21-08-2018, 00:00
Z pewnością trudno jest znaleźć kogoś kto nigdy nie korzystał z usług restauracji lub hotelu. Jednak pewnie mało kto zastanawiał się, w jaki sposób funkcjonuje kuchnia w tego typu lokalach. W tym artykule spróbujemy uchylić rąbka tajemnicy i rzucić trochę światła na ten rzadko poruszany temat.
Nie ma wątpliwości, że wyposażenie kuchni hotelowej czy w restauracji musi znacznie się różnić od tego, które znane jest nam ze zwyczajnej kuchni domowej. Wynika to przede wszystkim ze skali, z tego, że kuchnie w lokalach są dużo bardziej obciążone i angażują dużą ilość pracowników. Co związane jest z kolei z faktem, że kuchnie w tego typu lokalach muszą w określonym czasie przygotować i wydać dużą ilość posiłków. Skoro tak właśnie jest to i sprzęt tam używany musi być dużo wydajniejszy niż ten, który spotykamy w kuchni domowej. Zachęcamy do zapoznania się z naszym kuchennym przewodnikiem “Kuchnia w nowoczesnym wydaniu, czyli ekonomiczne wyposażenie.” już teraz!
Wyposażenie kuchni w lokalu
Do najważniejszych elementów wyposażenia kuchni czy to w hotelu czy lokalu bez dwóch zdań można, nawet trzeba zaliczyć ciągi grzewcze i piece konwekcyjne. Urządzenia tego typu są niezbędne do przygotowywania potraw. Piece tego typu pozwalają zarówno na gotowanie, smażenie, duszenie jak i odgrzewanie potraw, co więcej pozwalają na przygotowanie kilku potraw jednocześnie bez obawy o przenikanie się zapachów.
W praktyce ciąg grzewczy jest zestawem elementów, które służą do obróbki termicznej. Na taki zestaw składają się między innymi: trzony kuchenne, płyty grillowe, frytownice, kotły warzelne oraz bemary do gotowania makaronu. Kolejnym niezbędnym w lokalu gastronomicznym urządzeniem będzie z pewnością sprzęt chłodzący, który pozwoli na bezpieczne przechowywanie żywności w niskiej temperaturze. Poza tym konieczne jest posiadanie przez lokal wydajnej zmywarki, która pozwoli na utrzymywanie w czystości naczynia i sztućce. Ostatnim z dużych elementów wyposażenia są meble. Jednak w lokalu gastronomicznym nie są to zwykłe meble, jak w typowej kuchni domowej, a meble wykonane ze stali nierdzewnej.
Po co to wszystko?
Aby zrozumieć, czemu kuchnia w lokalu gastronomicznym musi być wyposażona w tak specyficzny sposób w porównaniu do kuchni domowej, trzeba wiedzieć, że konieczność taka wynika z ogromnego obciążenia kuchni w lokalu. Cały ten skomplikowany, specjalistyczny sprzęt jest potrzebny, żeby pracownicy na kuchni byli w stanie sprostać wymaganiom branży, które to wymagania polegają na realizowaniu bardzo dużej ilości różnorodnych zamówień, które muszą zostać wydane w relatywnie krótkim czasie. Oczywiście, że wpływ na sprawność działania ma też czynnik ludzki, czyli kwalifikacje pracowników, którzy są zatrudnieni przy przygotowywaniu i wydawaniu posiłków, a co za tym idzie też muszą obsługiwać cały sprzęt, którym dysponuje kuchnia.
Jak widać, kuchnia w lokalu gastronomicznym to dużo bardziej skomplikowane miejsce niż wydaje się większości osób. Jest to połączenie wysokiej jakości profesjonalnego sprzętu z fachowością pracowników, co zawsze daje niesamowicie korzystne efekty.
Artykuł sponsorowany
Podobne artykuły
Komentarze