. Cały ten skomplikowany, specjalistyczny sprzęt jest potrzebny, żeby pracownicy na kuchni byli w stanie sprostać wymaganiom branży, które to wymagania polegają na realizowaniu bardzo dużej ilości różnorodnych zamówień, które muszą zostać wydane w relatywnie krótkim czasie. Oczywiście, że wpływ na sprawność działania ma też czynnik ludzki, czyli kwalifikacje pracowników, którzy są zatrudnieni przy przygotowywaniu i wydawaniu posiłków, a co za tym idzie też muszą obsługiwać cały sprzęt, którym dysponuje kuchnia.

Jak widać, kuchnia w lokalu gastronomicznym to dużo bardziej skomplikowane miejsce niż wydaje się większości osób. Jest to połączenie wysokiej jakości profesjonalnego sprzętu z fachowością pracowników, co zawsze daje niesamowicie korzystne efekty.

Artykuł sponsorowany